Γιώργος Ιωακειμίδης προς ΚΕΔΕ: η περίοδος χάριτος τελείωσε και ήταν αρκετά μεγάλη

Γιώργος Ιωακειμίδης, επικεφαλής "Νέας Αυτοδιοίκησης"

Με αφορμή την ολοκλήρωση ενός έτους θητείας του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ (εκλογές Νοεμβρίου 2019) και εν όψει της έναρξης των Περιφερειακών Συνεδρίων με διαδικασία τηλεδιάσκεψης, ο επικεφαλής της “Νέας Αυτοδιοίκησης” Γιώργος Ιωακειμίδης, Δήμαρχος Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη μετά και την σύσκεψη που είχε με τα αυτοδιοικητικά στελέχη της παράταξης του (Δήμαρχοι και Δημοτ. Σύμβουλοι) απέστειλε προς όλους τους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το ακόλουθο μήνυμα.

Συνάδελφοι Αυτοδιοικητικοί,

Έναν σχεδόν χρόνο μετά την εκλογή της νέας διοίκησης της ΚΕΔΕ, και πριν αρχίσουν οι τηλεδιασκέψεις στα Περιφερειακά Συνέδρια, οφείλουμε, ως παράταξη που διεκδίκησε την ψήφο σας στις τελευταίες εκλογές, να κάνουμε μια ψύχραιμη αποτίμηση αυτής της περιόδου.

Δεν βιαστήκαμε να κάνουμε κριτική της νέας διοίκησης, γιατί απαιτούνταν χρόνος για να φανούν οι διαθέσεις της και να κριθεί αντικειμενικά. Έξαλλου, ο κορωνοϊός, μας ταλαιπωρεί όλους τους τελευταίους μήνες και πόσο ξέρει για πόσο καιρό ακόμα θα κρατήσει αυτή η δοκιμασία.

Ένας επιπρόσθετος λόγος είναι το 64% των ψήφων που πήρε αυτή η διοίκηση στις εκλογές. Δεν θυμάμαι ποτέ, άλλοτε, τόσο μεγάλο ποσοστό σε εκλογή κεντρικού μας οργάνου.

Από τη μια το έλλειμμα επικοινωνίας και το εκλογικό σύστημα που καθιέρωσε ο Π. Σκουρλέτης και από την άλλη οι ελπίδες που γέννησε η άνοδος της Ν.Δ στην εξουσία, έπεισαν τους συναδέλφους να εμπιστευτούν μια ΚΕΔΕ φιλική προς την Κυβέρνηση.

Είναι, επίσης, αλήθεια, ότι η Κυβέρνηση αυτή έδειξε σε πρώτο χρόνο καλά αντανακλαστικά ως προς τις ανάγκες των Δήμων και πήρε θετικά μέτρα σε θεσμικό και οικονομικό επίπεδο.

Η ΚΕΔΕ, όμως, οφείλει να είναι πάντα το όργανο της Αυτοδιοίκησης, που πολύ περισσότερο από τον καθένα, δεν θα ταυτίζεται με κόμματα και κυβερνήσεις και να έχει ως κεντρικό άξονα στην πολιτική της, το συμφέρον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Δυστυχώς τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότερο ξεστρατίζει του σκοπού της και μόνο στα χαρτιά μοιάζει να διαφωνεί με κακές για εμάς κυβερνητικές επιλογές.

Ενδεικτικά, αναφέρω:

– Τα χρήματα που δόθηκαν στους Δήμους για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι πολύ λίγα, όταν όλοι γνωρίζουμε την καταστροφή που έχουμε υποστεί. Ακόμα περισσότερο, που κανένας δεν κατάλαβε με τι κριτήρια έγινε η δεύτερη κατανομή και μόνο 120 από τους 332 Δήμους ενισχύθηκαν. Σίγουρα τα κριτήρια δεν ήταν αντικειμενικά, σίγουρα κάποιοι διάβασαν την «αλήθεια» όπως, οι ίδιοι ήθελαν.

– Παρά την αρχική ομόφωνη απόφαση της ΚΕΔΕ να μη αντληθούν 2 εκατομμύρια ευρώ από τους ΚΑΠ, στο τελευταίο διοικητικό συμβούλιο και μετά από παρέμβαση πρώην αυτοδιοικητικού και νυν κυβερνητικού βουλευτή, άλλαξαν θέση και πήραν καινούργια απόφαση να βγουν αυτά τα χρήματα από το ταμείο μας! Οι «καλοί» και οι «κακοί» εντός της διοίκησης της ΚΕΔΕ τα βρήκαν μεταξύ τους, με μια μόνο τιμητική εξαίρεση.

– Στη νέα μείωση των ΚΑΠ στον προϋπολογισμό του 2021, απλώς καταγράψαμε χαμηλόφωνα τη διαφωνία μας, όταν σε παλαιότερες εποχές οι αντιδράσεις μας, συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων μελών του σημερινού Δ.Σ., ξεσήκωναν τον κόσμο

Θα μπορούσαμε να καταγράψουμε πολλά ακόμα, όμως σύντομα θα έχουμε την ευκαιρία να επικοινωνήσουμε ξανά.

Αγαπητοί Συνάδελφοι, η περίοδος χάριτος τελείωσε, και ήταν αρκετά μεγάλη.

Η Αυτοδιοίκηση οφείλει να γνωρίζει και καθένας μας να πάρει τις δικές του ευθύνες.

Γιώργος Ιωακειμίδης
Επικεφαλής «Νέας Αυτοδιοίκησης» στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ
Δήμαρχος Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη