Έντεκα Διευθύνσεις πολλών υπουργείων, έπρεπε, σύμφωνα με τους «διάσπαρτους» νόμους του κράτους, να ερωτηθούν για την τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Ψυττάλειας.
Και φυσικά, η κάθε μία στο ….δικό της χρόνο, γνωμοδότησε και ενημέρωσε το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος.
Και οι 11 Διευθύνσεις, αποφάνθηκαν ότι συναινούν στα προτεινόμενα έργα στο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Ψυττάλειας προκειμένου να αποχετευτούν Γέρακας, Παλλήνη, Ανθούσα του Δήμου Παλλήνης, Χέρωμα και Κόρμπι του Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης και η περιοχή Κίτσι του Δήμου Κρωπίας.
Σε παλαιότερες εποχές, 11 Διευθύνσεις 6 υπουργείων, ίσως να ήθελαν 11 χρόνια για να γνωμοδοτήσουν και 10 λεπτά, το πολύ μία ημέρα, για να υπογράψει ένας υπουργός.
Στους σύγχρονους καιρούς, φαίνεται ότι τα πράγματα άλλαξαν. Στην περίπτωση της Σ.Μ.Π.Ε. η κωλυσιεργία για την υπογραφή από ένα υπουργό, κράτησε δύο χρόνια και η έκδοση 11 γνωμοδοτήσεων από 11 Διευθύνσεις μόλις κάποιους λίγους μήνες!
Ας, είναι.
Πάμε παρακάτω.
Μοναδικός θεσμικός φορέας εκτός των υπηρεσιών της κεντρικής διοίκησης που όφειλε να γνωμοδοτήσει ήταν το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής με Περιφερειάρχη τον Γιάννη Σγουρό. Και όμως, απέφυγε να επιληφθεί του θέματος. (2013).
Η σχετική εισήγηση εντάχθηκε στην ημερήσια διάταξη αλλά δεν συζητήθηκε. Αναβλήθηκε «επ΄αόριστον». Οι ισορροπίες στην πλειοψηφούσα παράταξη ήταν εύθραυστες με τους Περιφερειακούς Συμβούλους του Πειραιά να απειλούν με καταψήφιση.
Έτσι, επιλέχθηκε «ο τρίτος» δρόμος, δηλαδή, η μη έκδοση γνωμοδότησης με τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γιάννη Μανιάτη (συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, Δεκέμβριος 2015) να «οχυρώνεται» πίσω από την έλλειψη απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής και να αρνείται (βοηθούντος του εκ Πειραιώς, κ. Καρύδη) να υπογράψει την Σ.Μ.Π.Ε. της ΕΥΔΑΠ.
Αυτή, δηλαδή που υπέγραψε δύο χρόνια μετά, την Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2016, ο τωρινός υπουργός, Σωκράτης Φάμελλος.
Η καθυστέρηση των δύο ετών, είχε τις συνέπειές της. Αν, η ΣΜΠΕ είχε υπογραφεί το Δεκέμβριο του 2014 από τον κ. Γ. Μανιάτη, το έργο, έχοντας εξασφαλισμένη/εγκεκριμένη τη χρηματοδότηση από το προηγούμενο ΕΣΠΑ θα μπορούσε να είχε περάσει σε επόμενα βήματα, δυστυχώς, δεν έγινε, χάθηκε πολύτιμος χρόνος και μεγάλη ωφέλεια για περίπου 80.000 πολίτες.
Τόσο το «κόστος» από το έλλειμμα μιας υπογραφής!
Παρεμπιπτόντως: η άρνηση του πρώην υπουργού, κ. Γ. Μωραΐτη, (ΠΑΣΟΚ) να υποστηρίξει την επίλυση του αποχετευτικού του Δήμου Παλλήνης, εκτιμάται ότι ως ένα βαθμό συνέβαλλε στην ακόμη μεγαλύτερη της αναμενόμενης, πτώση της εκλογικής δύναμης του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, σε μια περιοχή (Γέρακας, Παλλήνη) που σε προγενέστερες εποχές, χαρακτηρίζονταν «πράσινα κάστρα.»
Τέλος, σε αγαστή συμπόρευση με τους Περιφερειακούς Συμβούλους του Πειραιά και ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά, ο οποίος με απόφασή του (Α.Π. 171909/20.11.2013 & 172104/27.11.2013 της ΕΥΠΕ) κατήγγειλε την προτεινόμενη τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων του ΚΕΛ Ψυττάλειας.
Πρόκειται για τη μοναδική «συντεταγμένη» αντίδραση κατά της σύνδεσης περιοχών της Ανατολικής Αττικής με το ΚΕΛ Ψυττάλειας, όλες οι άλλες «φωνές» κινήθηκαν και «απογειώθηκαν» μέσω του εύκολου δρόμου της δημοσιότητας.
Τώρα, στο ερώτημα του μη ενημερωμένου αναγνώστη, ποια σκοπιμότητα στην προκειμένη περίπτωση επιβάλλει τη ψήφιση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η απάντηση είναι, ότι από τη στιγμή που τα λύματα μιας νέας περιοχής θα καταλήγουν στο ΚΕΛ Ψυττάλειας, επιβαρύνεται η μέση ημερήσια εισερχόμενη παροχή λυμάτων και εύλογα, ο νόμος προβλέπει τη διερεύνηση τυχόν επιβάρυνσης των περιβαλλοντικών δεδομένων.
Τα νέα προτεινόμενα έργα αφορούν στην ένταξη των έργων συλλογής και μεταφοράς ακαθάρτων από τις τρεις δημοτικές ενότητες του Δήμου Παλλήνης, καθώς και της περιοχής Κίτσι του Δήμου Κρωπίας.
Επίσης, προτείνεται η σύνδεση των περιοχών Χέρωμα και Κόρμπι του Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης που βρίσκονται εντός του εγκεκριμένου πεδίου συλλογής λυμάτων του ΚΕΛΨ, των οποίων οι πληθυσμοί και οι παροχές τους έχουν ληφθεί υπόψη στον σχεδιασμό των δικτύων αποχέτευσης και του ΚΕΛΨ.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία της ήδη επικυρωμένης μελέτης της ΕΥΔΑΠ, η αύξηση του πεδίου συλλογής λυμάτων των παραπάνω περιοχών δεν θα επηρεάσει τη λειτουργία του υφιστάμενου ΚΕΛΨ, αφού πριν την υποδοχή των λυμάτων θα υλοποιηθούν έργα επεκτάσεων και λειτουργικών παρεμβάσεων στο ΚΕΛΨ. –αυτά δηλαδή που περιέχονται στην τροποποιημένη μελέτη της ΕΥΔΑΠ.
Το Κ.Ε.Λ.Ψ., σήμερα, διαχειρίζεται μέση ημερήσια εισερχόμενη παροχή 725.000 m3/d.
Με βάση την ίδια μελέτη, έχει τη δυνατότητα να δεχθεί προς επεξεργασία 1.000.000 m3/d λυμάτων (μέση παροχή) και 1.120.000 m3/d λυμάτων (παροχή αιχμής 95%).
Ειδικότερα: τα πρόσθετα έργα αποχέτευσης εκτιμάται ότι θα επιφέρουν για το έτος σχεδιασμού 2033, αύξηση της μέσης ημερήσιας παροχής κατά 13.000 m3/d περίπου, και συγκεκριμένα 11.200 m3/d από τις περιοχές Γέρακα, Ανθούσας και Παλλήνης και 1.800 m3/d περίπου m3/d από το Κίτσι.
Συνεπώς η συνολική εκτιμώμενη μέση ημερήσια παροχή θα είναι της τάξης των 812.000 m3/d περίπου.
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί, το προτεινόμενο δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων των περιοχών Γέρακα, Ανθούσας και Παλλήνης αφορά σε συνολικό μήκος αγωγών βαρύτητας 5.000 m περίπου και δίδυμων καταθλιπτικών αγωγών 7.500 m περίπου, καθώς και έξι (6) αντλιοστασίων ακαθάρτων. (δείτε την παρακάτω φωτογραφία)