Tο πρώτο παγκοσμίως, «καταδυτικό πάρκο» με αρχαία ναυάγια, δημιουργείται στην ζώνη: Ν. Ευβοϊκού – Σουνίου, προς αναβάθμιση της περιοχής, με την αξιοποίηση του ιδιαίτερα ενδιαφέροντος ενάλιου πολιτιστικού αποθέματος της χώρας.
Η ίδρυση του «υποβρύχιου Μουσείου» δρομολογήθηκε στη συνάντηση της Περιφερειάρχη Ρένας Δούρου με τον υπουργό Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά και τους δημάρχους Μαραθώνα Ηλία Ψηνάκη και Λαυρεωτικής Δημήτρη Λουκά, με στόχο τη γενικότερη ανάπτυξη της περιοχής μέσα από τη δημιουργία καταδυτικού προορισμού υψηλών προδιαγραφών και μοναδικού περιεχόμενου.
Όπως διευκρινίστηκε κατά την παρουσίαση του σχεδίου, σήμερα στα γραφεία της Περιφέρειας Αττικής: από το 2006 η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων με υποβρύχιες αρχαιολογικές έρευνες εντόπισε και χαρτογράφησε αρχαία και βυζαντινά ναυάγια, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Αττικής και της Ν. Εύβοιας, από τη νήσο Καβαλλιανή, έως τον Καφηρέα και το Σούνιο
Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας οριοθετήθηκαν 19 ενάλιοι αρχαιολογικοί χώροι για την αποτελεσματικότερη προστασία των 26 ναυαγίων και σήμερα έχουν δρομολογηθεί όλες οι ενέργειες για τη δημιουργία του καταδυτικού πάρκου ενώ συνεχίζονται εντατικά οι έρευνες για την ανεύρεση και άλλων σημαντικών ναυαγίων.
Η συνέχεια θα υλοποιηθεί σύντομα με μνημόνιο συνεργασίας με τους Δήμους Λαυρεωτικής και Μαραθώνα όπου την υποστήριξη και αρωγή σε οικονομικό και επίπεδο υποδομών θα διαθέσει η Περιφέρεια Αττικής, συμβάλλοντας έτσι στην ενδυνάμωση τη τοπικής οικονομίας, στην τουριστική ανάπτυξη, στην πολιτιστική προβολή των μοναδικών ενάλιων μνημείων και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Για το θέμα αυτό η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου δήλωσε:
«Σήμερα δεν κάνουμε απλά μια αρχή. Σήμερα δρομολογούμε μια εξαιρετική υπόθεση. Αυτή του καταδυτικού πάρκου, ενός ‘υποβρύχιου μουσείου’ υψηλών προδιαγραφών. Μιας κοινής προσπάθειας που αποδεικνύει ότι όταν οι δημόσιοι φορείς, όπως είναι το υπουργείο Πολιτισμού, η Περιφέρεια Αττικής, οι Δήμοι, θέλουν, μπορούν.
Μπορούν δηλαδή να συνεργαστούν αποτελεσματικά, χωρίς υστεροβουλίες, προς όφελος της εθνικής οικονομίας και των τοπικών κοινωνιών.
Γιατί το καταδυτικό πάρκο με τα αρχαία ναυάγια στον ευρύτερο χώρο του ευβοϊκού κόλπου είναι μια πρόκληση και μια ευκαιρία. Μια πρόκληση για την ανάπτυξη μιας νέας μορφής τουρισμού. Του καταδυτικού τουρισμού, που μπορεί να γίνει παγκόσμιος πόλος έλξης. Και κατά συνέπεια, να αποτελέσει μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα μας. Γιατί πρόκειται για μια ξεχωριστή πρωτοβουλία που αναδεικνύει με μοναδικό τρόπο τον πολιτισμό και το περιβάλλον.
Με φόντο το δυνατό χαρτί της Ελλάδας: τη θάλασσά της. Αυτή την πρωτοβουλία κάνουμε σήμερα πραγματικότητα. Προς όφελος της Αττικής. Προς όφελος της Ελλάδας».
Κλείνοντας ευχαρίστησε τον υπουργό και τον προκάτοχό του κ. Ξυδάκη με τον οποίο ξεκίνησε η προσπάθεια καθώς και τους δυο Δημάρχους,
«που από την πρώτη στιγμή βρίσκονται σε συνέργεια, ώστε του χρόνου το καλοκαίρι να μπορέσουμε να βάλουμε την πατρίδα μας στον παγκόσμιο χάρτη του καταδυτικού τουρισμού»,
σημείωσε η κ Δούρου.
Από την πλευρά του ο Υπουργός Αριστείδης Μπαλτάς κάνοντας αναφορά στον προκάτοχό του που ξεκίνησε την προσπάθεια, χαρακτήρισε «παγκόσμιο είδηση», την ύπαρξη 26 αρχαίων ναυαγίων στον Ν. Ευβοικό «τα οποία συνιστούν ένα μουσείο επί της ουσίας». Χαρακτήρισε πρωτοφανές γεγονός το πλήθος των ναυαγίων, τα οποία «όχι μόνο είναι ναυάγια της αρχαίας κληρονομιάς μας, αλλά είναι και πιο σύγχρονα και το σπουδαιότερο είναι επισκέψιμα, λόγω και της διαφάνειας των νερών». Εστιάζοντας στην ποιότητα του θεάματος, επισήμανε ότι «εδώ διαθέτουμε εξαιρετικά σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα», σε σύγκριση με άλλες χώρες που διαθέτουν καταδυτικό τουρισμό και προβάλλουν θέματα φυσικού υποβρύχιου ενδιαφέροντος.»
Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι πρόσφατα με τον υπουργό Ναυτιλίας Θ. Δρίτσα κήρυξαν την ευρύτερη περιοχή σε 19 αρχαιολογικούς χώρους προκειμένου να υπάρξει προστασία ενώ
δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την Περιφερειάρχη η οποία όπως σημείωσε, αποτελεί «δείγμα δημοσίου ήθους». Με την στάση της, πρόσθεσε, πιστοποιεί τη δυνατότητα να ολοκληρώνουμε τις προϋποθέσεις πριν κάνουμε τις εξαγγελίες «εάν κάνουμε τα πράγματα συστηματικά χωρίς τυμπανοκρουσίες,». Ευχαρίστησε και τους δημάρχους τονίζοντας ότι είναι έτοιμο όλο το νομοθετικό πλαίσιο, ώστε να ξεκινήσουν και στο Μαραθώνα και στο Λαύριο οι διαδικασίες υλοποίησης που θα προκαλέσουν τουριστικό ενδιαφέρον.
Ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς , δεσμεύτηκε για άμεση ανταπόκριση στη νέα πρόκληση. Υυπογράμμισε ότι το καταδυτικό πάρκο έρχεται να ενισχύσει την τουριστική δράση εν μέσω της κρίσης και αναζήτησης προσπαθειών για ανεύρεση θέσεων εργασίας, οι οποίες τώρα θα παρέχονται ανεμπόδιστα από το πλούσιο πολιτιστικό υπόβαθρο της περιοχής με το αρχαιότερο θέατρο στον κόσμο, αυτό του Θορικού και το Ναό του Ποσειδώνα.
Ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψηνάκης αναφερόμενος στο υψηλής «σπουδαιότητας υποθαλάσσιο μουσείο» μίλησε για την ανάγκη ύπαρξης χρημάτων ώστε να προβληθούν τα «απίστευτα πολλών ειδών τουρισμού που διαθέτει η Ελλάδα για να αξιοποιήσει τη βαριά βιομηχανία της, τον Τουρισμό». Χαρακτήρισε «εξαιρετική» τη σχέση του με την Περιφερειάρχη και «τρομερά αποτελεσματικό» τον κ Μπαλτά. «Σήμερα είναι η πρώτη ενέργεια που ανακοινώνουμε» είπε, συμπληρώνοντας , « έχουμε πολλά πλάνα. Και οι δυο εργάζονται σκληρά. Σε αυτό το γραφείο έχουμε ξενυχτήσει πολύ με την κυρία Δούρου και τον κ. Μπαλτά. Δεν έκρυψε την ικανοποίηση του για την κοινή ανακοίνωση αυτής της πρώτης ώριμης και σημαντικής πρωτοβουλίας συνοψίζοντας με τον απίστευτα προσωπικό τόνο του «Είμαι ευτυχισμένος και ως Δήμαρχος και ως ναυάγιο». Ο κ. Ψηνάκης έκλεισε με την εκτίμηση ότι « Ο Θεός αγαπά πολύ την κυρία Δούρου και τον Υπουργό», γιατί όπως είπε γιατί η Τουρκία, η Αίγυπτος χώρες με αυξημένο καταδυτικό τουρισμό, είναι «κλειστές», προς όφελος της χώρας.