Η φίλαθλη Ελλάδα αποχαιρέτησε τον Ευγένιο Γκέραρντ

Στο χωριό που αγάπησε και επέλεξε να ζήσει μεγάλο μέρος της ζωής του, στην Ελιά του Δήμου Χερσονήσoυ Ηρακλείου, κηδεύτηκε το μεσημέρι της Πέμπτης ο Ευγένιος Γκέραρντ. 

Πλήθος κόσμου, από την οικογένεια του ΟΦΗ αλλά και από όλη την Κρήτη, επισκέφθηκε το σπίτι του Γκέραρντ στην Ελιά, προκειμένου να κατευοδώσει τον άνθρωπο που τιμήθηκε όσο καμία άλλη αθλητική προσωπικότητα στο νησί.

Στη 1.00 το μεσημέρι, η σορός, σκεπασμένη με τη σημαία του Αθλητικού Σωματείου ΟΦΗ, συνοδεύτηκε από τους οικείους του και παλαίμαχους του ΟΦΗ, συνεργάτες του αλλά και απλούς πολίτες, στον ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονα, όπου, παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, πολύς κόσμος είπε το τελευταίο αντίο και εξέφρασε την αγάπη του για τον «Ευγένιο Γκεραντάκη» όπως τον είχαν ονομάσει.

Αθλητικά σωματεία, πρόεδροι ΠΑΕ, η ΕΠΟ, άνθρωποι της αυτοδιοίκησης, γνωστές οικογένειες της Κρήτης από τον πολιτικό και οικονομικό χώρο έστειλαν στεφάνι, τιμώντας για τελευταία φορά τον φίλο και συνεργάτη τους.

Ο Γκέραρντ είχε κτίσει το σπίτι του από το 1995 στο 600 κατοίκων χωριό Ελιά, που βρίσκεται σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από την πόλη του Ηρακλείου, και το υψόμετρο του οποίου -όπως και ο ίδιος έλεγε- δίνει την αίσθηση ότι βλέπεις τον κόσμο από ψηλά. Εκεί είχε δραστηριοποιηθεί, δημιουργώντας τουριστικά καταλύματα, ενώ παρήγαγε το κρασί «Γκεραρντάκη», για το οποίο ένιωθε πολύ περήφανος.

Ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου, Σωκράτης Βαρδάκης και Νίκος Ηγουμενίδης, δήμαρχοι, εκπρόσωποι ΠΑΕ και αθλητικών σωματείων, αλλά και νέοι από ποδοσφαιρικές ακαδημίες, παραβρέθηκαν στη νεκρώσιμη ακολουθία και στη συνέχεια συνόδευσαν τη σορό του Ευγένιου Γκέραρντ προκειμένου να ταφεί στο κοιμητήριο του χωριού, όπως ήταν η επιθυμία του ίδιου. Εκεί βρέθηκαν πολλοί ποδοσφαιριστές, τους οποίους συνόδευσε στην πορεία τους, μεταξύ άλλων, ο Νίκος Νόμπλιας, ο Χουάν Ραμόν Ρότσα, ο Ηλίας Πουρσανίδης και ο Παύλος Αδάμος.

Ποδοσφαιριστές που ανέδειξε ο Ευγένιος Γκέραρντ μίλησαν για την προσωπικότητά του, πέρα από τα γνωστά επιτεύγματα που με αγώνα οδήγησε σε επιτυχίες, διεθνείς διακρίσεις και διεθνή αναγνώριση την ΠΑΕ ΟΦΗ.

Έκαναν λόγο για άνθρωπο με αξίες που ακτινοβολούσε, που άλλαξε τις ζωές τους, που τους δίδαξε αρχές και συμπεριφορά, δίνοντάς τους μαθήματα ζωής όχι μόνο για τον αθλητισμό αλλά και για τις οικογένειες τους.

«Πατέρα τους» τον χαρακτήρισαν ο Νίκος Παπαβασιλείου, ο Μανόλης Πατεντζής και Νίκος Μαχλάς. Ο πρώην πρόεδρος της ΠΑΕ ΟΦΗ, Βασίλης Ξημέρης, μίλησε για τον πρωταγωνιστή της δημιουργίας του Βαρδινογιάννειου Αθλητικού Κέντρου, έναν ξένος που έφτασε στην Κρήτη το καλοκαίρι του 1985, χωρίς περγαμηνές, και μετά από σκληρή δουλειά έχτισε το οικοδόμημα του ΟΦΗ, έγινε ένα με τους Κρητικούς και πρωτοστάτησε στη δημιουργία ενός σοβαρού αθλητικού υπόβαθρου στο Ηράκλειο και όχι μόνο.

«Πέραν των άλλων, ήταν ένας πρεσβευτής της Κρήτης σε όποιο σημείο του κόσμου βρέθηκε, αναδεικνύοντας και μαρτυρώντας τις ομορφιές του τόπου που για χρόνια τον αγκάλιασε» ανέφερε ο κ. Ξημέρης.

Αρκετοί συγχωριανοί του, καθώς και άλλοι άνθρωποι που γνώρισαν τον «Κρητικό από την Ολλανδία», όπως και ο ίδιος σημείωνε χαριτολογώντας, έκαναν λόγο για έναν προσηνή άνθρωπο με θεμελιωμένο τον σεβασμό για τους άλλους μέσα του, που του άρεσε να κάνει παρέα με απλούς ανθρώπους, βροντώδη αλλά τόσο πολιτισμένο, πιστό φίλο και παθιασμένο με τον αθλητισμό και τη γυμναστική, αγάπη, άλλωστε, που τον ώθησε να δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά, ανοίγοντας και ένα γυμναστήριο στην πόλη του Ηρακλείου.

Ο ιερέας του χωριού αποκάλυψε πως πριν από χρόνια ο Ευγένιος Γκέραρντ τού παρέδωσε ολόκληρη την αποζημίωση που είχε λάβει από γνωστή ΠΑΕ μετά το πέρας της συνεργασίας του, υποδεικνύοντάς του πού θα διαθέσει τα χρήματα. «Όλα πήγαν σε φτωχές οικογένειες, σε ασθενείς και σε παιδιά που δεν είχαν τη δυνατότητα να σπουδάσουν. Μου είχε ζητήσει να μην πω τίποτε όσο ζούσε και για τον λόγο αυτό το αναφέρω σήμερα. Αυτός ήταν ο Ευγένιος με την ευγενική ψυχή» υπογράμμισε ο ιερέας Μιχάλης Σισαμάκης.

Το δημοτικό συμβούλιο Χερσονήσου αποφάσισε να δώσει το όνομα του Ευγένιου Γκέραρντ σε κεντρικό δρόμο του χωριού, τιμώντας τον για την προσφορά του όχι μόνο στον αθλητισμό, αλλά και στην κοινωνία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ