Τα … «λεφτόδεντρα» της Παιανίας

Γιώργος Αλάνης

Ο ανοιξιάτικος Άγιος Αθανάσιος ή όπως είναι γνωστός ως Μάη Θανάσης είναι η γιορτή της ανακομιδής των ιερών λειψάνων του Αγίου Αθανασίου και εορτάζεται στις 2 Μαΐου, παρόλο που η εκκλησία μας εορτάζει τον Άγιο Αθανάσιο στις 18 Ιανουαρίου. Αποτελεί τον πολιούχο Άγιο της Παιανίας και διαχρονικά εορτάζεται με σειρά εκδηλώσεων.

Για ακόμη μια φορά ο Δήμος Παιανίας με αφορμή το φετινό εορτασμό του πολιούχου της Παιανίας προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις και δημιουργεί νέα αρνητικά δεδομένα. Συγκεκριμένα μέχρι τώρα, ακόμα και στη τρέχουσα περίοδο διοίκησης του κ Στάμου, οι όποιες εορταστικές εκδηλώσεις τίθεντο υπό συζήτηση και έγκριση μέσα από σχετικό θέμα του δημοτικού συμβουλίου.

Φέτος είχαμε αλλαγή και τα αντίστοιχα θέματα για τις εορταστικές εκδηλώσεις τέθηκαν υπό συζήτηση σε συνεδρίαση του ΠΑΟΔΗΠ (Πολιτιστικός & Αθλητικός Οργανισμός του Δήμου Παιανίας) και αυτό μόλις λίγες ημέρες πριν την διεξαγωγή των εκδηλώσεων.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι αρκετά και ιδιαιτέρως σοβαρά. Ο ΠΑΟΔΗΠ, μιας και εκεί τέθηκε προς συζήτηση και έγκριση το συγκεκριμένο θέμα, έκανε πρόσκληση ενδιαφέροντος για τις εκδηλώσεις που η διοίκηση Στάμου θέλει να πραγματοποιήσει;

Υπήρξαν έγγραφες προσφορές από εταιρείες;

Υπήρξε επιτροπή αποσφράγισης και αξιολόγησης αυτών των προσφορών; Και αν υπήρξε, ποια μέλη την αποτέλεσαν; Τα μέλη της επιτροπής ήταν εργαζόμενοι στο Δήμο ή αιρετοί; Και όλα τα παραπάνω με το σκεπτικό ότι οι σχετικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε συγκεκριμένη περίοδο κάθε χρόνο και συνεπώς υπήρχε η απαιτούμενη χρονική άνεση.

Δεν απαντάει η διοίκηση Στάμου, δεν απαντάει….

Προφανώς, εκ της σχετικής προϊστορίας και η διοίκηση Στάμου και η διοίκηση του ΠΑΟΔΗΠ δεν θα προχωρήσουν σε απάντηση των παραπάνω όπως ακριβώς έκαναν και με τις εορταστικές εκδηλώσεις των Χριστουγέννων όπου η νυν πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κα Στουραϊτη και τότε αντιπρόεδρος του ΠΑΟΔΗΠ σε ηχητικό ντοκουμέντο ακούγεται, μετά από σχετική απαίτηση των προσφορών από τη κα Κρεμμυδά, ότι οι προσφορές για τα Χριστούγεννα θα παρουσιαζόντουσαν σε επόμενη συνεδρίαση του ΠΑΟΔΗΠ, κάτι που προφανώς αμέλησε να κάνει στη συνέχεια.

Συνεπώς κατά τα φαινόμενα, η ιστορία θα επαναληφθεί, εκτός και αν η δημοτική αρχή μας διαψεύσει, κάτι που ευχόμαστε.

Βέβαια το συνδυαστικό θέμα εορταστικές εκδηλώσεις του πολιούχου της Παιανίας και αυξημένα έως υπερβολικά κόστη μετράει αρκετά χρόνια και “ακουμπάει” και προηγούμενες διοικήσεις του δήμου Παιανίας.

Συγκεκριμένα για να αναφερθούμε και σε αριθμούς έχουμε:

• 2011 – κόστος 73.000 €
• 2012 – κόστος 61.804 €
• 2013 – κόστος 45.088 €
• 2014 – κόστος 45.139 €
• 2015 – κόστος 80.162 €
• 2016 – κόστος 55.257 €
• 2017 – κόστος περίπου 60,000 €

Αποδοκιμασία και οργή

Τα συγκεκριμένα νούμερα για ένα δήμο του μεγέθους του Δήμου Παιανίας προκαλούν πληθώρα συναισθημάτων που φθάνουν από αποδοκιμασία μέχρι και οργή. Η πληροφόρηση για τα παραπάνω νούμερα έρχεται από σχετική ανάρτηση/σχόλιο διαμαρτυρίας του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Παιανίας, κ Ισίδωρου Μάδη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στην ίδια ανάρτηση πολύ εύστοχα τίθεται και η παρατήρηση ότι στα έτη 2011 & 2015 υπάρχουν αυξημένα κόστη. Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε αυτά τα έτη είναι ότι στο 2011 είχαμε την πρώτη σχετική με το πολιούχο εκδήλωση της διοίκησης Δάβαρη μετά τις εκλογές του 2014 του νέου καλλικρατικού Δήμου Παιανίας ενώ το 2015 το φαινόμενο επαναλήφθηκε μιας και ήταν η πρώτη σχετική με το πολιούχο εκδήλωση της διοίκησης Στάμου.

Σαφώς και δεν εισερχόμαστε σε “πονηρούς” συνειρμούς αλλά παραθέτουμε τα γεγονότα προς πληροφόρηση.

Απίστευτη πρόκληση

Όλα τα παραπάνω και μετά τις αντιδράσεις της μείζονος αντιπολίτευσης, μιας και οι υπόλοιπες παρατάξεις του Δήμου Παιανίας δεν αντιδρούν, ενδεχομένως να αποτελέσουν και αντικείμενο εξέτασης από κρατικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς μιας και τέτοιου ύψους ποσά σε μια περίοδο έντονης οικονομικής κρίσης με συσσωρευμένα προβλήματα και σε πολίτες και στη τοπική αυτοδιοίκηση αποτελούν απίστευτη πρόκληση και οδηγούν σε εντονότατο προβληματισμό.

Ο προβληματισμός και η οργή διογκώνονται, ειδικά όταν στο τελευταίο διάστημα οι λογαριασμοί της ΔΕΗ μέσω της οποίας εισπράττει ο δήμος, δημοτικά τέλη και δημοτικό φόρο, έχουν κάνει ιστορικό υψηλό και οι περισσότεροι πολίτες αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις πληρωμής τους.

Ο συσχετισμός της οικονομικής κατάστασης ενός Δήμου

• όπου η κοινωνική πολιτική, όπως αυτή υπάρχει και εφαρμόζεται ακόμα και σε όμορους στο δήμο Παιανίας δήμους, είναι από μετεξεταστέα έως ανύπαρκτη
• όπου οι δρόμοι είναι περισσότερο λακκούβα παρά άσφαλτος,
• όπου η καθαριότητα στις γειτονιές φέρει την εικόνα που συνήθως βλέπουμε σε περίοδο απεργιακών κινητοποιήσεων
• όπου τα πολυδιαφημισμένα και πανάκριβα νεοαποκτηθέντα απορριμματοφόρα βρίσκονται ακόμα χωρίς πινακίδες σε ακινησία παρόλο που αγιάστηκαν εν μέσω φωτογραφιών στα Θεοφάνεια
• όπου απορρόφηση προγραμμάτων ΕΣΠΑ από μεριάς του δήμου δημιουργεί χαμόγελα περισσότερα και από θεατρική επιθεώρηση με το κόστος των φετινών εκδηλώσεων που προϋπολογίζεται λίγο κάτω από τις 60,000€ πραγματικά αποτελεί πεδίο έντονου προβληματισμού, αποδοκιμασίας και αγανάκτησης.

Μήπως ανακαλύφθηκαν λεφτόδενδρα…;

Τελικά στο Δήμο Παιανίας,

• με πολίτες στα όρια οικονομικού μαρασμού για έβδομο συνεχόμενο χρόνο,
• με μια τοπική αγορά που συρρικνώθηκε τουλάχιστον κατά το ήμισυ τα τελευταία 2-3 χρόνια,
• σε μια χώρα που βρίσκεται ακόμα σε καθεστώς κεφαλαιακών περιορισμών,
• με μια τοπική αυτοδιοίκηση που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα σε επίπεδο πόρων,
• με φημολογούμενη τελεσίδικη επιστροφή των χρημάτων για την υπόθεση του αεροδρομίου, πιθανότατα να έχουν ανακαλύψει … λεφτόδεντρα και έτσι να δικαιολογείται εν μέρει το υψηλότατο κόστος εορταστικών και μόνο εκδηλώσεων που διοργανώνονται στα χρόνια της οικονομικής κρίσης…