Τα πάνω-κάτω θέλει να φέρει η κυβέρνηση με τον νέο εκλογικό νόμο για την τοπική αυτοδιοίκηση

Σύμφωνα με την έντυπη έκδοση του μέσου “Παραπολιτικά” -η οποία εμφανίζεται να έχει αποκλειστικές πληροφορίες από πηγή της στο υπουργείο Εσωτερικών- ο υπό επεξεργασία νέος εκλογικός νόμος για την Αυτοδιοίκηση, θα χαρακτηρίζεται από τρία βασικά σημεία.

Ειδικότερα:

– Εκλογή δημάρχου και περιφερειάρχη από τον πρώτο γύρο με δύο προϋποθέσεις: Να συγκεντρώνει τουλάχιστον 40 % -Διαφορά τουλάχιστον 5 % από τον δεύτερο.

Κατάργηση της απλής αναλογικής για την εκλογή δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων.

Μείωση κατά 30% του αριθμού των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων.

Κατά την εφημερίδα, τρεις εκλογικοί νόμοι θα εισαχθούν από την κυβέρνηση προς ψήφιση εντός του 2020.

Ο πρώτος ψηφίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Πέμπτη και καταργεί την απλή αναλογική, καθιερώνοντας παράλληλα κλιμακωτό μπόνους για το πρώτο κόμμα.

Ο δεύτερος σχεδιάζεται προσεκτικά από το υπουργείο Εσωτερικών, σε συνεργασία με το πρωθυπουργικό επιτελείο, και αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο τρίτος, που βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο επεξεργασίας ακόμη, αφορά τις ευρωεκλογές.

«Πρόθεσή μας είναι τα πάντα να ξεκαθαρίσουν γρήγορα, κάτι που αποτελεί επιλογή αξιοπιστίας και ευθύνης για εμάς», τονίζει ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος, με την επισήμανση ότι επιλέχθηκε συνειδητά να κατατεθούν εντός του 2020 στη Βουλή όλοι οι εκλογικοί νόμοι εντός του πρώτου χρόνου διακυβέρνησης, ώστε να γνωρίζουν όλοι τους κανόνες του πολιτικού παιχνιδιού πολύ πριν από τις κάλπες και να μην υπάρξει κανένας απολύτως αιφνιδιασμός.

Η αρχή, μάλιστα, όπως τονίζεται, έγινε το 2019 με το νόμο της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, που εκ του Συντάγματος απαιτούσε 200 ψήφους για την επικύρωσή του.

Σε σχέση με τις περιφέρειες και τους δήμους, δεν είναι μόνο το εκλογικό σύστημα που αλλάζει. Ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, με τους συνεργάτες του και με την αρωγή του υφυπουργού Θεόδωρου Λιβάνιου, επεξεργάζονται βαθιές τομές στον τρόπο εκλογής των «αρχόντων» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τις οποίες θα συζητήσουν διεξοδικά με τους εκπροσώπους της Κ.Ε.Δ.Ε. και της ΕΝΠΕ.

Στο βασικό σενάριο που φέρεται να εξετάζεται οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες να εκλέγονται από τον πρώτο γύρο, με ποσοστό 40%, αντί της απόλυτης πλειοψηφίας του 50%. «Όταν κάποιος εκλέγεται πρωθυπουργός με 40%, γιατί να μην εκλέγεται και δήμαρχος;» , τονίζει χαρακτηριστικά το ίδιο κυβερνητικά στέλεχος.

Εξετάζεται, όμως, παράλληλα, να μπει και μια δεύτερη προϋπόθεση: Η διαφορά του πρώτου υποψήφιου δημάρχου με τον δεύτερο να είναι τουλάχιστον 5%.

Μόνο, δηλαδή, με 40% και 5 μονάδες διαφορά από τον επόμενο θα εκλέγεται δήμαρχος από τον πρώτο γύρο. Θυμίζουμε ότι το 2006 είχε νομοθετηθεί για πρώτη φορά ρύθμιση βάσει της οποίας δήμαρχοι και περιφερειάρχες εκλέγονταν όσοι συγκέντρωναν κατ’ ελάχιστο ποσοστό 42%.

Αλλαγές στη λειτουργία των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων

Σημαντικές τομές θα γίνουν και στον τρόπο λειτουργίας των Δημοτικών και των Περιφερειακών Συμβουλίων, αλλά και στην ίδια τη σύνθεσή τους. Υπό επεξεργασία είναι, δηλαδή, και το ενδεχόμενο μείωσης του αριθμού των συμβούλων, ακόμα και κατά 30%.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στις τελευταίες εκλογές υπήρχαν σε όλη την επικράτεια 69.821 υποψήφιοι δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι και 7.668 υποψήφιοι περιφερειάρχες και περιφερειακοί σύμβουλοι. Όπως επισημαίνει, στα «Π» στέλεχος που ασχολείται με την κατάρτιση του νομοσχεδίου, ο Δήμος Αιγάλεω έχει 41 δημοτικούς συμβούλους και η Νέα Υόρκη 51.

Με τη μεταρρύθμιση που σχεδιάζει η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο εσωτερικών, κάθε εκλεγμένος δήμαρχος και περιφερειάρχης θα έχει πλέον την πλειοψηφία στο συμβούλιο, λιγότερο ωστόσο διευρυμένη. Η απλή αναλογική θα έχει εφαρμοστεί, συνεπώς, για πρώτη και τελευταία φορά το 2019.

Εξετάζεται, πάντως, και το ενδεχόμενο ο αριθμός των συμβούλων που εκλέγει να εξαρτάται και από το ποσοστό που λαμβάνει ο συνδυασμός του, να αυξάνεται δηλαδή κλιμακωτά ανάλογα με το ποσοστό, στη βάση του μοντέλου που υιοθετεί ο νέος εκλογικός νόμος για τις εθνικές εκλογές.

Άλλη μία προσαρμογή που εξετάζεται στο πρότυπο των εθνικών εκλογών είναι να θεσπιστεί ελάχιστο όριο 3% για την εκλογή δημοτικών συμβούλων από κάποιον συνδυασμό και την είσοδο στο Δημοτικό Συμβούλιο.

“Αξίζει να σημειωθεί –αναφέρεται στην εφημερίδα- ότι η νομοθετική παρέμβαση τον υπουργείου Εσωτερικών το προσεχές διάστημα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν εξαντλείται στον εκλογικό νόμο. Κατόπιν διαβούλευσης με τους εκπροσώπους των δήμων και των περιφερειών, θα κατατεθεί μια μεγάλη νομοθετική μεταρρύθμιση, με κύριο χαρακτηριστικό την ενδυνάμωση του πρώτου και δεύτερου βαθμού Αυτοδιοίκησης, με τη μεταφορά σημαντικών αρμοδιοτήτων.

Εθνικές Εκλογές: Αυτοδυναμία με 38%(…)

Ευρωεκλογές: Λίστα ή πέντε περιφέρειες

Σε αλλαγή του εκλογικού νόμου και για τις ευρωεκλογές προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει

Η εκλογή ευρωβουλευτων από μία περιφέρεια, που είναι ολόκληρη η επικράτεια, έχει αποδειχθεί προβληματική, καθώς μεταξύ άλλων προκρίνει κυρίως πρόσωπα με πανελλαδική αναγνωρισιμότητα.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προτείνει πρώτος το σπάσιμο της Β’ Αθηνών σε μικρότερες περιφέρειες, πώς να δεχθεί να είναι όλη η χώρα μία εκλογική περιφέρεια;», επισημαίνει μιλώντας στα «Π» κυβερνητικό στέλεχος που γνωρίζει τους προβληματισμούς που αναπτύσσονται στο Μέγαρο Μαξίμου για τις ευρωεκλογές.

Οι πρώτες σκέψεις στο Μαξίμου και το ΥΠ.ΕΣ. κατευθύνονται σε δύο επιλογές: Είτε στην επαναφορά της λίστας είτε στη διατήρηση τον σταυρού -που καθιερώθηκε πρώτη φορά το 2014-, αλλά με σπάσιμο της χώρας σε πέντε μεγάλες περιφέρειες.«Έχει εφαρμοστεί ο σταυρός προτίμησης σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις.

Η προσωπική μου άποψη είναι ότι ευνόησε πάρα πολύ αυτούς που είναι γνωστοί, κυρίως έχουν δημοφιλία μέσω τηλεόρασης ή είναι γνωστοί λόγω της επαγγελματικής σταδιοδρομίας τους, και ήταν σχεδόν ανυπέρβλητο εμπόδιο για ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στα ΜΜΕ», τόνισε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, μιλώντας στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» 90,1. «Θα εξεταστούν διάφορα ενδεχόμενα.

Προφανώς η επαναφορά της λίστας είναι μια περίπτωση, μπορεί να συζητήσουμε και σε σπάσιμο της επικράτειας σε περισσότερες εκλογικές περιφέρειες, είναι κάτι όμως το οποίο θα εξεταστεί και με βάση την εμπειρία των δύο προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.