Αποχώρησαν από το ΠΕ.ΣΥ έξι παρατάξεις της αντιπολίτευσης διαμαρτυρόμενες για τις συνεχείς “εξ αποστάσεως”συνεδριάσεις

Αποχώρησαν από τη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής οι περιφερειακοί σύμβουλοι έξι παρατάξεων της αντιπολίτευσης ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι οι συνεδριάσεις συνεχίζουν να διεξάγονται μέσω τηλεδιάσκεψης. Παράλληλα εγκαλούν τη διοίκηση Πατούλη ότι πολλά θέματα έρχονται προς συζήτηση χωρίς να συνοδεύονται από τις αντίστοιχες εισηγήσεις.

Στη συνεδρίαση, μεταξύ άλλων, ήταν προγραμματισμένη η συζήτηση τροποποίησης του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος, με τη συμμετοχή των συμβούλων της πλειοψηφούσας παράταξης, της παράταξης της Χρυσής Αυγής και ο Θάνος Τζήμερος.

Την αποχή τους από τη διαδικασία γνωστοποίησαν οι παρατάξεις «Δύναμη Ζωής» της Ρένας Δούρου, η «Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής» του Γιάννη Σγουρού, η «Λαϊκή Συσπείρωση» του ΚΚΕ, η «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή», η «Οικολογική Συμμαχία» και η «Ανυπότακτη Αττική».

Δήλωση της Ρένας Δούρου

«Δεν είναι δυνατόν ενώ η Βουλή συνεδριάζει διά ζώσης με μέτρα και ενώ το ίδιο έχει ζητηθεί να γίνει και για το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής από όλες τις παρατάξεις και είχε γίνει από τη διοίκηση και εσάς αποδεκτό, αφού πληρούνται οι προϋποθέσεις γι’ αυτό, να συνεχίζει να συνεδριάζει ακόμη με τηλεδιάσκεψη», τονίζει η Ρένα Δούρου σε επιστολή της προς τον πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου, Χρήστο Θεοδωρόπουλο.

Η κ. Δούρου κατηγορεί τη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής ότι υποβαθμίζει συνεχώς τη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου, με αποκορύφωμα τη σημερινή συνεδρίαση, στην ημερήσια διάταξη της οποίας ενώ έχουν εγγραφεί 31 θέματα, εστάλησαν εισηγήσεις μόνο για τα 17.

Δήλωση του Γιάννη Σγουρού

«Η Περιφέρεια Αττικής, η μεγαλύτερη της χώρας, με αποκλειστική ευθύνη του κ. Πατούλη οδηγείται σε ολισθηρό κατήφορο και αντιδημοκρατική εκτροπή», τονίζει από την πλευρά του ο κ. Σγουρός, ο οποίος επισημαίνει ότι η παράταξή του δεν πρόκειται να συμβάλει «στη μετατροπή του Περιφερειακού Συμβουλίου σε διακοσμητικό όργανο διεκπεραίωσης των αντιθεσμικών πρακτικών μιας διοίκησης που περιφρονεί κάθε κανόνα δημοκρατικής λειτουργίας».

Τη σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου με τη φυσική παρουσία των περιφερειακών συμβούλων, ώστε να εξασφαλιστεί ουσιαστικός διάλογος λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα υγειονομικής προστασίας, ζητούν και οι περισσότερες από τις υπόλοιπες παρατάξεις.

Τι απαντά ο Γιώργος Πατούλης

Απαντώντας ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, κάνει λόγο για «μικροπαραταξιακά παιχνίδια στην πλάτη των πολιτών της Αττικής» και σημειώνει ότι η απόφαση παρατάξεων της αντιπολίτευσης να μη συμμετάσχουν στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου «τους εκθέτει στα μάτια της κοινωνίας και αναδεικνύει τα αδιέξοδα που δημιουργεί η απλή αναλογική στη λειτουργία του αυτοδιοικητικού θεσμού».

Στις κατηγορίες για την τηλεδιάσκεψη, ο περιφερειάρχης Αττικής επισημαίνει ότι «σε μια περίοδο που ο κορωνοϊός βρίσκεται σε νέα έξαρση και εμφανίζονται καθημερινά νέα κρούσματα, ιδιαίτερα στην Αττική, κάποιες παρατάξεις επιμένουν να θεωρούν σωστό να ρισκάρουμε ζωές και να μη χρησιμοποιήσουμε τις δυνατότητες που έχουμε να αξιοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες. Οι παρατάξεις αυτές ζητούν η συνεδρίαση να διεξαχθεί όπως την περίοδο πριν από την πανδημία, σε έναν χώρο κλειστό, όπου θα υπάρξει συνωστισμός περισσότερων από 100 συμβούλων και συνεργατών, οι οποίοι μάλιστα θα είναι υποχρεωμένοι με βάση τις νέες οδηγίες των επιστημόνων, να φορούν σε όλη τη διάρκεια της πολύωρης συνεδρίασης μάσκα. Πιστεύει κανένας ότι μπορεί έτσι να διεξαχθεί συνεδρίαση του ΠΕΣΥ;».

Τέλος, στις κατηγορίες ότι κάποια θέματα έρχονται προς συζήτηση χωρίς να έχουν υποβληθεί έγκαιρα οι εισηγήσεις, ο κ. Πατούλης αναφέρει ότι τα θέματα αυτά αποσύρθηκαν, εκτός από εκείνο που αφορούσε στη συμπλήρωση του προγράμματος πολιτιστικών εκδηλώσεων για το 2020.