Πρ. Δημαρχείο Γλυκών Νερών: λειτουργεί με έλλειμμα κάθε νομιμότητας

Πρ. Δημαρχείο Γλυκών Νερών
Γιώργος Αλάνης

Εξυπηρέτηση, άγνοια ή απλά σκάνδαλο; Αυτός ο ομολογουμένως “επιθετικός” τίτλος αναφερόταν σε άρθρο που είχε δημοσιεύσει η εβδομαδιαία εφημερίδα Η ΑΠΟΨΗ τον Οκτώβριο του 2015 και αναφερόταν σε υπόθεση για το δημοτικό κατάστημα του Δήμου Παιανίας στη δημοτική ενότητα των Γλυκών νερών. Φυσικά μέχρι και σήμερα, Μάιος 2017, η ενημέρωση που έχουμε είναι ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει και όλα συνεχίζουν να υπάρχουν όπως τα είχε παρουσιάσει το άρθρο.

Πρωταγωνιστές και συνπρωταγωνιστές σε αυτή την ιστορία, ο νυν δήμαρχος Παιανίας κ Στάμου, η προηγούμενη διοίκηση του Δήμου Παιανίας, η ιδιοκτήτρια ενός ακινήτου που νοικιάζει ο δήμος και σε ρόλο guest star η ΔΕΗ. Δυστυχώς σε ρόλο “κομπάρσου” οι εργαζόμενοι του δήμου στο συγκεκριμένο κτίριο και μαζί τους, αρκετά μικρά παιδιά με τους γονείς τους.

Η ιστορία αρχίζει λίγο πριν την εφαρμογή του Καλλικράτη όπου ο τότε Δήμος Γλυκών Νερών αναζητούσε κτίριο στέγασης για το δημοτικό κατάστημα.

Τον Ιανουάριο του 2010, λίγους μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές του νέου καλλικρατικού δήμου (Νοέμβριος 2010), η τότε διοίκηση του κ. Γ. Σιώκου θεωρεί ως κατάλληλο το κτίριο επί της οδού Όθωνος 15 και συνάπτει τριετές συμβόλαιο ενοικίασης του κτιρίου.

Η μίσθωση αφορούσε διώροφο κτίριο 790 τ.μ με μηναίο μίσθωμα 5,000 €. Στη πορεία και ειδικότερα το 2011 (Νοέμβριος) η κυβέρνηση δίνει οδηγία για μείωση 20% επί των ενοικίων και έτσι το μηναίο ενοίκιο μειώνεται από τις 5,000 € στις 4,000 €.

Το τριετές συμβόλαιο ενοικίασης λήγει το 2013 και τον Ιούλιο του ιδίου έτους, η διοίκηση Δάβαρη εισάγει το θέμα ανανέωσης του μισθώματος για το συγκεκριμένο κτίριο.

Το Δημοτικό συμβούλιο αρνείται να ψηφίσει την πρόταση ανανέωση της μίσθωσης και εκφράζονται ανοιχτά ανησυχίες για την καταλληλότητα του κτιρίου μιας και μέρος του κτιρίου χρησιμοποιείται και από τον Π.Α.Ο.ΔΗ.Π. (Πολιτιστικός και Αθλητικός Οργανισμός του Δήμου Παιανίας) με προγράμματα για μικρά παιδιά.

Από τον Ιούλιο του 2013 μέχρι και σήμερα, τόσο η διοίκηση Δάβαρη όσο και η αντίστοιχη του Στάμου, συνεχίζουν να χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο κτίριο παρόλο που δεν έχει ανανεωθεί το συμβόλαιο μίσθωσης και παρά το γεγονός ότι το Δημοτικό Συμβούλιο έχει καταψηφίσει το θέμα.

Συνεχίζοντας η δημοσιογραφική έρευνα από πλευράς του αρθρογράφου της εφημερίδας Η ΑΠΟΨΗ που είχε κάνει την αποκάλυψη, τον Μάιο του 2015 εμφανίζεται ένα έγγραφο από τον σημερινό Δήμαρχο κ Στάμου με το οποίο, προς έκπληξη όλων, αποκαλύπτεται ότι στο εγκριτικό ηλεκτροδότησης της ΔΕΗ, το κτίριο των 790 τ.μ εμφανίζεται ως εκτεινόμενο στα 63 τ.μ!

Η αποκάλυψη δημιουργεί μείζων ζήτημα, προκαλείται στο σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου αναστάτωση με την επισήμανση προς το Δήμαρχο κ. Στάμου ότι, “συνομολογεί δημόσια μια σοβαρή παραβατικότητα με νομικές, τεράστιες ευθύνες…”

Επιπρόσθετα, ομολογείται από τον κατά νόμο εκπρόσωπο του Δήμου Παιανίας ότι η χρήση του συγκεκριμένου κτιρίου όχι μόνο στερείται νομιμότητας κατά συνέπεια είναι ακατάλληλο προς λειτουργία, συμβαίνει να φιλοξενεί στους εσωτερικούς χώρους του, υπαλληλικό προσωπικό αλλά και παιδιά μικρής ηλικίας στα παρεχόμενα από τον Πολιτιστικό και Αθλητικό Οργανισμό του Δήμου Παιανίας (Π.Α.Ο.ΔΗ.Π.) προγράμματα χορού.

Το αξιοσημείωτο στην σοβαρή αυτή υπόθεση είναι ότι παρά τις επίμονες παρεμβάσεις και από ένα σημείο και μετά, δημόσιες αναφορές του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Παιανίας, κ Ισίδωρου Μάδη, ουδέποτε η διοίκηση του Δήμου εμφάνισε έγγραφα που να πιστοποιούν την καταλληλότητα του κτιρίου για συναθροίσεις θέτοντας στην ουσία σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, τόσο των εργαζόμενων όσο και των παιδιών που παρακολουθούν τα μαθήματα χορού.

Σημειώνεται ότι στο κτίριο δεν υπάρχει έξοδος κινδύνου και εδώ τίθεται και θέμα προς διερεύνηση από μέρους της καθ΄ύλην αρμόδιας Πυροσβεστικής υπηρεσίας. Επίσης σύμφωνα με αλλεπάλληλες καταγγελίες, η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος δεν επαρκεί με αποτέλεσμα να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί κλιματιστικό και οι εργαζόμενοι να αποχωρούν όταν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές μιας και η παραμονή στους εσωτερικούς χώρους χωρίς κλιματισμό κρίνεται ανυπόφορη.

Το συμπέρασμα που καταλήγουμε ξετυλίγοντας μία ακόμα απίθανη ιστορία στο Δήμο Παιανίας είναι ότι έχουμε ένα κτίριο που δεν πληροί τις κατάλληλες προϋποθέσεις, που έχει πολεοδομικές εκκρεμότητες, που εμφανίζεται ως 63 τμ ενώ είναι 790 τμ, που νοικιάστηκε με τριετές συμβόλαιο λίγους μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές του 2010 και ενώ ο δήμος Γλυκών Νερών ήταν παγκοίνως γνωστό ότι δεν θα υπήρχε από τον Ιανουάριο του 2010, που το συμβόλαιο έληξε το 2013 και ενώ το δημοτικό συμβούλιο το ίδιο έτος είχε απορρίψει την ανανέωση του συμβολαίου λόγω ακαταλληλότητας του κτιρίου αλλά και του υψηλού μισθώματος του, το κτίριο είναι ακόμα υπό δημοτική χρήση με τους όποιους κινδύνους αλλά και τις σοβαρές συνέπειες, συνεπάγεται αυτό.

Έχει ενδιαφέρον να αναφερθεί πως παρότι τα μαθήματα χορού αποτελούν πρόγραμμα του Π.Α.Ο.ΔΗ.Π και οι γονείς πληρώνουν κανονικά σε μηνιαία βάση, εν τούτοις δεν παραλαμβάνουν απολύτως κανένα παραστατικό και φυσικά χωρίς να υπάρχει καμία επίσημη απόφαση του οργάνου ότι τα μαθήματα θα γίνονται με συγκεκριμένο μηναίο κόστος.

Συμπερασματικά: υπάρχουν, αναμφίβολα, ευθύνες για όλο αυτό τον παραλογισμό που η προχειρότητα, η αδράνεια, η ανεπάρκεια, η συνειδητή παραβατικότητα συνιστούν και πιστεύω ότι επιτέλους, πρέπει να ακουστούν δημόσια οι απόψεις για το σοβαρό αυτό ζήτημα από όσους θήτευσαν ή θητεύουν σε θέσεις ευθύνης στις διοικήσεις του κ. Σιώκου, του κ. Δάβαρη και του νυν δημάρχου, κ. Στάμου και εκλέγονται στη δημοτική ενότητα των Γλυκών Νερών, ειδάλλως, κινδυνεύουν να εκτεθούν ως συνυπεύθυνοι με ό,τι αυτό για τους ίδιους συνεπάγεται.