Ρένα Δούρου: «Ντροπή να θάβουμε το 80% των απορριμμάτων στη Φυλή, τα ψέματα τελείωσαν…»

Στην φονική πλημμύρα της Δυτικής Αττικής αλλά και σε μια σειρά άλλων ζητημάτων, όπως η επιχειρούμενη αλλαγή του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων, η μεταρρύθμιση του “Καλλικράτη”, κ.ά., αναφέρθηκε η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου σε συνέντευξη της στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στο περιθώριο των εργασιών του πρόσφατου περιφερειακού-αναπτυξιακού συνεδρίου με θέμα, «Η ανάταξη της Δυτικής Αττικής».


Στις απαντήσεις της, ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναφορά της “στις κατά καιρούς συγκρούσεις της με δημάρχους και δημοτικές αρχές που μας ζητούσαν αναπλάσεις πλατειών, ενώ εμείς προκρίναμε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας αφού τα αντιπλημμυρικά δεν εγκαινιάζονται, όπως οι πλατείες …» επισημαίνοντας με έμφαση ότι “απαιτούνται fast track διαδικασίες, που θα επιταχύνουν τις αδειοδοτήσεις, τις δημοπρατήσεις, τις απαλλοτριώσεις.”

Ερωτηθείσα από το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για το σχεδιασμό της Περιφέρειας Αττικής στο πρόβλημα των απορριμμάτων, η κ. Δούρου διαμηνύει: «Δεν μπορεί να συνεχίζεται η ντροπή να θάβουμε περίπου το 80% των απορριμμάτων στη χωματερή της Φυλής, τα ψέματα τελείωσαν».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης με την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου στον Νίκο Παπαδημητρίου για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ερ.: Σε έναν πρόσφατο χαιρετισμό σας λέγατε, «σήμερα, ίσως περισσότερο από ποτέ άλλοτε, δεν χρειαζόμαστε ιδεοληψίες ούτε ημιμάθεια». Ο χαιρετισμός αφορούσε την παρουσίαση ενός βιβλίου Γεωπολιτικής. Σε ένα διαφορετικό θέμα, αυτό της φονικής πλημμύρας στη Μάνδρα, τι διδαχθήκαμε, ως Πολιτεία και ως πολίτες;

Απ.: Αν θέλατε να είσαστε κοντύτερα στην πραγματικότητα, το ερώτημά σας θα έπρεπε να είναι τι δεν διδαχθήκαμε … Και το λέω αυτό γιατί αυτό έχουν αποδείξει οι προηγούμενες τραγωδίες, που, ως φαίνεται, δεν άλλαξαν τίποτε. Ούτε στη νοοτροπία ορισμένων αιρετών, ούτε σε εκείνη ορισμένων πολιτών.

Κανονικά λοιπόν η τραγωδία στη Μάνδρα, θα έπρεπε να μας μάθει δύο πράγματα. Πρώτον ότι δεν γίνεται να επεκτείνεται το Γενικό Πολεοδομικό πάνω στην κοίτη ενός ρέματος, όποιο πρόσχημα κι αν χρησιμοποιηθεί. Και δεύτερον, ότι θα πρέπει, από δω και στο εξής να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Γιατί μέχρι τώρα αυτό δεν έχει γίνει. Σκεφθείτε ότι εκκρεμεί από το 2012 η εκπόνηση Σχεδίου Αντιμετώπισης πλημμυρικού κινδύνου, σύμφωνα με Οδηγία της ΕΕ του 2007. Προφανώς, οι κυβερνώντες τότε, επειδή δεν αφορούσε περικοπή μισθών και συντάξεων, αγνόησαν την Οδηγία.

Ερ.: Μόλις πριν από λίγες ημέρες, ο Έλληνας πρωθυπουργός συμμετείχε στη Διεθνή Διάσκεψη για το Κλίμα, στο Παρίσι. Σε ποιο βαθμό, η διεθνής ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση μπορεί να αφορούν τη δυτική Αττική;

Απ.: Πρέπει να γίνει σαφές ότι αυτό που συνέβη στη Μάνδρα δεν ήταν μια απλή νεροποντή. Για να σας το περιγράψω πολύ απλά, σκεφθείτε ότι δύο λίτρα νερού έπεσαν σε ένα κουταλάκι του γλυκού! Σύμφωνα με ελληνικούς οργανισμούς, όπως είναι το Αστεροσκοπείο Αθηνών, και διεθνείς επιστημονικούς οργανισμούς, όπως η αμερικανική Υπηρεσία για τους Ωκεανούς και την Ατμόσφαιρα, στις 15 Νοεμβρίου είχαμε ένα ιδιαίτερο φαινόμενο στη Μάνδρα, ένα φαινόμενο τροπικού χαρακτήρα.

Όπου δηλαδή κι αν έπεφτε τόσο νερό, θα είχαμε τεράστια προβλήματα. Άρα είναι απαραίτητο να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας δύο πράγματα: τη σοβαρή απειλή για τις πόλεις μας που συνεπάγεται η κλιματική αλλαγή. Και δεύτερον, την ανάγκη επιστημονικής αντιμετώπισης του φαινομένου. Και αυτό δεν αφορά μόνο τη Δυτική Αττική. Γιατί η κλιματική αλλαγή δεν κάνει διακρίσεις σε περιοχές.

Ερ.: Παρά τις πρωτοφανείς καιρικές συνθήκες, ο πολίτης διερωτάται ωστόσο: κάθε φορά που οι συνθήκες θα είναι τέτοιες, θα πνίγονται άνθρωποι και ζώα, θα καταστρέφονται περιουσίες; Τι τού απαντάτε;

Απ.: Σίγουρα η κλιματική αλλαγή παίζει και θα παίζει όλο και πιο σημαντικό ρόλο. Αυτό είναι πλέον αδιαμφισβήτητο. Παρόλα αυτά, δεν επέλεξα να κρυφθώ πίσω από αυτήν την επιστημονικά διαπιστωμένη πραγματικότητα. Αντιθέτως άλλοι, εκμεταλλευόμενοι τη στάση ευθύνης μου, θέλησαν να εξιλεωθούν για τις υπογραφές τους, όπως αυτή το 2003, για την επέκταση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Μάνδρας πάνω στην κοίτη του ρέματος. Ωστόσο αυτή η πραγματικότητα επιδείνωσε, προστιθέμενη, μια στρεβλή πολεοδομική ανάπτυξη δεκαετιών. Κάτι που σημαίνει πως ό,τι κτίστηκε πάνω εκεί, είναι απολύτως νόμιμο. Για αυτό και έχω μιλήσει για νόμιμες αυθαιρεσίες. Αν σε αυτά δεν μπει τέλος, θα συνεχίσουμε να μετράμε τραγωδίες, θύματα και απώλεια περιουσιών, σε ένα γαϊτανάκι ανεύθυνων – υπεύθυνων.

Ερ.: Πάντως, ένα ερώτημα που ευλόγως τίθεται, είναι εάν μπορούν να «τρέξουν» τα αντιπλημμυρικά έργα; Υπάρχει τέτοια δυνατότητα, και αν ναι, με ποιο χρονοδιάγραμμα;

Απ.: Έργα απόλυτης θωράκισης από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, δυστυχώς, δεν υπάρχουν. Για αυτό και βλέπουμε να δοκιμάζονται και άλλες περιοχές της υφηλίου, όπως η Πολιτεία της Καλιφόρνια. Και σε αυτό θα σας παρακαλούσα, ως λειτουργός της ενημέρωσης, να μην τροφοδοτήσετε οποιονδήποτε θέλει να πλειοδοτήσει στην αγωνία των συμπολιτών μας υποσχόμενος σχέδιο ανάσχεσης στις καταστροφικές επιπτώσεις ενός παγκόσμιου φαινομένου, απόρροια της ανθρωπογενούς παρέμβασης στη φύση.

Ωστόσο, από τον Σεπτέμβριο του 2014, κι έχοντας επίγνωση των όσων ανέφερα, δημιουργήσαμε ένα Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων που αριθμεί 163 έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης για όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, συνολικού προϋπολογισμού 508.769.259,82 ευρώ, από ίδιους πόρους.

Αντίστοιχα, έχουν ενταχθεί 36 αντιπλημμυρικά έργα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με συνολική χρηματοδότηση ύψους 48.870.137,05 ευρώ και 16 έργα στο ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 με συνολική χρηματοδότηση ύψους 54.316.991,99 ευρώ. Ειδικά για τους Δήμους της Δυτικής Αττικής, η σχετική χρηματοδότηση αντιπλημμυρικών έργων ανέρχεται στο ποσό των 57.854.985,63 ευρώ.

Πρόκειται για έργα, παρά τα όσα ψευδή έχουν γραφεί για δήθεν «ξεχασμένες στα συρτάρια» μελέτες, που έρχονται να καλύψουν το χαμένο χρόνο των έργων-βιτρίνα των προηγούμενων ετών. Οφείλω να σας αποκαλύψω ότι δεν είναι λίγες οι φορές, που συγκρουστήκαμε με δημάρχους και δημοτικές αρχές που μας ζητούσαν αναπλάσεις πλατειών, ενώ εμείς προκρίναμε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας.

Βλέπετε να αντιπλημμυρικά δεν εγκαινιάζονται όπως οι πλατείες … Παραμένει όμως την ίδια στιγμή το ζητούμενο της αλλαγής του θεσμικού πλαισίου. Μελέτες αναμένουν επί χρόνια έγκριση. Για να… σκαλώσουν παρακάτω… Και όλα αυτά απολύτως νόμιμα. Αν δεν αλλάξουν άμεσα οι διαδικασίες, αν δεν υιοθετηθούν fast track διαδικασίες, που θα επιταχύνουν τις αδειοδοτήσεις, τις δημοπρατήσεις, τις απαλλοτριώσεις, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτε.

Μελέτες θα σέρνονται από τη μια υπηρεσία στην άλλη, για μία προέγκριση επί μήνες και χρόνια. Ακριβώς σε αυτή τη… νομοτέλεια πρέπει να μπει τέλος. Όμως η Περιφέρεια Αττικής δε νομοθετεί.
aporrimmata_780x385_iii-4934642

Ερ.: Ένα θέμα που παγίως συνδέεται με την Αυτοδιοίκηση είναι η διαχείριση των απορριμμάτων. Το πρόβλημα της Αττικής γνωστό, κυρία Δούρου. Ποιος ο σχεδιασμός της Περιφέρειας στο θέμα αυτό;

Απ.: Ο σχεδιασμός (ΠΕΣΔΑ) αφορά στον επιμερισμό της ευθύνης της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική. Γιατί δεν μπορεί να συνεχίζεται η ντροπή να θάβουμε περίπου το 80% των απορριμμάτων στη χωματερή της Φυλής. Τα ψέματα τελείωσαν. Όσοι προσπαθούν ή να αποφύγουν ή να αποτρέψουν το νέο σχεδιασμό, ας καταλάβουν ότι πρέπει δημόσια να επιλέξουν στρατόπεδο. Αν θα είναι απέναντι σε μια διαχείριση σύγχρονη, που παράγει πλούτο και δουλειές. Και αυτό το μήνυμα το στέλνω σε όλους. Οι εποχές που ορισμένοι αιρετοί πουλούσαν δήθεν φιλολαϊκή πολιτική για τα σκουπίδια τους, έχουν περάσει.

Τώρα οι υπεκφυγές σημαίνουν διατήρηση του αίσχους της Φυλής. Και παράλληλα συνέχιση της επιβολής προστίμων από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Ο επίτροπος Περιβάλλοντος Κ. Βέλλα ήταν σαφής τον Ιούνιο: απαιτείται άμεση προσαρμογή στις αρχές της κυκλικής οικονομίας, την αρχή της εγγύτητας.

Η σημερινή Διοίκηση έδωσε αγώνα για να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο διαχείρισης των στερεών αποβλήτων. Δώσαμε αγώνα για τα Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων και τη Ψυττάλεια. Και δικαιωθήκαμε. Δεν πρόκειται τώρα να κάνουμε βήμα πίσω στην εφαρμογή του ΠΕΣΔΑ. Ας το καταλάβουν αυτό άπαντες …

Ερ.: Στο συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών τις προάλλες υπογραμμίσατε την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης του Β΄ βαθμού Αυτοδιοίκησης. Ενίσχυση σε ποιους τομείς, με ποια «εργαλεία»;

Απ.: Η Περιφέρεια Αττικής έχει έγκαιρα καταθέσει τις προτάσεις της ενόψει της Συνταγματικής Αναθεώρησης και της μεταρρύθμισης του Καλλικράτη, για να αποκτήσει η Αττική τον πραγματικό της μητροπολιτικό χαρακτήρα. Δεν μπορεί να συνεχίζονται φαινόμενα συναρμοδιότητας, μεταξύ Περιφέρειας, Δήμων, υπουργείων π.χ για έναν δρόμο ή μία γέφυρα. Ή ένα ρέμα.

Πρέπει να επίσης οι όποιες αρμοδιότητες να συνοδεύονται και από τους ανάλογους πόρους. Μόνο έτσι θα έχουμε πραγματική περιφερειακή διακυβέρνηση. Ισχυρές Περιφέρειες μέσα σε ισχυρά κράτη. Αυτή άλλωστε είναι και η εξέλιξη σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ερ.: Από πολλές πλευρές ακούγεται ότι καθώς τα Μνημόνια φεύγουν και η ζωή ομαλοποιείται σιγά σιγά, θα αναδειχθούν περισσότερα τα «μικρά». Πώς βλέπεται να διαμορφώνεται συν τω χρόνω η καθημερινότητα; Μπορεί να παρέμβει με τις δικές της δυνάμεις η Περιφέρεια Αττικής;

Απ.: Δεν υπάρχουν «μικρά» και «μεγάλα» γιατί όπως συνηθίζω να λέω από «τα ήσσονα τα μείζονα». Ανήκω σε έναν πολιτικό χώρο που η έννοια της διαχείρισης στην πολιτική, είναι ως και δαιμονοποιημένη. Ωστόσο πιστεύω ακράδαντα ότι υπάρχει καλή και κακή διαχείριση. Βαθιά μου πεποίθηση είναι ότι η διαχείριση έχει πρόσημο. Και όταν επιχειρεί κανείς να διαχειριστεί, αυτό είναι προς όφελος κάποιων και σε βάρος άλλων. Δεν είναι ουδέτερο. Η επιλογή μου να παραιτηθώ από τη βουλευτική μου έδρα, για να διεκδικήσω μια θέση που αφορά την καθημερινότητά μας, απορρέει από την πίστη μου ότι κι εντός των μνημονιακών περιορισμών, μέσα στο πλαίσιο των πολιτικών λιτότητας, μπορεί κανείς να πράξει με απτό παραγόμενο αποτέλεσμα.

Το αίσχος της Φυλής και η περίπτωση της Ψυττάλειας δεν προήλθαν από τις μνημονιακές πολιτικές. Έχω επισημάνει δημόσια αρκετές φορές ότι εκκρεμούν μια σειρά από δομικές μεταρρυθμίσεις για τις οποίες καμία Τρόικα δεν στέκεται τροχοπέδη. Εγχώρια οικονομικά συμφέροντα και ντόπιες ελίτ ασκούν την επιρροή τους στους αιρετούς όλων των βαθμίδων με αντάλλαγμα την πολιτική τους επιβίωση, ώστε στα «μικρά και στα μεγάλα» μετρήθηκαν οι προηγούμενες διοικήσεις και κυβερνήσεις και βρέθηκαν λειψές.

Τα τρία τελευταία χρόνια στην Περιφέρεια Αττικής μετράμε πολλές αυτονόητες πρωτιές: την αλλαγή του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων, που έπρεπε να είχε γίνει εδώ και 13 χρόνια, την έγκαιρη και ασφαλή μετακίνηση των μαθητών στα σχολεία τους, τη στήριξη των δημόσιων νοσοκομείων με 40 εκατομμύρια ευρώ, την επιδότηση του ρεύματος για 20 χιλιάδες νοικοκυριά με το Πρόγραμμα Ρεύμα για Όλους, την αύξηση της οικονομικής στήριξης για όλα τα Προνοιακά Ιδρύματα, τη στήριξη του μαζικού αθλητισμού, την ίδρυση του Κέντρου Logistics με είδη πρώτης ανάγκης για Πρόσφυγες και τους κοινωνικά ευάλωτους συμπατριώτες μας, το άνοιγμα του Πεδίου του Άρεως στους πολίτες με σειρά υψηλού πολιτιστικού επιπέδου εκδηλώσεων ενώ παράλληλα προχωρούν τα έργα αποκατάστασης εμβληματικών κτιρίων όπως αυτό του Άλσους (Οικονομίδη), την υιοθέτηση από την Περιφέρεια, του Συμφώνου Ακεραιότητας σχετικά με τη διαφάνεια στις δημόσιες συμβάσεις -η Περιφέρεια Αττικής είναι ο μοναδικός φορέας της Ελληνικής Δημοκρατίας που έχει υιοθετήσει αυτό το Σύμφωνο. Και σταματώ εδώ, γιατί ο κατάλογος είναι μακρύς.