Με τρεις αγώνες αρχίζει σήμερα το πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκα. Προσδοκίες & επιφυλάξεις…

Αρχίζει σήμερα το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου με τη διεξαγωγή τριών παιχνιδιών της 1ης αγωνιστικής, με το τοπίο να παραμένει γκρίζο ώς προς τους βασικούς όρους διεξαγωγής του πρωταθλήματος και τους πόρους χρηματοδότησης των ομάδων από τη  “δεξαμενή” των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. 

 

Στο μείζον θέμα των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, μετά το χθεσινό Δ.Σ., επήλθε συμφωνία με τη NOVA. Οι «μικρομεσαίες» ομάδες θα λάβουν 1,2 εκατ. ευρώ από το κανάλι, οι «μεγάλοι» θα αποποιηθούν το ποσοστό που τους αναλογεί από τη χορηγία του Ιβάν Σαββίδη και το συνδρομητικό κανάλι θα προχωρήσει σε μείωση 18% της τηλεοπτικής σύμβασης για την τρέχουσα περίοδο.

 

Σημαντική αλλαγή που αποφασίστηκε στο χθεσινό Δ.Σ. αποτελεί και η κατάργηση της διαδικασίας των πλέι οφ για την περίοδο 2017 – 2018.

Σε αγωνιστικό επίπεδο, το πρώτο ζητούμενο είναι να αυξηθεί ο βαθμός ανταγωνιστικότητας του πρωταθλήματος, είτε κριθεί ο τίτλος στην κανονική διάρκεια της περιόδου είτε μέσω των πλέι οφ.

Η διά ρυθμού περιπάτου επικράτηση του Ολυμπιακού έβαζε πρόωρο τέλος τα τελευταία χρόνια στο πρωτάθλημα και περιόρισε σε σημαντικό βαθμό το ενδιαφέρον των φιλάθλων, με φανερό αντίκτυπο στην εικόνα της εξέδρας.

Πέρα από την αξιοπιστία, την ασφάλεια και τις καλύτερες συνθήκες στα γήπεδα, η επιστροφή των φιλάθλων στη φυσική τους θέση προϋποθέτει πιο ποιοτικό ποδόσφαιρο και μεγαλύτερο ανταγωνισμό. Παρά τις «υποσχέσεις», αυτές οι προσδοκίες διαψεύστηκαν γρήγορα στην περυσινή περίοδο, που η μάχη του τίτλου κρίθηκε από πολύ νωρίς και το ενδιαφέρον του κόσμου περιορίστηκε σημαντικά.
 

 

Το ίδιο ψηλά μπαίνει ο πήχυς των προσδοκιών και εφέτος. Η χρονιά ξεκινάει μεν με τον πρωταθλητή Ολυμπιακό οιονεί φαβορί λόγω… κεκτημένης ταχύτητας και τεχνογνωσίας, αλλά παρότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για να βγουν συμπεράσματα για την ποιότητα των ομάδων, η γενική αίσθηση είναι ότι ο ανταγωνισμός σε επίπεδο κορυφής θα αυξηθεί σημαντικά, αρκεί η ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ και ο Παναθηναϊκός να μάθουν από τα περυσινά τους παθήματα και να αποφύγουν τα κατά συρροήν λάθη που τους κράτησαν από νωρίς μακριά από την κορυφή.

 

Σε σχέση με τις παλιές εποχές των «παχειών αγελάδων», η αλήθεια είναι ότι δεν έγιναν μέχρι στιγμής μεγάλες επενδύσεις για να αυξηθεί θεαματικά η ποιότητα των ομάδων.

Εγιναν, όμως, σημαντικές διορθωτικές κινήσεις απ’ όλους και υπάρχει αισιοδοξία ότι και οι τέσσερις «μεγάλοι» θα εμφανιστούν καλύτεροι από πέρυσι. Η περίπτωση να μπει «σφήνα» ανάμεσά τους κάποια άλλη ομάδα δεν μοιάζει και τόσο πιθανή. Υπάρχει αγεφύρωτη διαφορά στα (οικονομικά και όχι μόνο) μεγέθη που δεν επιτρέπει σε άλλους να παίξουν ένα πιο σημαντικό ρόλο στο πρωτάθλημα απ’ αυτόν του ρυθμιστή.

Οι αγώνες, σήμερα

 

Ο μαραθώνιος των 30 αγωνιστικών της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος ξεκινά απόψε με τρία παιχνίδια.

Η πρώτη σέντρα θα γίνει ταυτόχρονα στις 19.15 σε δύο γήπεδα, με την Ξάνθη να υποδέχεται την «πρωτάρα» Λαμία και τον Αστέρα Τρίπολης τον ΠΑΣ Γιάννινα.

Η βραδιά κλείνει με τον αγώνα του Ολυμπιακού κόντρα στη Λάρισα στο (χωρίς φιλάθλους λόγω τιμωρίας) «Γ. Καραϊσκάκης».
 

Το πρόγραμμα της Κυριακής περιλαμβάνει τέσσερα παιχνίδια, με πιο σημαντικό το τελευταίο της ημέρας (21.30) ανάμεσα στον Πλατανιά και τον Παναθηναϊκό.

Νωρίτερα (19.15) θα γίνουν οι άλλες τρεις αναμετρήσεις της ημέρας, με την ΑΕΚ να φιλοξενεί τον Παναιτωλικό στο (επίσης άδειο λόγω τιμωρίας της) ΟΑΚΑ, την Κέρκυρα τον Πανιώνιο και τον Λεβαδειακό τον ΠΑΟΚ.
 

Η αυλαία θα πέσει τη Δευτέρα, με τον αγώνα Ατρόμητος – Απόλλων, που θα ξεκινήσει στις 21.30.

Κράτα το