Σε … ΜΚΟ θέλει να εκχωρήσει ο ΠΑΟΔΗ Παιανίας το αντίτιμο συμμετοχής για τα “Σκιάδια 2017”

Όπως είναι γνωστό, ο Πολιτιστικός & Αθλητικός Οργανισμός του Δήμου Παιανίας (ΠΑΟΔΗΠ) είναι ένα από τα δύο νομικά πρόσωπα του Δήμου Παιανίας και εξ ίσου γνωστό στους Δημότες, ότι ο συγκεκριμένος φορέας του Δήμου, το τελευταίο καιρό έχει προκαλέσει πλήθος διαμαρτυριών και οργισμένων σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ειδικότερα στο Facebook με αφορμή την οργάνωση –για τρίτη συνεχόμενη χρονιά- αγώνα δρόμου εις μνήμη του Ιωάννη Σκιαδά.

Γιώργος Αλάνης

Το σοβαρό για την τοπική κινωνία αυτό θέμα επρόκειτο να συζητηθεί σε προηγούμενη συνεδρίαση του Φορέα η οποία όμως αναβλήθηκε και εισάγεται εκ νέου, σήμερα, Πέμπτη, 2 Μαρτίου 2017 προκαλώντας φυσικά το ενδιαφέρον των πολιτών.

Ανοίγοντας μια μικρή παρένθεση καλό είναι να αναφέρουμε ότι ο Ιωάννης Σκιαδάς γεννήθηκε το 1913, υπήρξε πρωταθλητής του Στίβου, στους δρόμους 110 μ. και 400 μ. μετ’εμποδίων και αθλητής του Παναθηναϊκού, Πανελληνιονίκης (1933-1939, πέντε χρυσά μετάλλια), Βαλκανιονίκης (1935-1939, δύο χρυσά μετάλλια) και ολυμπιακός αθλητής (Ολυμπιακοί Αγώνες Βερολίνου – 1936).

Πέθανε το 1944 από νεφρική νόσο σε ηλικία μόλις 31 χρονών, λίγο πριν την απελευθέρωση, και τάφηκε με τιμές «δημοσίου ανδρός» στο δημοτικό κοιμητήριο της Παιανίας.

Το 1950 με τη διοργανωτική ευθύνη του Παναθηναϊκού Α.Ο. και τη συνεργασία της Κοινότητας-αργότερα Δήμου Παιανίας, επί κοινοταρχίας του Παναγιώτη Δάβαρη-“Μάτση”, ιδρύθηκαν οι γνωστοί στο πανελλήνιο υπερτοπικοί αθλητικοί αγώνες ανώμαλου δρόμου και ποδηλασίας με ευρύ λαϊκό χαρακτήρα και διεξάγονταν έκτοτε κάθε χρόνο. Το 2002, ύστερα από 50 και πλέον χρόνια καθιέρωσης του θεσμού, οι αγώνες καταργήθηκαν λόγω οικονομικής δυσπραγίας. (πηγή: www.skiadia.gr)

Αναφερθήκαμε σε αφορμή διότι η αιτία όλων των αντιδράσεων είναι άλλη και έρχεται να προστεθεί και σε προηγούμενες αντιδράσεις για εκδηλώσεις του ΠΑΟΔΗΠ. Αυτή τη φορά και ενώ σε σχετική συνεδρίαση του ΔΣ στις 30 Νοεμβρίου 2016 είχε αποφασιστεί η συνεργασία με τη ΜΚΟ ASTERI, που εδρεύει και δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη, για τη διεξαγωγή των αγώνων ΣΚΙΑΔΙΑ 2017 χωρίς να υπάρξει καμία υποχρέωση ανάληψης δαπάνης από το Νομικό Πρόσωπο προς τη συγκεκριμένη Μ.Κ.Ο, ξαφνικά και μέσω της σελίδας των αγώνων στο Facebook υπάρχει η αναφορά πως το αντίτιμο των φετινών συμμετοχών στους αγώνες, θα δίδεται απευθείας στην ΜΚΟ «A.S.T.E.R.I

Όπως γίνεται αντιληπτό, τέτοιες μονομερείς ενέργειες χωρίς την στήριξη τους από σχετικές αποφάσεις του νομικού προσώπου επέφεραν μεγάλες αντιδράσεις και έντονες αποδοκιμασίες προς τη διοίκηση του ΠΑΟΔΗΠ.

Το μέλος του νομικού προσώπου, δημοτική σύμβουλος της παράταξης του κ Μάδη, και αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Παιανίας, κα Έφη Κρεμμυδά, με ιδιαίτερα αυστηρή ανάρτηση στο προφίλ της στο Facebook, έκανε λόγο για ανακοινώσεις από μέρους της διοργανώτριας αρχής των αγώνων που είναι παράνομες, περιέργες και προκλητικές.

Από μέρους της πλειοψηφίας του ΔΣ του ΠΑΟΔΗΠ δεν υπήρξε η παραμικρή αντίδραση στα λεγόμενα της κας Κρεμμυδά, τηρώντας σιγή ιχθύος.

Με μια πολύ πρόχειρη αναζήτηση στο διαδίκτυο είδαμε ότι στην εν λόγω ΜΚΟ ASTERI υπεύθυνη εμφανίζεται η κυρία Τάνια (Σουλτάνα) Κυριακίδου που μεταξύ άλλων υπήρξε πρωταθλήτρια δισκοβολίας και μέλος της Εθνικής ομάδας στίβου καθώς και υποψήφια Ευρωβουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. όπως επίσης και υποψήφια Δημοτική σύμβουλος στο Δήμο Πυλαίας.

Επίσης εμφανίζεται για κάποια περίοδο υπεύθυνη marketing και δημοσίων σχέσεων στην ποδοσφαιρική ομάδα του Άρη Θεσσαλονίκης αλλά και συνεργάτης μέσω του προγράμματος S.P.I.N με τη ποδοσφαιρική ομάδα του ΠΑΟΚ. Σύμφωνα με το καταστατικό της ΜΚΟ Asteri έχουμε ότι:…” Ιδρύεται Σωματείο με την επωνυμία «A.S.T.E.R.I.» που αναλύεται στα εξής: A.S.T.E.R.I. Awareness 4 Sports Training Environnent Recearch & Internet, ΑΣΤΕΡΙ για την ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ στα ΣΠΟΡ την ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ την ΕΡΕΥΝΑ και τις ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ”.

Ανάμεσα στους στόχους είναι …” Η ανάληψη διεθνούς πρωτοβουλίας και συνεργασιών με άλλους αξιόπιστους φορείς όπως Μ.Κ.Ο., Ο.Τ.Α., Πανεπιστημιακά Δίκτυα, Συνεταιρισμούς, Επιμελητήρια κ.τ.λ., για την ανάπτυξη δράσεων κοινωνικής αλληλεγγύης στην Ελλάδα και σε άλλες Ευρωπαϊκές και τρίτες χώρες για τη μείωση της φτώχιας και της υστέρησης ομάδων πληθυσμού, καθώς και για την πρόσβαση των ομάδων αυτών στην κοινωνία της γνώσης.”

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι αρκετά και μάλιστα με την σιγή από πλευράς της διοίκησης του ΠΑΟΔΗΠ λαμβάνουν μέγεθος χιονοστιβάδας. Το ερώτημα που κυριαρχεί είναι πώς μια ΜΚΟ που δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη κατά κύριο λόγο, ενδιαφέρθηκε για μια αθλητική εκδήλωση σε προάστιο της Αθήνας με σχεδόν τοπικό ενδιαφέρον.

Κάποιες ιστορίες που έχουν διαρρεύσει περί γνωριμίας της κας Κυριακίδου με τον πρόεδρο του ΠΑΟΔΗΠ κ Σιδέρη και συνεργασίας τους στη περυσινή εκδήλωση των ΣΚΙΑΔΙΩΝ με τη παροχή από πλευράς της κας Κυριακίδου ενός αριθμού δενδρυλλίων με σκοπό την αναδάσωση κρίνονται, αν είναι αληθείς, ως ελλιπείς.

Αυτό συμβαίνει διότι κατά της περυσινή εκδήλωση δεν είχε αναφερθεί ότι τα δενδρύλλια είναι προσφορά της κας Κυριακίδου και γίνεται κατανοητό ότι δεν μπορεί κάτι τέτοιο να εμφανίζεται μετά από ένα χρόνο ως λόγος συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε ότι μετά το ντόρο που δημιουργήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ορίστηκε συνεδρίαση του ΠΑΟΔΗΠ για τη Τρίτη 28 Φεβρουαρίου, η οποία όμως αναβλήθηκε λόγω απουσίας πρακτικογράφου και γραμματειακής υποστήριξης του νομικού προσώπου. Η νέα συνεδρίαση ορίστηκε για σήμερα 2 Μαρτίου και αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Όλα όσα αναφέρθηκαν αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου των διαμαρτυριών για τις εκδηλώσεις του ΠΑΟΔΗΠ μιας και οι αντιδράσεις της μείζονος αντιπολίτευσης σχετικά με το υπέρογκο κόστος των εκδηλώσεων είναι συνεχείς και οξύτατες.

Μάλιστα δεν είναι λίγες οι φορές που στις συνεδριάσεις του νομικού προσώπου υπάρχουν έντονοι διαξιφισμοί και λογομαχίες μεταξύ της αντιπροέδρου του νομικού προσώπου κας Στουραϊτη και των μελών κας Κρεμμυδά και κου Τριανταφύλλου.

Μάλιστα σύμφωνα με τα ηχογραφημένα πρακτικά, που έχουμε στη διάθεσή μας, στη συνεδρίαση με αφορμή τις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του ΠΑΟΔΗΠ και την ενέργεια με το κ Μάϊνα, η κα Στουραϊτη προκειμένου να υποστηρίξει την εκδήλωση αυτή δήλωσε ότι ο κ Μάϊνας είναι προσωπική της επιλογή και καλό είναι να μην αντιδρά η αντιπολίτευση διότι κάθε χρόνο θα «φέρνουμε» το κ Μάϊνα όπως χαρακτηριστικά δήλωσε.

Αυτή η αναφορά της αντιπροέδρου προκάλεσε την οξύτατη αντίδραση της κ. Κρεμμυδά που δήλωσε ότι δεν μπορεί να αποτελεί κανενός προσωπική επιλογή όταν αυτή καλύπτεται με χρήματα του Δήμου, κατ΄ επέκταση των δημοτών και όταν μια κοινωνία βρίσκεται σε πολύ μεγάλη οικονομική κρίση για ακόμη μια χρονιά.

Βρισκόμαστε στα μισά σχεδόν της θητείας της διοίκησης Στάμου στο Δήμο Παιανίας και αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον οι δημαιρεσίες που είναι προγραμματισμένες για τη Κυριακή 5 Μαρτίου στις 10:00 πμ για να δούμε αν οι αντιδράσεις για ό,τι συμβαίνει στο ΠΑΟΔΗΠ οδηγήσουν το κ Στάμου και τη παράταξή του σε αλλαγές προσώπων και στο ΔΣ του νομικού προσώπου.