Σε πλήρη εξέλιξη οι εργασίες καθαρισμού και συντήρησης στα ρέματα Ανατ. Αττικής

Στον καθαρισμό, την αποκατάσταση και την συντήρηση των ρεμάτων της ανατολικής Αττικής αναφέρεται σε δηλώσεις του, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Θανάσης Αυγερινός τονίζοντας με έμφαση ότι εν όψει της χειμερινής περιόδου το σύνολο των εξελισσόμενων παρεμβάσεων, αποτελεί βασική προτεραιότητα της Περιφέρειας Αττικής και το ιδίου προσωπικά.

Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής:

«Στην Ανατολική Αττική το μήκος των ρεμάτων είναι 350 με 400 χιλ. περίπου. Η επικινδυνότητά τους καθορίζεται με την «Έγκριση του Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας Λεκανών Απορροής ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Αττικής (EL06) και της αντίστοιχης Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων», σύμφωνα με το ΦΕΚ τεύχος Β΄ 2693 της 06-07-2018 και με βάση αυτό έχουμε αρχίσει ήδη και επεμβαίνουμε – διευθετούμε και μελετούμε τα ρέματα.

Καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους, πραγματοποιείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα καθαρισμός και απομάκρυνση φερτών υλικών και απορριμμάτων από τις κοίτες των ρεμάτων, προκειμένου να απελευθερωθεί η διατομή τους για την απρόσκοπτη ροή των ομβρίων.

Κατά προτεραιότητα, επεμβαίνουμε, μετά από επί τόπου αυτοψίες, σε όλα τα τεχνικά έργα (γέφυρες, σωληνωτοί οχετοί κτλ.) και τμήματα ρεμάτων που μας υποδεικνύονται από εκπροσώπους του Δήμου και αιτήματα πολιτών, ξεκινώντας από τα πιο επικίνδυνα ρέματα του εκάστοτε Δήμου.

Όλες οι επεμβάσεις καθαρισμού γίνονται με φορά κατάντι, δηλ. από την εκβολή, προς ανάντι, με ιδιαίτερη προσοχή ώστε η περιοχή που ελευθερώνεται να εξασφαλίζει τόσο την απρόσκοπτη ροή των υδάτων όσο και την αποφυγή συσσώρευσης υδάτων στις εκβολές των ρεμάτων.»

Μέχρι σήμερα, εργασίες καθαρισμού έχουν διενεργηθεί σε τμήματα των ρεμάτων:
1. Ρέμα Καναπίτσας (Θέση Οδός Πεισιστράτου)
2. Ρέμα Καναπίτσας (Θέση Οδός Φύτα)
3. Ρέμα Καναπίτσας (Θέση Αγ. Κων/νου)
4. Ρέμα Ασπροποτάμου (Θέση Οδός Νούση)
5. Ρέμα Ασπροποτάμου (Θέση Κεραμιδίου)
6. Ρέμα Κεντρικό Θρακομακεδόνων
7. Ρέμα Λ. Πάρνηθας (Σχολή Αστυνομίας)
8. Ρέμα Οδού Σιατίστης Θρακομακεδόνων
9. Ρέμα Κάντζας Δημου Παλλήνης (Θέση 4ο Δημοτικό Σχολείο – Εργατικές Κατοικίες)
10. Ρέμα Βακαλόπουλου Δημου Παλλήνης (Θέση ΙΦΕΤ)
11. Ρέμα Ροκφέλερ (Θέση Δημοτικό Σχολείο Ν. Μάκρης)
12. Ρέμα Χιλιοποτάμου στον Ωρωπό

Ενώ αυτές τις μέρες εργασίες καθαρισμού εκτελούνται σε τμήματα των ρεμάτων:
1. Ρέμα Καινούργιου – Σεχρι (Ταβέρνα 3 Αδέρφια),
2. Ρέμα Μιλήτου (Ν. Μάκρη),
3. Ρέμα Κλεφτών (Ν. Μάκρη)
που ανήκουν στο Δήμο Μαραθώνα, καθώς και
4. στην κοίτη του Ασωπού Ποταμού, Δήμος Ωρωπού
5. Κεντρικό Ρέμα Παλλήνης
6. Ρέματα Δήμου Αχαρνών

Επίσης, στο αμέσως επόμενο διάστημα – μέσα Οκτώβρη με αρχές Νοέμβρη – εργασίες καθαρισμού θα εκτελεστούν σε τμήματα των ρεμάτων των Δήμων:
1. Ωρωπού
2. Ραφήνας – Πικερμίου
3. Σπάτων – Αρτέμιδας