fbpx

Κώστας Πουλάκης: “όχι στην δημιουργία πλαστών πλειοψηφιών υπέρ των δημάρχων & περιφερειαρχών”

Κώστας Πουλάκης, πρ. Γενικός Γραμματέας Υπ. Εσωτερικών

«Τυφλή εμπάθεια προς τη μεταρρύθμιση του «Κλεισθένη Ι» και ένα πλέγμα μικροεξυπηρετήσεων που ουδόλως αφορούν τις τοπικές κοινωνίες», καταλογίζει στην Ν.Δ ο Κώστας Πουλάκης, πρώην γενικός γραμματέας Υπουργείου Εσωτερικών.

Όπως δήλωσε ο Κώστας Πουλάκης, σχετικά με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση:

«Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στερείται οποιουδήποτε ουσιαστικού οράματος και πολιτικής πρότασης για την τοπική αυτοδιοίκηση, όπως αποδεικνύεται από το πρόσφατο σχέδιο νόμου, το οποίο εμφορείται από μία τυφλή εμπάθεια προς τη μεταρρύθμιση του «Κλεισθένη Ι» και ένα πλέγμα μικροεξυπηρετήσεων που ουδόλως αφορούν τις τοπικές κοινωνίες.

Σπεύδοντας να προεξοφλήσει ότι υπάρχει μια «ανακύψασα προβληματική κατάσταση», όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του εν λόγω σχεδίου νόμου, εξαιτίας, υποτίθεται, της αναλογικής συγκρότησης των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, εκτός του ότι εχθρεύεται κάθε θεσμό που προάγει τον πλουραλισμό και τη δημοκρατία, η κυβέρνηση υποτιμά εκ των προτέρων την ωριμότητα των αιρετών σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, θεωρώντας δεδομένο ότι αποκλείεται να βρουν τρόπους σύνθεσης και συνεργασίας μέσω προγραμματικού διαλόγου.

Η σπουδή αυτή, εκτός της προφανούς ιδεοληπτικής προσέγγισης του θέματος από τη Νέα Δημοκρατία υπηρετεί έναν άλλο, πολύ πιο ουσιαστικό στόχο.

Η εκ νέου δημιουργία ενός δημαρχοκεντρικού και περιφερειαρχοκεντρικού μοντέλου σε βάρος των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων επιδιώκεται προκειμένου να διευκολυνθούν οι αντιδραστικές αλλαγές που ήδη περιλαμβάνονται στην ατζέντα της κυβέρνησης, με πρώτη τη μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στην Αυτοδιοίκηση.

Η συρρίκνωση των αρμοδιοτήτων των συμβουλίων και η στέρηση από αυτά του «τεκμηρίου αρμοδιότητας» ως των κατεξοχήν δημοκρατικά νομιμοποιημένων οργάνων των Δήμων και των Περιφερειών, η δημιουργία πλαστών πλειοψηφιών υπέρ των δημάρχων και περιφερειαρχών στην οικονομική επιτροπή και την επιτροπή ποιότητας ζωής, ο δραστικός περιορισμός της αυτονομίας των κοινοτήτων αφού στερούνται αρμοδιότητες αλλά και τη δυνατότητα να επιλέγουν τον πρόεδρο που θα εξασφαλίζει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση, είναι μερικές μόνο από τις βασικές επιλογές του σχεδίου νόμου, που επιδιώκουν εν τοις πράγμασι να ματαιώσουν την πρόσφατα εκφρασθείσα στις τρεις αυτοδιοικητικές κάλπες λαϊκή βούληση.

Και βέβαια, η παράλληλη εισαγωγή ρυθμίσεων, όπως η εκ νέου αυστηροποίηση του πλαισίου επίλυσης των διαφορών των Ο.Τ.Α. με τους εργαζομένους τους, που θα τους καταστήσει εκ νέου ομήρους μακροχρόνιων δικαστικών διαδικασιών, είναι ενδεικτική των επιδιώξεων της κυβέρνησης απέναντι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση: Να γίνει ένα πολιτικά συγκεντρωτικό σύστημα, που απλώς θα διαχειρίζεται, συνήθως παραχωρώντας σε ιδιώτες, τις βασικές τοπικές ανάγκες.

Ωστόσο, τίποτα από αυτά δεν αρκεί για να σβήσει από τη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας την πρόσφατη πραγματικότητα: ότι η Αριστερά έκανε το βήμα να δώσει σε όλους τους πολίτες βήμα ισότιμης έκφρασης και να στηρίξει την ουσιαστική δημοκρατική διακυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα.

Αυτό το κεκτημένο θα υπερασπιστούμε, μαζί με τις δημοκρατικές δυνάμεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μαζί με τους εργαζόμενους, μαζί με τους ενεργούς πολίτες».