fbpx

Υπουργός Εσωτερικών: «τα αδιέξοδα της απλής αναλογικής θα ξεπεραστούν με ενίσχυση των επιτροπών στους ΟΤΑ»

Υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος

Τις προτεραιότητες του υπουργείου Εσωτερικών προδιέγραψε μέσω Skype ο υπουργός κ. Τάκης Θεοδωρικάκος στην εναρκτήρια συνεδρίαση της 3ης Ευρωπαϊκή Ακαδημίας Jean Monnet που διοργανώθηκε χθες από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην αντιμετώπιση «του προβλήματος της κυβερνησιμότητας που δημιούργησε σε δήμους και περιφέρειες η εφαρμογή της απλής αναλογικής, στην φορολογική αποκέντρωση με απόδοση του ΕΝΦΙΑ στους δήμους, στο ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων μεταξύ των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης, αλλά και του κράτους και στην ενίσχυση των Συμπράξεων Δημοσίου- Ιδιωτικού Τομέα»

έχοντας τη βεβαιότητα –αυτή η εκτίμηση αναδεικνύεται από την διατύπωση του λόγου του- ότι οι όποιες προγραμματιζόμενες παρεμβάσεις κινούνται εντός των ορίων της συνταγματικότητας, άποψη που έντονα αμφισβητείται από έμπειρους αυτοδιοικητικούς παράγοντες και των δύο βαθμίδων της αυτοδιοίκησης.

Αναφερόμενος ο κ. Τ. Θεοδωρικάκος «στην διασφάλιση της κυβερνησιμότητας», δήλωσε ότι «στόχευση του υπουργείου είναι η ενίσχυση της Οικονομικής και Εκτελεστικής Επιτροπής ώστε στις περιπτώσεις που τα Δημοτικά ή τα Περιφερειακά Συμβούλια δεν είναι σε θέση να πάρουν πλειοψηφικές αποφάσεις, να μπορούν εκείνα να διασφαλίσουν την πλειοψηφία που εκφράζει η παράταξη που κυβερνά τον Δήμο ή την Περιφέρεια.»

Είπε, χαρακτηριστικά:

«Για την κυβέρνησή μας η Τοπική και η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση αποτελούν πυλώνα ανάπτυξης, επενδύσεων, στήριξης της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής και ασφαλώς πυλώνα εξυπηρέτησης των πολιτών. Με βασικό στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής όλων των πολιτών, ώστε οι πολίτες να νοιώθουν την ανάγκη να δημιουργήσουν και να προσφέρουν πολύ περισσότερο στον τόπο τους.

Ο βασικός μας στόχος –τόνισε- είναι η δημιουργία ενός κράτους αποτελεσματικού το οποίο θα είναι φιλικό στον πολίτη. Θα σέβεται τα χρήματα των φορολογουμένων, θα δρα και θα λειτουργεί με απόλυτη διαφάνεια και θα προσφέρει μέσα από όλο αυτό καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες»

Για την επίτευξη των παραπάνω ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι θα χρησιμοποιηθούν οι εξής τρεις άξονες:

  • απλούστευση των διαδικασιών μέσα από την ηλεκτρονική διακυβέρνηση
  • συνεχής αξιολόγηση
  • αξιοκρατία, στην πολιτική επιλογής των ανθρώπων στις υπεύθυνες θέσεις αλλά και στο σύνολο της εργασίας και της δημιουργίας του δυναμικού που ασχολείται στην αυτοδιοίκηση.
  • Επίσης, υπογράμμισε ότι μια βασική στόχευση της κυβέρνησης είναι να ξεκαθαριστούν πλήρως οι αρμοδιότητες μεταξύ των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης, αλλά και του κράτους. Αλλά και ανάμεσά τους επίσης.

Ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει πράξη και την φορολογική αποκέντρωση.

«Στις προθέσεις της Κυβέρνησής μας, είπε, είναι η απόδοση του ΕΝΦΙΑ στους δήμους. Αυτό φυσικά δεν μπορεί να συμβεί πριν από το 2021, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να το προωθήσουμε. Θα το προωθήσουμε σε συνεργασία με τους δήμους, με την Κεντρική Ένωση των Δήμων, ώστε να γίνει με τον κατάλληλο τρόπο και στην πράξη να ενισχύσει την αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Και συμπλήρωσε ότι «στην προσπάθεια για την ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης φυσικά δεν μπορεί να μείνει αμέτοχος ο ιδιωτικός τομέας. Προκαταλήψεις και ιδεοληψίες του παρελθόντος δεν μπορούν να χτίσουν το αύριο. Στη δική μας φιλοσοφία είναι η ενίσχυση των Συμπράξεων Δημοσίου- Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και είμαστε αποφασισμένοι αυτή την ιδέα να την προωθήσουμε και να την κάνουμε πράξη και στο χώρο της Αυτοδιοίκησης.

Είμαστε όμως υποχρεωμένοι πριν από όλα αυτά να αντιμετωπίσουμε ένα τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει και στην Τοπική και στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση εξαιτίας της εφαρμογής της απλής αναλογικής και στους δύο αυτούς θεσμούς.

Η εφαρμογή της απλής αναλογικής χωρίς την πρόνοια οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες που τελικά έχουν εκλεγεί να διαθέτουν πλειοψηφία στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, δημιουργεί έναν τεράστιο κίνδυνο ακυβερνησίας, τον οποίο είμαστε απολύτως αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε αμέσως, ώστε οι νέες αρχές από την 1η Σεπτεμβρίου να είναι σε θέση να λειτουργήσουν κανονικά.

Πρόκειται λοιπόν να πραγματοποιήσουμε τη σχετική παρέμβαση. Για το σκοπό αυτό συναντώμαι με εντατικό ρυθμό με τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες της χώρας.

Η κεντρική ιδέα είναι η ενίσχυση των επιτροπών -της οικονομικής επιτροπής και της εκτελεστικής επιτροπής- ώστε στις περιπτώσεις που τα Δημοτικά ή τα Περιφερειακά Συμβούλια δεν είναι σε θέση να πάρουν πλειοψηφικές αποφάσεις, να μπορούν εκείνα να διασφαλίσουν την πλειοψηφία που εκφράζει η παράταξη που κυβερνά τον Δήμο ή την Περιφέρεια».