Ενα τελείως διαφορετικό πρωτάθλημα θα παρακολουθήσουμε τον Ιούνιο, οπότε μετά το αίτημα της Σούπερ Λιγκ 1 και την –όπως αναμένεται– θετική απάντηση της κυβέρνησης, υπό την προϋπόθεση της τήρησης του «υγειονομικού πρωτοκόλλου», θα αρχίσουν τα πλέι οφ και τα πλέι άουτ.
«Θα πρέπει να συνηθίσουμε τα γήπεδα χωρίς κόσμο για το επόμενο διάστημα, χωρίς θόρυβο, θεατές, φωνές καθώς και να συνηθίσουμε κάποιες συμπεριφορές των παικτών όπως π.χ. η αλλαγή στους πανηγυρισμούς, όπου δεν υπάρχουν αγκαλιές», δήλωσε ο γενικός γραμματέας αθλητισμού, Γ. Μαυρωτάς, επιχειρώντας να περιγράψει τη «νέα κατάσταση» εντός των γηπέδων.
Στο ενδεχόμενο κρούσματος κορωνοϊού
Το ερώτημα που φυσικά προκύπτει είναι τι θα συμβεί αν υπάρξει κρούσμα κορωνοϊού σε κάποια ομάδα είτε κατά την περίοδο των αγώνων, είτε κατά τις «ομαδικές προπονήσεις» που έχουν ξεκινήσει.
Σε περίπτωση ανίχνευσης επιβεβαιωμένου κρούσματος λοίμωξης του ιού COVID-19, το «υγειονομικό πρωτόκολλο» προβλέπει ότι το άτομο που έχει προσβληθεί θα τεθεί σε κατ’ οίκον καραντίνα, ενώ η υπόλοιπη ομάδα θα μπει σε απομόνωση πέντε ημερών, σε χώρο που θα είναι προκαθορισμένος είτε από τη διοργανώτρια αρχή είτε από την ίδια την ομάδα.
Κατά τη διάρκεια της πενθήμερης απομόνωσης, θα είναι εφικτό να προπονούνται οι παίκτες της ομάδας, αλλά μόνο με το συγκεκριμένο γκρουπ, το οποίο θα έχει «απομονωθεί».
Δεν μπορεί δηλαδή να ενταχθεί παίκτης που ήταν εκτός αποστολής ή προπονήσεων πριν βρεθεί το κρούσμα. Επίσης σε αυτό το πενθήμερο, θα υπάρξουν δύο σειρές από ιατρικές εξετάσεις ανίχνευσης του ιού και τεστ αντισωμάτων σε όλο το γκρουπ της απομόνωσης.
Οι εξετάσεις θα γίνονται την τρίτη και την πέμπτη ημέρα. Και αν είναι αρνητικές και δεν έχει εμφανιστεί οποιοδήποτε άλλο σύμπτωμα της νόσου οι παίκτες θα μπορούν να επιστρέψουν σε μεικτές προπονήσεις και σε αγώνες, μετά το πράσινο φως του ΕΟΔΥ.
Εάν δεν είναι εφικτός ο μοριακός έλεγχος, η σύσταση του ΕΟΔΥ είναι να επιστρέψουν οι ομάδες σε μεικτές προπονήσεις και αγώνες μετά απομόνωση επτά ημερών κι αφού πρώτα επιβεβαιωθεί από τους γιατρούς πως δεν έχει εμφανιστεί κανένα άλλο σύμπτωμα κορωνοϊού εντός της ομάδας.
Τις τελευταίες ημέρες στη Σούπερ Λιγκ 1 υπήρξαν σκέψεις για επανάληψη της κλήρωσης των πλέι οφ (η κλήρωση των πλέι άουτ εκκρεμεί, αφού η βαθμολογία για τις θέσεις 7-14 επικυρώθηκε μόλις την περασμένη Δευτέρα) ώστε να προκύψει πρόγραμμα με λιγότερες μετακινήσεις για τις ομάδες.
Παραδείγματος χάριν, οι ομάδες της Αθήνας να αντιμετωπίσουν σε διαδοχικούς αγώνες στη Θεσσαλονίκη τον ΠΑΟΚ και τον Αρη και ο ΟΦΗ να ταξιδέψει μία φορά στην Αττική για να αγωνιστεί με Παναθηναϊκό, ΑΕΚ και Ολυμπιακό.
Η επιλογή αυτή δεν φαίνεται να προχωράει επειδή μπαίνουν θέματα όπως το πού θα κάνουν προπονήσεις οι ομάδες οι οποίες θα παραμένουν σε μια άλλη πόλη για πάνω από έναν αγώνα, θέματα διανυκτερεύσεων, ασφάλειας κ.λπ.
Εκτός από το υγειονομικό κομμάτι τις ΠΑΕ απασχολεί έντονα και το οικονομικό τόσο για την τρέχουσα όσο και για την επόμενη περίοδο. Ο μεγαλομέτοχος της Λαμίας, Π. Παπαϊωάννου, περιέγραψε την κατάσταση ως εξής: «Αν ξεκινήσει το πρωτάθλημα και πληρωθούμε κανονικά το τηλεοπτικό, και του χρόνου πάρουμε το ίδιο συμβόλαιο, η ζημία θα είναι πάνω από 30%.
Τα έξοδα αυξάνονται, τα έσοδα μειώνονται. Ειδικά για εμάς που είμαστε επαρχιακή ομάδα, το κόστος είναι πολύ μεγάλο. Θα πας σε χορηγό που κλείνει το μαγαζί του και θα του ζητήσεις τη δόση της διαφήμισης; Αλλος δεν έχει να πληρώσει τους υπαλλήλους του».
Διαπραγματεύσεις
Οι ΠΑΕ, που γνωρίζουν ότι θα υποστούν απώλεια εσόδων από τα εισιτήρια και τα εμπορικά δικαιώματα, έχουν ήδη αρχίσει διαπραγματεύσεις με τους ποδοσφαιριστές τους με σκοπό τη συναινετική μείωση των βάσει συμβολαίων αποδοχών τους. Επίσης έχει ξεκινήσει η συζήτηση για τα τηλεοπτικά δικαιώματα, τα χρήματα από τα οποία αποτελούν τη μάσκα οξυγόνου για τις περισσότερες ομάδες.
Η τάση που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι η επιστροφή στην «κεντρική διαχείριση», που ίσχυε μέχρι το 2018. Μέσα σε αυτό το κλίμα έχει τεθεί και το θέμα της αναδιάρθρωσης με σκοπό την αύξηση των ομάδων.