Σε διευρυμένη σύσκεψη συμμετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Θανάσης Αυγερινός στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Αθηνών με θέμα, την Ανασυγκρότηση Αγροπεριβαλλοντικών Υποδομών για τη συλλογή, διαχείριση και επαναχρησιμοποίηση του νερού για την άρδευση των αγροτικών εκτάσεων από τους παραγωγούς της ευρύτερης περιοχής των Μεσογείων.
Τη συνάντηση διοργάνωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης, ανταποκρινόμενος στο αίτημα του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσογείων (ΣΑΣΜΕ).
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης διεξήχθη ένας ιδιαιτέρως εποικοδομητικός διάλογος ανάμεσα στον Υπουργό, τους αυτοδιοικητικούς εκπροσώπους της Ανατολικής Αττικής που συμμετείχαν, στελέχη της ΕΥΔΑΠ και του Διεθνούς Αερολιμένα «Ελ. Βενιζέλος», όπου διερευνήθηκε η δυνατότητα αξιοποίησης και επαναχρησιμοποίησης του επεξεργασμένου νερού από τα τοπικά Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων (Κ.Ε.Λ.) Παιανίας – Κορωπίου και Αεροδρομίου για την κάλυψη των αρδευτικών αναγκών των παραγωγών της περιοχής.
Ο κ. Βορίδης ανέλυσε τα 5 βασικά σημεία του άξονα πάνω στον οποίο θα κινηθεί ο σχεδιασμός για να αποκτήσουν οι αγρότες της περιοχής πρόσβαση σε υδάτινα αποθέματα, ώστε να αντιμετωπιστεί αφενός η έλλειψη αρδευτικών πόρων, αφετέρου η υφαλμύρωση του υδροφόρου ορίζοντα τονίζοντας παράλληλα και τα πολλαπλά περιβαλλοντικά οφέλη για ολόκληρη την περιοχή από τη χρήση στις αγροτικές καλλιέργειες του ανακυκλούμενου νερού που θα έχει υποστεί και μικροβιακή επεξεργασία.
Ο κ. Αυγερινός, σε παρέμβασή του τόνισε ότι η άρδευση της αγροτικής γης της Ανατολικής Αττικής είναι ένα σοβαρό ζήτημα που απασχολεί τους αγρότες της περιοχής και πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να συμπράξουμε προς την εξεύρεση μίας λύσης αποδοτικής μεν για τους παραγωγούς αλλά και με σεβασμό προς το περιβάλλον.
Τα βασικά σημεία που χρήζουν σχεδιασμού και προγραμματισμού για υλοποίηση μιας τέτοιας προσπάθειας απαιτούν :
• Την αναγκαιότητα σύνταξης μίας ολοκληρωμένης μελέτης για τις αρδευτικές ανάγκες των παραγωγών της περιοχής με συνέργεια Υπουργείου και Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής.
• Τον συνδυασμό της μελέτης αυτής με τους χρόνους που απαιτούνται για την περαιτέρω επεξεργασία του νερού από τα Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων της περιοχής.
• Την αξιοποίηση του επεξεργασμένου νερού από το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος».
• Τη δημιουργία κλειστών αρδευτικών καναλιών για την, χωρίς απώλειες, μεταφορά νερού.
• Τη συγκρότηση διαχειριστικού φορέα για τη διαχείριση του επεξεργασμένου νερού.