Ομόφωνη απόρριψη της κυβερνητικής πρότασης από την ΚΕΔΕ για διοικητικούς γραμματείς στους Δήμους

Με ομόφωνο ψήφισμα της ΚΕΔΕ στην έκτακτη συνεδρίαση της, ζητείται “άμεση και κατηγορηματική δέσμευση της κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση για τη σύσταση θέσεων διοικητικών και αναπληρωματικών διοικητικών γραμματέων στους Δήμους”.

Ταυτόχρονα, η ΚΕΔΕ αποφάσισε να διατυπώσει τις θέσεις της για το νέο μοντέλο οργάνωσης της διοίκησης του κράτους στο ειδικό συνέδριο που πραγματοποιεί στις 17-18 Οκτωβρίου στο Βόλο, ενώ στο τακτικό συνέδριό της, που θα πραγματοποιηθεί 24-27 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη θα οριστικοποιήσει τις προτάσεις της για την αναθεώρηση του «Καλλικράτη».

Νέα έκτακτη συνεδρίαση για το θέμα πρότεινε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης σε περίπτωση που εκ μέρους τού υπουργείου Εσωτερικών δεν δοθούν επαρκείς απαντήσεις. Παράλληλα, πρότεινε να ζητηθεί ολοκληρωμένη πρόταση του υπουργείου για τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης.

Με την επισήμανση ότι η αποκομματικοποίηση αφορά αποκλειστικά την κεντρική διοίκηση, η παράταξη του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι η πρόταση Μπαλάφα αποσκοπεί στην “αποδόμηση του πολιτικού προσωπικού” και πρότεινε εκ μέρους της ΚΕΔΕ “πάγωμα” του διαλόγου για την αναθεώρηση του «Καλλικράτη».

Για “αυτογκόλ” της κυβέρνησης έκανε λόγο ο Γιώργος Ιωακειμίδης, καλώντας τους αιρετούς να επαναπροσδιορίσουν τη θέση τους για την Αυτοδιοίκηση στο προσεχές συνέδριο του Βόλου. Χαρακτηρίζοντας “λάθος” την πρόταση για τους διοικητικούς γραμματείς, ο Δήμαρχος Αιγάλεω, Δημ. Μπίρμπας διευκρίνισε ότι “αυτή ήταν πρόταση υψηλόβαθμων στελεχών του υπουργείου Εσωτερικών”. “Υπάρχουν λάθη και αντιφάσεις και γι’ αυτό είμαστε εδώ ως ΚΕΔΕ, για να τα επισημαίνουμε” σημείωσε, καλώντας τους αιρετούς να κατεβάσουν τους τόνους και να συμβάλουν στον διάλογο για την αναθεώρηση του «Καλλικράτη».

mpalafas_giannis_yf_esoter_-3284117Νέα διαβεβαίωση του Γιάννη Μπαλάφα

“Δεν έχουμε ούτε λόγο, ούτε σκοπό να παρέμβουμε στο έργο, στις αρμοδιότητες και στο ρόλο των Δημάρχων” τόνισε ο υφυπουργός Εσωτερικών Γ. Μπαλάφας, στη συνεδρίαση της 27μελούςς Επιτροπής για την Αναμόρφωση του Καλλικράτη επ’ αφορμής της πρότασης και όχι απόφασης να συσταθούν θέσεις διοικητικών γραμματέων στους ΟΤΑ προκειμένου αυτοί να προΐστανται των διοικητικών υπηρεσιών του δήμου.

“Η πρότασή μας εντάσσεται στο πλαίσιο αποκομματικοποίησης της Δημόσιας Διοίκησης προκειμένου η διοίκηση να έχει συνέχεια” διευκρίνισε ο Γ. Μπαλάφας και, απαντώντας στις επικρίσεις, σημειώνει: “Μέχρι τώρα η στάση του υπουργείου Εσωτερικών απέναντι στους αιρετούς διακρινόταν από πνεύμα συνεργασίας και εμείς αυτό θα συνεχίσουμε”.