Τι είναι η Συμβουλευτική Γονέων και πώς βοηθάει; / Βάλια Μαστοροδήμου

Η Συμβουλευτική Γονέων είναι μία εξειδικευμένη υπηρεσία, που στόχο έχει να υποστηρίξει τους γονείς στην στο ρόλο τους και έτσι να συμβάλει στην πιο ικανοποιητική οικογενειακή ζωή και την ενίσχυση της αίσθησης ασφάλειας του παιδιού.

Στο ρόλο του γονιού, ο καθένας και η καθεμία υπάρχει και εξελίσσεται με βάση όλες τις πλευρές που φέρει συνολικά ως άνθρωπος. Όταν γίνεται κανείς γονιός και σε όλη τη διαδρομή του μεγαλώματος του παιδιού/των παιδιών, αναμοχλεύονται εμπειρίες, μνήμες και συναισθήματα από όταν ο ίδιος/η ίδια ήταν παιδί. Ένα ευρύ συναισθηματικό ρεπερτόριο: ζεστασιά, εμπιστοσύνη, φόβοι, πρώιμες δικές τους εγγραφές για το πώς σχετιζόμαστε, πεποιθήσεις, προσδοκίες, εντολές που έλαβαν στην παιδική τους ηλικία. Όλα αυτά υπεισέρχονται στη σχέση με το παιδί τους και μπορεί να ευνοούν ή να δυσχεραίνουν κάποιες φορές την επαφή.

Ακόμα, στη γονεϊκότητα αποτυπώνεται και δοκιμάζεται η σχέση του ζευγαριού. Πώς οι ίδιοι σχετίστηκαν και σχετίζονται, πώς στηρίζουν ή όχι ο ένας τον άλλον, πώς μοιράζουν ευθύνες, πώς βιώνουν τη χαρά, πώς θέτουν στόχους και αποφασίζουν για όλη την οικογένεια, πώς βιώνουν και διαχειρίζονται τα εμπόδια; Αν η συντροφική σχέση δεν είναι ικανοποιητική, μπορούν να διαχειριστούν το ότι πρόκειται δια δύο σχέσεις (συντροφική, γονεϊκή) και να λειτουργήσουν καλά ως γονείς;

Αυτά είναι κάποια ερωτήματα που απασχολούν τις διαδικασίες Συμβουλευτικής Γονέων. Διερευνώντας τα, βλέπουμε ότι η προσωπική και η οικογενειακή ιστορία του κάθε γονιού καθορίζει πολλές από τις πλευρές αυτές, και έτσι υπάρχει η ανάγκη να επεξεργαστούν αυτά τα δικά τους κομμάτια.

Μέσα στις διαδικασίες της Συμβουλευτικής, μέσα από την πραγμάτευση όσων προαναφέρθηκαν, εντοπίζουμε και πλαισιώνουμε τις δυνατές πλευρές κάθε γονιού και οικογένειας και κατανοούμε τα βαρίδια που υπεισέρχονται στο μεγάλωμα του παιδιού, ώστε να γίνεται εφικτή η κατάλληλη για την κάθε οικογένεια αλλαγή.

Ας μείνουμε στο «κατάλληλη για κάθε οικογένεια αλλαγή», για να αποσαφηνίσουμε κάτι. Στη Συμβουλευτική δε δίνουμε μία λίστα οδηγιών που συνέταξαν κάποιοι γνώστες «δια πάσαν νόσον». Καλώς ή κακώς, τέτοιες λίστες δεν υπάρχουν, ακριβώς γιατί η προσωπική και οικογενειακή ιστορία του καθένα διαφέρει. Αυτό που κάνουμε είναι να βλέπουμε πώς και σε ποια στιγμή οι επιστημονικές αρχές και κατευθύνσεις μπορούν να βοηθήσουν την κάθε οικογένεια.

Έτσι, οι γονείς μέσα από τη Συμβουλευτική υποστηρίζονται, λαμβάνουν οι ίδιοι/ες φροντίδα που έχουν ανάγκη, πλαισιώνονται στις συνειδητοποιήσεις τους, στις αποφάσεις τους, στο πώς επεξεργάζονται κρίσεις και εμπόδια, στο πώς ενδυναμώνουν τα λειτουργικά και ευχάριστα κομμάτια της οικογενειακής τους ζωής. Έτσι, μπορούν να διαμορφώνουν ένα καλό, ασφαλές συναισθηματικό κλίμα εντός της οικογένειας, που αποτελεί τη βάση για την ανάπτυξη όλων. Έτσι, φροντίζουν τα παιδιά, τους εαυτούς τους και συνολικά την οικογένεια.

Βάλια Μαστοροδήμου
Ψυχολόγος MSc
Συμβουλευτική & Ψυχοθεραπεία ενηλίκων, παιδιών, εφήβων, οικογένειας
Facebook page: https://www.facebook.com/ValiaEnDynamei

Πίνακες:
– Frida Kahlo, My Grandparents My Parents and I (Family Tree), 1936
– David Hockney, My Parents’, 1977