Προς πλήρη αναδιοργάνωση το πρωτάθλημα στην Α1 Μπάσκετ

H σταδιακή μείωση των 14 ομάδων που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα της Α1 κατηγορίας σε 12 από την περίοδο 2019-20, υπαγορεύθηκε από τη διαμόρφωση των δυσμενών οικονομικών συνθηκών που βιώνει το επαγγελματικό μπάσκετ, την οριακή δυνατότητα των περισσοτέρων ΚΑΕ να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, τη συνεχή συρρίκνωση σταθερών εσόδων και την απόπειρα του ΕΣΑΚΕ για την αύξηση ανταγωνιστικότητας.

 

Η πρόσφατη απόφαση της γενικής συνέλευσης της Λίγκας αποτελεί εισήγηση προς την ΕΟΚ, η οποία θα λάβει την οριστική απόφαση έγκρισης, καθώς η ομοσπονδία, ως θεσμικός φορέας του αθλήματος, συμφωνεί με τη μείωση των 14 ομάδων, αλλά έχει αντιρρήσεις για τον τρόπο που θα εφαρμοστεί αυτή η σημαντική αλλαγή (πλέι άουτ για τον υποβιβασμό) σε ορίζοντα διετίας. 

Διαπίστωση της ΕΟΚ είναι ότι στην Α1 κατηγορία δεν χωρούν ομάδες που είτε «αγκομαχούν» να ολοκληρώσουν τις αγωνιστικές περιόδους είτε εμφανίζονται στην Α1 με τη μορφή «κομήτη» και επιστρέφουν στην Α2 κατηγορία. 

Η ΕΟΚ θα αποδεχθεί τη σταδιακή μείωση, αλλά θα ζητήσει από τον ΕΣΑΚΕ διαφορετικό τρόπο εφαρμογής, γιατί δεν θέλει να επηρεάσει τον τρόπο λειτουργίας του πρωταθλήματος της Α2, μετά την πετυχημένη θέσπιση των πλέι οφ ανόδου και πλέι άουτ υποβιβασμού, τα δύο τελευταία χρόνια. 

Η πρόταση του ΕΣΑΚΕ θα έπρεπε να είναι προϊόν διαλόγου με την ομοσπονδία και τους εκπροσώπους ομάδων της Α2, ώστε να υπάρξει κοινό συμπέρασμα για τα οφέλη που θα προκύψουν, αλλά και τα μειονεκτήματα που θα υπάρξουν, καθώς οι ομάδες που θα υποβιβάζονται στο πρωτάθλημα της μικρότερης κατηγορίας θα έχουν τη νομική μορφή της ΚΑΕ από την Α1 και θα πρέπει να ρυθμίζεται αυτόματα η μετατροπή τους σε ερασιτεχνικά σωματεία. 

Η ΕΟΚ προσανατολίζεται στον υποβιβασμό τριών ομάδων και ανόδου μόνο μιας ομάδας από την Α2, ώστε σε μια περίοδο να γίνει η μείωση. 

Την τελευταία φορά που έπαιξαν 12 ομάδες στην Α1 ήταν την τριετία 1989-92, ενώ είχε προηγηθεί δύο ακόμα φορές η εφαρμογή του ίδιου μοντέλου (1966-70 και 1973-78).

H πρόταση πλήρους αναδιοργάνωσης του συνεταιρισμού, όπως κατατέθηκε από τον νέο πρόεδρό του, Βαγγέλη Γαλατσόπουλο, εκτός από τον αριθμό συμμετεχόντων συμπεριλαμβάνει τον εκσυγχρονισμό της εσωτερικής λειτουργίας του ΕΣΑΚΕ, την αλλαγή του καταστατικού για την ανάπτυξη του επαγγελματικού μπάσκετ και τη συνειδητοποίηση όλων των μελών, αλλά κυρίως των ισχυρότερων ομάδων, ότι η βία αποτελεί κοινό εχθρό για τις επενδύσεις των ιδιοκτητών, τις χορηγίες και τις υψηλότερες συμφωνίες τηλεοπτικών δικαιωμάτων. 

Στο «μέτωπο» της νέας τηλεοπτικής συμφωνίας, παρατηρείται στασιμότητα από την επιτροπή του ΕΣΑΚΕ που έχει αρχίσει τις διαπραγματεύσεις, καθώς η κατεύθυνση της κεντρικής διαχείρισης δεν βρίσκει την ανάλογη ανταπόκριση προσφορών από τα συνδρομητικά κανάλια, ακόμα και σε συνεργασία με τη δημόσια τηλεόραση για καταμερισμό κάλυψης των περισσοτέρων αγώνων.

ΠΗΓΗ: εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ / Γιώργος Βαλαβάνης