Προαναγγέλθηκαν αλλαγές στις χρήσεις γης με σχέδιο νόμου/ Σημείωση “Ν”: ‘οχι σε τετελεσμένα γεγονότα …

xriseis_gis
xriseis_gis

Τρία νέα νομοσχέδια, που αφορούν ρυθμίσεις για τις χρήσεις γης, την ιδιωτική πολεοδόμηση και τη χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση, εξήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος.
Με αφορμή την κλαδική έρευνα της Εθνικής Τράπεζας «Χρήσεις Γης και Τουρισμός 2014», στην οποία αναφέρεται, ότι “η Ελλάδα έχει απώλειες άνω των 8 δισ. ευρώ ετησίως, λόγω των στρεβλώσεων που επικρατούν στην πολιτική γης, με αιχμή τα ιδιοκτησιακά προβλήματα μεταξύ Δημοσίου και ιδιωτών, την έλλειψη οργανωμένων χρήσεων γης και την απουσία Κτηματολογίου, ο κ. Καλαφάτης τόνισε μεταξύ άλλων σε δήλωσή του ότι:
«Για να προστατεύσουμε μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα το περιβάλλον και για να προσφέρουμε επενδυτική σιγουριά, οφείλουμε να ρυθμίσουμε το χώρο αποτελεσματικά, μακριά από τις παθογένειες του παρελθόντος. Να αποκτήσουμε μία ολοκληρωμένη εθνική πολιτική γης, με νέα και σύγχρονα εργαλεία για τη δόμηση του χώρου». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «ακολουθούν σύντομα τα σχέδια νόμου για τις χρήσεις γης, την ιδιωτική πολεοδόμηση και τη χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση».

Σημείωση “Νεολόγου”: Ευχής έργον, το υπό σύνταξη νομοσχέδιο σε σχέση με τις χρήσεις γης, να μην επιφυλάσσει “φαραωνικές” εκπλήξεις ως προς τα … καθ’ ημάς. Υπενθυμίζεται ότι οι εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες του ΥΠΕΚΑ επί σειρά ετών δεχόντουσαν ασφυκτικές πιέσεις για “ειδικές ρυθμίσεις στις χρήσεις γης” αναφορικά με “το στρατόπεδο Λάμπρου” στην Κάντζα και την ιδιοκτησία της ΔΕΗ στον Άγιο Νικόλαο. Ελπίζουμε να μη βρεθούμε προ τετελεσμένων γεγονότων με την σύσταση κατηγορίας “ιδιαίτερων χρήσεων” και για την έγκαιρη αποτροπή τους, καλό είναι να επαγρυπνεί η Δημοτική Αρχή.