Η εμπλοκή νέου παρόχου για τα τηλεοπτικά δικαιώματα αιτία αναβολής έναρξης της Σούπερ Λιγκ1

Μία εβδομάδα πριν από την προγραμματισμένη έναρξη της Σούπερ Λιγκ 1 (21/8), το σύνηθες έργο των τελευταίων χρόνων που λέγεται «τηλεοπτικά δικαιώματα» βρίσκεται για μία φορά ακόμη σε πλήρη εξέλιξη, κρατώντας δέσμιο και το νέο πρωτάθλημα.

Η εμπλοκή του νέου παρόχου (Cosmote TV) στο παιχνίδι, σε συνδυασμό με τη μη αποδοχή της κεντρικής διαχείρισης από τις «μεγάλες» ΠΑΕ, έχει χωρίσει τη διοργανώτρια σε δύο «στρατόπεδα».

Στο ένα βρίσκονται οι επτά ομάδες (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, Αρης, ΟΦΗ, Ατρόμητος, ΠΑΣ Γιάννινα) που έχουν εξασφαλίσει τηλεοπτικό συμβόλαιο με τη μία (Nova) ή την άλλη (Cosmote TV) πλατφόρμα και στο άλλο ο ΠΑΟΚ και έξι μικρομεσαίες ΠΑΕ (Αστέρας Τρίπολης, Λαμία, Βόλος, Παναιτωλικός, Απόλλων Σμ., Ιωνικός) που δεν έχουν «στέγη», προσπαθούν να καρπωθούν κάτι παραπάνω από το 1,3 εκατ. ευρώ που τους προσφέρεται και παράλληλα να πετύχουν κεντρική διαχείριση τουλάχιστον για την επόμενη σεζόν.

Το αν θα εγκριθεί η προκήρυξη και ξεκινήσει το πρωτάθλημα στην προκαθορισμένη ημερομηνία, θα κριθεί εντός των προσεχών ημερών, μέσω των τριών συνελεύσεων που έχει προγραμματίσει η Λίγκα, αρχής γενομένης από τη σημερινή (12.30 μ.μ.).

Με δεδομένα την απόλυτη ισορροπία (7-7) και το ότι τόσο στη σημερινή όσο και στην επόμενη Γ.Σ. (17/8) απαιτείται πλειοψηφία 3/4 για να εγκριθεί η προκήρυξη, το ενδεχόμενο να βγει «λευκός καπνός» μόλις δυο ημέρες (19/8) πριν από την προγραμματισμένη έναρξη είναι ορατό, αφού τότε θα χρειάζεται πλειοψηφία 50+1.

Οι πληροφορίες συγκλίνουν πως έστω και την ύστατη στιγμή θα βρεθεί λύση. Στα παζάρια που γίνονται, οι έξι ΠΑΕ πιέζουν ώστε η Cosmote TV να ανεβάσει την προσφορά της και εκτιμάται πως θα υπάρξει συμφωνία με ένα ποσό της τάξης των 9 εκατ. ευρώ (1,5 εκατ. ευρώ εκάστη).

Το ίδιο ισχύει και για τον ΠΑΟΚ, που αναμένεται από τα 8 εκατ. ευρώ που πήρε πέρυσι, να εξασφαλίσει ένα ποσό που αγγίζει τα 10 εκατ. ευρώ, ευρισκόμενος κοντά σε συμφωνία με τη Nova.

Το καταστατικό

Αγνωστο είναι, ωστόσο, το τι μέλλει γενέσθαι με το αίτημα που αναμένεται να τεθεί εκ νέου προς συζήτηση και αφορά το θέμα της αλλαγής του καταστατικού του συνεταιρισμού ώστε από τη σεζόν 2022-2023 να περιληφθεί η υποχρεωτικότητα της κεντρικής διαχείρισης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων.

Οι πέντε ΠΑΕ (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, Αρης, ΟΦΗ) αντιδρούν, έχοντας μπλοκάρει στις προηγούμενες συνελεύσεις τη συζήτηση με την απουσία τους, γνωρίζοντας πως οι υπόλοιπες εννέα είναι θετικές στο να ψηφίσουν υπέρ της τροποποίησης.

Και όλα αυτά για ένα προϊόν που στην Ελλάδα ολοένα και φθίνει και που τα έσοδα από τηλεόραση και στοίχημα είναι τα μοναδικά που το κρατούν στη ζωή…