Η ομαλή λειτουργία των Δήμων αντικείμενο τηλεδιάσκεψης ΚΕΔΕ και Π.Ε.Δ.

Η αποτίμηση των μέχρι σήμερα ενεργειών και πρωτοβουλιών που έχουν υλοποιηθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, καθώς και μια σειρά από νέα μέτρα και πολιτικές που πρέπει να υλοποιηθούν προκειμένου να στηριχθεί η ομαλή λειτουργία των Δήμων, ήταν το αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη 26/3, μεταξύ του Προέδρου της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου και υπηρεσιακών παραγόντων, με τους Προέδρους των 13 Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων της χώρας.

Από τις τοποθετήσεις όσων συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη προέκυψαν τα παρακάτω:

1. Αναγνωρίστηκε η πολύ σημαντική και οργανωμένη δουλειά που γίνεται σε εθνικό επίπεδο, με τη συνδρομή της Αυτοδιοίκησης, για να περιοριστεί αρχικά η μετάδοση του κορωνοϊού, ώστε να μπορέσει να γίνει η διαχείριση των συνεπειών του από το δημόσιο σύστημα υγείας.

2. Τονίστηκε η τεράστια αναγνώριση της δουλειάς που γίνεται στα νοσοκομεία της χώρας από το υγειονομικό προσωπικό.

3. Έγινε ιδιαίτερη αναφορά στη βοήθεια των εργαζομένων των Δήμων που βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή» της εθνικής προσπάθειας, όπως το προσωπικό στην καθαριότητα, στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», στη δημοτική αστυνομία, κλπ.

4. Τέλος, επιβεβαιώθηκε ότι υπάρχει συνεχής συνεργασία με όλα τα Υπουργεία για την επίλυση των καθημερινών προβλημάτων που προκύπτουν.
Όσοι συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν την απόφαση να αναλάβει η ΚΕΔΕ το επόμενο διάστημα, πρωτοβουλίες προκειμένου να υλοποιηθούν μια σειρά από στοχευμένα νέα μέτρα και πολιτικές, όπως:

Α) Να υπάρξει νέα και ισχυρή χρηματοδότηση των Δήμων από τον προϋπολογισμό, στο πλαίσιο των μέτρων που θα ληφθούν για την αντιμετώπιση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης στην οικονομία.

Όλοι συμφώνησαν ότι δεν θα αντέξουν οι Δήμοι, και ειδικά οι μικροί Δήμοι, την παρατεταμένη παύση πληρωμών. Ειδικότερα υπηρεσίες όπως η καθαριότητα, η ύδρευση και η αποχέτευση που παρέχουν οι Δήμοι, έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα.

Αν υπάρξει παύση πληρωμών το επόμενο διάστημα, οι Δήμοι δεν θα μπορούν να τις παρέχουν αν δεν διασφαλιστεί άλλη πηγή χρηματοδότησης. Κι αυτό θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες. Η αυτοδιοίκηση ασφαλώς και θα σηκώσει το οικονομικό σκέλος της κρίσης, αλλά δεν μπορεί να το σηκώσει όλο μόνη της.

Β) Στο διάστημα προέκυψε ότι είναι αναγκαία η περαιτέρω ενίσχυση των δημοτικών κοινωνικών δομών και των επισιτιστικών προγραμμάτων. Πλέον ακόμη περισσότεροι άνθρωποι, οι οποίοι είτε δεν έχουν δουλειά, είτε αναγκαστικά βλέπουν να μειώνεται το εισόδημα τους για άγνωστο χρονικό διάστημα, είτε γιατί διακόπηκε η λειτουργία άλλων κοινωνικών προγραμμάτων από άλλους φορείς κι οργανώσεις, θα στραφούν πλέον στους Δήμους για βρουν στήριξη.

Γ) Πρέπει να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για τις Δημοτικές Επιχειρήσεις (ΝΠΙΔ) και κυρίως για τις ΔΕΥΑ, η μη εισπραξιμότητα στις οποίες, μπορεί να θέσει τη λειτουργία τους σε μελλοντικό κίνδυνο.

Δ) Τέθηκε εκ νέου το θέμα της ανάγκης εκκίνησης των διαδικασιών για προσλήψεις μέσω του προγράμματος της Κοινωφελούς Εργασίας, για το οποίο αναμένεται άμεσα θετική εξέλιξη. Εκφράστηκε τέλος η σκέψη να προταθεί για το επόμενο τουλάχιστον διάστημα να «παγώσει» η διαδικασία της κινητικότητας, ώστε να μην αποδυναμωθούν οι Δήμοι σε προσωπικό, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.