Πρόταση του Δημάρχου Σαρωνικού για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821 στους Δήμους Αττικής

Να θέσει η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής υπό την αιγίδα της, σειρά εκδηλώσεων εορτασμού των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση, πρότεινε στο Δ.Σ. του αυτοδιοικητικού φορέα, ο Δήμαρχος Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου.

Πέτρος Φιλίππου

Η επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων, σύμφωνα με την πρόταση του κ. Π. Φιλίππου, θα πραγματοποιηθεί στις 25 Απριλίου (ημερομηνία πρώτης απελευθέρωσης της Αθήνας), με δοξολογία στην Αττική, κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου και κεντρική ομιλία για την απελευθέρωση της Αθήνας. Στόχος και αίτημα της ΠΕΔΑ θα είναι η επίσημη καθιέρωση της 25ης Απριλίου ως ημέρα απελευθέρωσης της Αθήνας.

Επίσης: εκδηλώσεις θα γίνουν με τη συνεργασία των Δήμων σε όλους τους εμβληματικούς τόπους της Αττικής, οι οποίες θα συνθέτουν την επιστημονική εμβάθυνση και την τεκμηρίωση σχετικά με τα ιστορικά γεγονότα της απελευθέρωσης, με τον πολιτισμό και τη λαϊκή παράδοση.

Με βάση το χρονολόγιο των ιστορικών συμβάντων, από την έναρξη των επαναστατικών κινήσεων στην Αττική την 1η Απριλίου 1821 έως και την τυπική απελευθέρωση της Αθήνας και της Αττικής το 1833, στις εκδηλώσεις εμπλέκονται 14 Δήμοι, όπου θα εξελιχθούν οι πολύμορφες εκδηλώσεις (επιστημονικές ημερίδες, εκθέσεις, συναυλίες, θεατρικά κ.ά)

Η Π.Ε.Δ.Α υποδέχτηκε θετικά την πρόταση του Πέτρου Φιλίππου, εκτιμώντας ότι είναι μια δυναμική ευκαιρία, ώστε οι Δήμοι να αναλάβουν πρωτοβουλίες ενεργοποίησης των τοπικών κοινωνιών στη βάση της γνώσης και της καταγραφής της ιστορικής αλήθειας.