Σε εξέλιξη το πρόγραμμα πρόληψης σε ηλικιωμένους για καρκίνους πεπτικού συστήματος

Στο πλαίσιο υλοποίησης του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης και Προαγωγής της υγείας των Ηλικιωμένων ατόμων – ΗΠΙΟΝΗ με θέμα για το 2018: «Πρόληψη του καρκίνου του πεπτικού συστήματος» το Τμήμα Δημόσιας Υγιεινής & Προαγωγής της Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής επισκέπτεται τα Κ.Α.Π.Η. της περιοχής ευθύνης τους για ενημέρωση. Τα στελέχη της υπηρεσίας (ιατρός και επισκέπτρια υγείας), ενημερώνουν τα μέλη για τα βασικά γνωρίσματα της νόσου, παραθέτουν τα συνηθέστερα συμπτώματά της, συστήνουν προληπτικές διαγνωστικές εξετάσεις και δίνουν ιδιαίτερο βάρος στους αναστρέψιμους παράγοντες κινδύνου (διατροφή, άσκηση, διακοπή καπνίσματος), οι οποίοι παίζουν σημαντικό ρόλο στην ποιότητα της ζωής των ηλικιωμένων, και τους δίνουν τη δυνατότητα να μπορούν να συμμετέχουν ενεργά στο οικογενειακό και κοινωνικό σύνολο. Στο τέλος ακολουθεί συζήτηση.

Η πρόοδος του κλάδου της υγείας καθώς και η αύξηση της τεχνολογίας έχουν συμβάλλει στην αύξηση του μέσου όρου ζωής του ανθρώπου.

Ο μέσος όρος προσδόκιμου ζωής σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Εταιρεία για το 2016 είναι τα 78,9 έτη για τους άνδρες και τα 84 έτη για τις γυναίκες.

Με τη γήρανση του πληθυσμού, οι νεοπλασίες του πεπτικού συστήματος, όπως είναι ο καρκίνος του στομάχου, του παχέος εντέρου και του παγκρέατος, εμφανίζονται πιο συχνά στις ηλικίες άνω των 65 ετών, αποτελούν δηλαδή κυρίως νόσους της τρίτης ηλικίας.

Η ευαισθητοποίηση του κοινού, η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση των συγκεκριμένων νεοπλασιών του πεπτικού συστήματος είναι σημαντική για τη δημόσια υγεία.

Το Τμήμα Δημόσιας Υγιεινής & Προαγωγής της Υγείας της ΠΕΑΑ, έχει ενημερώσει όλα τα ΚΑΠΗ της Ανατολικής Αττικής για το πρόγραμμα και σε συνεργασία με τους υπευθύνους έχει ήδη επισκεφθεί 11 Κ.Α.Π.Η.

(ΒΑΡΗΣ, ΠΑΙΑΝΙΑΣ, ΓΛΥΚΩΝ ΝΕΡΩΝ, ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ (ΑΧΑΡΝΑΙ), ΒΟΥΛΑΣ, ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ, ΑΝΟΙΞΗΣ, ΔΡΟΣΙΑΣ, ΣΤΑΜΑΤΑΣ, ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥ και ΑΝΘΟΥΣΑΣ,

ενώ προγραμματίζει να επισκεφτεί άλλα 8

(ΛΑΥΡΙΟΥ, ΘΡΑΚΟΜΑΚΕΔΟΝΩΝ, ΡΑΦΗΝΑΣ, 1Ο ΑΧΑΡΝΩΝ, 2Ο ΑΧΑΡΝΩΝ, ΩΡΩΠΟΥ, ΚΟΡΩΠΙΟΥ, ΚΙΤΣΙΟΥ ΚΟΡΩΠΙΟΥ (στο χώρο του οποίου θα παρακολουθήσουν και μέλη του Κ.Α.Π.Η Αγίας Μαρίνας).