Προς αναζήτηση νέας χωροθεσίας ΚΕΛ ο Δήμος Σαρωνικού

Εξελίξεις στο μείζον ζήτημα της αποχέτευσης στο Δήμο Σαρωνικού. Ο Δήμαρχος της πόλης κ. Γ. Σωφρόνης για να καταλαγιάσει την αναταραχή που -καθ΄υπερβολή- προκλήθηκε από αιτιάσεις, αντιδράσεις και κυρίως ψιθυρολογίες περί “εξυπηρέτησης συμφερόντων” σε σχέση με την επιλογή του ΒΙΟΠΑ της δημοτικής ενότητος Καλυβίων ως χώρου κατασκευής του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων, επαναπροσδιόρισε την αφετηρία του όλου ζητήματος και αποδέχθηκε το αίτημα μέρους της αντιπολίτευσης να αναζητηθεί άλλη λύση, “ρεαλιστική και εφαρμόσιμη, ώστε να λυθεί με μόνιμο τρόπο το πρόβλημα της αποχέτευσης…”

Ο κ. Γ. Σωφρόνης και η παράταξη του, αν και διέθεταν την πλειοψηφία για να υποστηρίξουν την υλοποίηση του αρχικού σχεδιασμού κατασκευής του ΚΕΛ, συναίνεσαν στον σχηματισμό διαπαραταξιακής επιτροπής η οποία θα αναλάβει στο επόμενο διάστημα πρωτοβουλία αναζήτησης μιας πιθανής άλλης λύσης, “ρεαλιστικής και εφαρμόσιμης, για τη χωροθέτηση ΚΕΛ,” ώστε να λυθεί με μόνιμο τρόπο το πρόβλημα της αποχέτευσης.

Ο Δήμαρχος Σαρωνικού με ανακοίνωση του, διαβεβαιώνει τους συμπολίτες του ότι “θα επιδιώξω να δοθεί λύση σε κλίμα συναίνεσης και συνεργασίας. Κι αν αυτό δεν επιτευχθεί, θα επιδιώξω καθαρή λύση προσφεύγοντας στην ετυμηγορία της τοπικής κοινωνίας. Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα”.

Αναμφίβολα, η αλλαγή “κατεύθυνσης” εκ μέρους του κ. Γ. Σωφρόνη στην υπόθεση της αποχέτευσης, συνιστά πράξη υψηλής πολιτικής ευθύνης και απαξίωσης κάθε ψιθυρολογίας περί εξάρτησης από “αλλότρια συμφέροντα.”

Πρόκειται για επιλογή προωθημένης τόλμης κι αυτό, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να του το αναγνωρίσουν από την αντιπολίτευση.

Ακολουθεί το περιεχόμενο της ανακοίνωσης του Δήμου Σαρωνικού

“Η επίλυση του προβλήματος της αποχέτευσης αποτελεί προτεραιότητα για τη σημερινή Δημοτική Αρχή του Δήμου Σαρωνικού. Στο πρόβλημα αυτό, η Διοίκηση Σωφρόνη θεωρεί πως η μόνη εφικτή και ρεαλιστική λύση, είναι η δημιουργία Κ.Ε.Λ. στο ΒΙΟΠΑ Καλυβίων.

Η λύση αυτή προκρίθηκε πριν μερικούς μήνες, με απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου. Δυστυχώς κάποιοι συμπολίτες μας που διαφώνησαν, ο καθένας για δικούς του λόγους, με τη λύση αυτή, επιχείρησαν το προηγούμενο διάστημα να διχάσουν τους κατοίκους του Δήμου.

Ισχυρίστηκαν ότι υπάρχουν κι άλλες λύσεις για το αποχετευτικό, πέραν αυτής του ΒΙΟΠΑ Καλυβίων. Για να επιβάλλουν μάλιστα τις απόψεις τους, δεν δίστασαν να συκοφαντήσουν, να ασκήσουν πιέσεις και να απειλήσουν μέλη της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, που συμφωνούσαν με την πρόταση της Δημοτικής Αρχής.

Δημιουργήθηκε με δική τους ευθύνη ένα κλίμα πρωτοφανούς έντασης, που οδηγεί αν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή ακόμη και στο διχασμό της τοπικής μας κοινωνίας.

Για να αποτραπεί ο διχασμός αυτός, η Διοίκηση Σωφρόνη πήρε τη γενναία απόφαση να κάνει ένα βήμα πίσω, προκειμένου να διευκολύνει την προσπάθεια να βρεθεί σε συνθήκες συναίνεσης μια μόνιμη λύση στο πρόβλημα της αποχέτευσης. Σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που διεξήχθη την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017, δεν αξιοποίησε την πλειοψηφία που διέθετε στο Σώμα.

Ο Δήμαρχος και η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου συμπεριφέρθηκαν υπεύθυνα. Έθεσαν την ενότητα της πόλης πάνω από παραταξιακές σκοπιμότητες, διαπιστώνοντας τον ορατό κίνδυνο να υπάρξει ένταση και διχασμός μεταξύ των υποστηρικτών των διαφορετικών απόψεων. Στο πλαίσιο αυτής της υπευθυνότητας αποδέχθηκαν το αίτημα μερίδας της αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο να αποσύρουν την αρχική τους θέση για δημιουργία ΚΕΛ στο ΒΙΟΠΑ των Καλυβίων.

Συναίνεσαν στη δημιουργία μας δια-παραταξιακής επιτροπής, η οποία θα αναλάβει στο επόμενο διάστημα πρωτοβουλία να αναζητήσει μια πιθανή άλλη λύση, ρεαλιστική κι εφαρμόσιμη, για τη χωροθέτηση ΚΕΛ, ώστε να λυθεί με μόνιμο τρόπο το πρόβλημα της αποχέτευσης.

Ο Δήμαρχος Σαρωνικού Γιώργος Σωφρόνης, με αφορμή την εξέλιξη αυτή, έκανε την παρακάτω δήλωση :

“Για τη σημερινή Δημοτική Αρχή και για μένα προσωπικά, η επίλυση του αποχετευτικού αποτελεί ζήτημα πρώτης προτεραιότητας. Ως Δήμαρχος δεν είμαι διατεθειμένος να κάνω ούτε ένα βήμα πίσω στην προτεραιότητα αυτή. Το οφείλω στους συμπολίτες μου, το οφείλω στα παιδιά μας, που δεν είναι δυνατόν να ζήσουν τα επόμενα χρόνια σε αυτόν τον τόπο, με την ντροπή των βόθρων και των λυμάτων στους δρόμους.

Ο δρόμος για την επίλυση του προβλήματος είναι μακρύς. Μπροστά όμως στον κίνδυνο να διχαστεί η τοπική μας κοινωνία και ο διχασμός αυτός να είναι μόνιμος, επιλέξαμε ως Διοίκηση να κάνουμε ένα μικρό βήμα πίσω από τις αρχικές μας θέσεις.

Ένα βήμα πίσω σήμερα, για να προχωρήσουμε από αύριο πολλά βήματα μπροστά στη μεγάλη πορεία που έχουμε να διανύσουμε μέχρι να λυθεί το πρόβλημα.

Προτείναμε τη δημιουργία δια-παραταξιακής επιτροπής για να εξαντλήσουμε κάθε πιθανότητα να βρεθεί μια συναινετική λύση.

Για να αποτρέψουμε το διχασμό.

Για να αποδείξουμε ότι δεν έχουμε καμία δέσμευση απέναντι σε συμφέροντα, όπως κάποιοι κακόβουλοι ισχυρίζονταν.

Δεν συναινέσαμε και δεν ψηφίσαμε να μην υπάρξει λύση.

Δεν πετάξαμε την μπάλα στην εξέδρα, απλά δώσαμε παράταση μήπως και μπορέσουμε να συμφωνήσουμε στο αυτονόητο.

Τώρα είναι ώρα ευθύνης για όλους. Είναι ώρα να αποδειχθεί ποιοι θέλουν λύση και ποιοι επιδιώκουν να ζήσουμε και τα επόμενα χρόνια με τους βόθρους, αρκεί αυτό να εξυπηρετεί τα δικά τους μικροπαραταξιακά συμφέροντα.

Περιμένουμε, παρά την άρνησή τους, εξαιρουμένου του κ. Ν. Βολάκου, όλες τις παρατάξεις να συμμετάσχουν στην επιτροπή που δημιουργήσαμε.

Περιμένουμε προτάσεις άμεσα, γιατί δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

Όποιος αρνηθεί τη συμμετοχή του στην κοινή προσπάθεια, θα είναι υπόλογος στους πολίτες.

Η αλλαγή στάσης από πλευράς μας σε καμία περίπτωση δεν υποδηλώνει αδυναμία, αντίθετα αναδεικνύει τη δύναμη που έχουμε ως δημοτική παράταξη να θέτουμε σε δεύτερη μοίρα τις όποιες σκοπιμότητες. Δύναμή μας είναι οι αρχές μας.

Το επόμενο διάστημα θα είναι κρίσιμο. Διαβεβαιώνω τους συμπολίτες μου ότι θα επιδιώξω να δοθεί λύση σε κλίμα συναίνεσης και συνεργασίας. Κι αν αυτό δεν επιτευχθεί, θα επιδιώξω καθαρή λύση προσφεύγοντας στην ετυμηγορία της τοπικής κοινωνίας.

Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα”.