Τριτοκοσμικές οι συνθήκες εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ Αγίας Παρασκευής

Επιεικώς, απαράδεκτες οι συνθήκες εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ, ειδικότερα εκείνων που λόγω χωροταξίας οφείλουν να απευθύνονται στο περιφερειακό τμήμα Αγίας Παρασκευής. (Μεσογείων 332)

Κατά γενική ομολογία, η διεκπεραίωση οποιουδήποτε αιτήματος από τα πλέον απλά (έκδοση βεβαίωσης) μέχρι εκείνα που χαρακτηρίζονται σύνθετα, απαιτεί χρόνο πολλών ωρών και περίσσευμα υπομονής, αντοχής και κυρίως ψυχραιμίας.

Οι εντάσεις και οι διαπληκτισμοί αποτελούν συχνό φαινόμενο και οι περίπου 16 εργαζόμενοι που συνθέτουν το διαθέσιμο προσωπικό του ΟΑΕΕ Αγίας Παρασκευής πέραν του γεγονότος ότι δεν επαρκούν για να διαχειριστούν τις συνδιαλλαγές της καθημερινότητας, αδίκως μετατρέπονται σε αποδέκτες της αγανάκτησης των πολιτών.

Περίπου 40.000 είναι οι ασφαλισμένοι που πρέπει να απευθύνονται για οποιοδήποτε λόγο και αιτία στο συγκεκριμένο περιφερειακό τμήμα του Οργανισμού και όπως γίνεται αντιληπτό, οι αριθμοί δεν ….βγαίνουν! Σε κάθε υπάλληλο από τους 16 συνολικά απασχολούμενους, αντιστοιχούν 2.500 ασφαλισμένοι και ευτυχώς για όλους που δεν έχουν λόγο και αιτία να συμπέσουν όλοι μαζί την ίδια ημέρα στον ίδιο όροφο! –για την ακρίβεια στον 2ο πολύπαθο όροφο-

Όμως, παρ΄ όλο που μια τέτοια σύμπτωση θεωρείται υπερβολική έως και φανταστική, καθημερινά αποφασίζουν να επισκεφθούν τον ΟΑΕΕ Αγίας Παρασκευής περίπου 250 με 300 ασφαλισμένοι προκειμένου να εξυπηρετηθούν από τις 4 ή στην καλύτερη περίπτωση 5 θυρίδες του ορόφου.(γκισέ)

Στην είσοδο της αίθουσας παραλαμβάνεται το χαρτάκι με τον αριθμό προτεραιότητας και από εκεί και πέρα αρχίζει το μαρτύριο της ..σταγόνας! Σε πολλές περιπτώσεις ο χρόνος εξυπηρέτησης του ασφαλισμένου υπερβαίνει το δεκάλεπτο της ώρας και σχεδόν, καθημερινά, ο αριθμός των εξυπηρετούμενων από τα 4-5 γκισέ δεν υπερβαίνει τους 180.

Δεδομένου ότι οι κάτοχοι των αριθμών προτεραιότητας ξεπερνούν τους 250 γίνεται αντιληπτή η έκταση του προβλήματος και ό,τι ακολουθεί λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι σε επίπεδο αντίδρασης, όταν δηλαδή οι θυρίδες εξυπηρέτησης κλείνουν και μέχρι τις 3 λειτουργούν μόνο για την παραλαβή αιτημάτων τα οποία θα εξεταστούν από τον Οργανισμό σε μέλλοντα χρόνο.

Ενδεικτική εικόνα του κλίματος που χαρακτηρίζει την καθημερινότητα στον ΟΑΕΕ Αγίας Παρασκευής, οι κρίσεις και οι απόψεις που ακούγονται, πολλές φορές με θυμό και εκνευρισμό από ανθρώπους κάθε ηλικίας, οι οποίοι, έτυχε να συνυπάρξουν για αρκετές ώρες στον 2ο όροφο «μοιραζόμενοι» το μαρτύριο της αναμονής.

Δυστυχώς για τον ΟΑΕΕ η εικόνα που έχει διαμορφωθεί στο αντιληπτικό πεδίο της πλειοψηφίας των ασφαλισμένων βρίσκεται σε τόσο χαμηλό επίπεδο που θα πρέπει να υπάρξουν θεαματικές ανατροπές στην όλη λειτουργία του και κυρίως να περάσει χρόνος πολύς για να ξεθωριάσει η μνήμη.

Όπως χαρακτηριστικά είπε πολίτης των 60-65 ετών το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης, στον 2ο όροφο του ΟΑΕΕ Αγίας Παρασκευής, «κάθε φορά που πρόκειται να ΄ρθω σ΄αυτό το κολαστήριο, ζητάω από την προηγούμενη μέρα ψυχική υποστήριξη από τη μεγάλη κόρη μου….»