Απ. Βολιώτης: «η λύση στα απορρίμματα του Δήμου Παλλήνης θα προκύψει με τη διαλογή τους στην πηγή»

Οι Δήμοι Αθηναίων, Πειραιά, Περιστερίου, Κηφισιάς και Γλυφάδας παράγουν τα περισσότερα απορρίμματα.

Με ενυπόγραφη δήλωσή του ο επικεφαλής της του Συνδυασμού «Παρέμβαση για έναν άλλο Δήμο» κ. Απόστολος Βολιώτης θέτει «τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων» στο κρίσιμο ζήτημα των απορριμμάτων σε ότι αφορά τη διαχείριση τους στο Δήμο Παλλήνης επισημαίνοντας με έμφαση ότι «η οριστική λύση του προβλήματος» θα προκύψει μόνο «με την εφαρμογή της μεθόδου της διαλογής στην Πηγή.»

«Αυτός ο τρόπος –επισημαίνει ο κ. Α. Βολιώτης- θα διασφαλίσει την προστασία του περιβάλλοντος και ταυτόχρονα θα αποδώσει πολύ σημαντικά οικονομικά αποτελέσματα στους Δήμους, οι οποίοι με την σειρά τους θα τα επιστρέψουν στους δημότες μέσω κοινωνικών παροχών.»

Ακολουθεί το περιεχόμενο της δήλωσης του:

«Την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου, μετά από μια σειρά διαδικασιών σε επίπεδο υπηρεσιών και συμβούλων, το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνεδρίαση ψήφισε με διευρυμένη πλειοψηφία την 2η αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων(ΠΕΣΔΑ) Αττικής. Η προηγούμενη 1η αναθεώρηση έγινε το 2005.

Το αντικείμενο (τα απορρίμματα) της απόφασης αποτελεί εκ των πραγμάτων ένα καυτό θέμα αφού εκτός από την πραγματική του σημασία έχει αποκτήσει, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, σημαντικότατο πολιτικό νόημα με πολλές προεκτάσεις. Ήταν και είναι το κομβικό σημείο του εκλογικού προγράμματος και του πολιτικού σχεδιασμού της νέας Περιφερειακής αρχής του συνδυασμού της Ρένας Δούρου.

Είναι πλέον γνωστό σε όλους ότι ο τρόπος διαχείρισης των σκουπιδιών στην Αττική αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα είναι επιεικώς απαράδεκτη. Μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα λυμαίνονται το χώρο δημιουργώντας τεράστιο περιβαλλοντικό πρόβλημα και υποβάθμιση της ζωής των ανθρώπων κυρίως σε θέματα υγείας και διαβίωσης (βλ. Φυλή- Α. Λιόσια).

Το πρόβλημα το βιώνουμε και εμείς οι πολίτες της Παλλήνης με τους σωρούς των σκουπιδιών στους δρόμους, μέσα στα σπίτια μας.

Η Δημοτική μας Παράταξη, στο προεκλογικό της πρόγραμμα, έχει θέσει ως κυρίαρχο θέμα την οριστική λύση του προβλήματος με διαδικασίες που αφορούν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του και συγκεκριμένα με την εφαρμογή της μεθόδου της διαλογής στην Πηγή.

Δηλαδή στον διαχωρισμό των αστικών-στερεών αποβλήτων, στο χώρο που δημιουργούνται, σε διαφορετικά “ρεύματα” που θα αποσκοπούν στην ολοκληρωτική διαδικασία ανακύκλωσης ώστε το τελικό ανεκμετάλλευτο ελάχιστο υπόλειμμα να οδηγείται στους νέους ΧΥΤΥ (Χώροι Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων) που θα αποτελούν το τελικό στάδιο του προγράμματος.

Όλος αυτός ο σχεδιασμός θα πρέπει απαραίτητα να υλοποιείται αποκλειστικά και μόνο από την Τ.Α με ιδιαίτερα σημαντική συμμετοχή των Δήμων διαμέσου των Τοπικών Σχεδίων.

Αυτός ο τρόπος θα διασφαλίσει την προστασία του περιβάλλοντος και ταυτόχρονα θα αποδώσει πολύ σημαντικά οικονομικά αποτελέσματα στους Δήμους, οι οποίοι με την σειρά τους θα τα επιστρέψουν στους δημότες μέσω κοινωνικών παροχών.

Αυτή ήταν η ξεκάθαρη θέση της Παράταξης μας κατά την διάρκεια της συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο τις δύο φορές που συζητήθηκε το θέμα.

Δυστυχώς, από τις αρχές του καλοκαιριού όταν τέθηκε το θέμα εξεύρεσης κατάλληλου χώρου για την εξυπηρέτηση του ως άνω προγράμματος, προέκυψαν διάφορα γεγονότα που δεν τιμούν καθόλου αυτούς που τα δημιούργησαν.

Άτομα και παράγοντες, πρώην και νυν, εκλεγμένοι και μη σε αυτοδιοικητικούς ρόλους, έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν ρεσιτάλ παραπληροφόρησης και συκοφαντίας.

Δεν διστάζουν να χρησιμοποιούν μεθόδους που δικαιολογούν δυσάρεστους συνειρμούς για το τι επιδιώκουν. Φτάνουν δε να χρησιμοποιούν και να εμπλέκουν ακόμα και το όνομα του γράφοντος, του επικεφαλής της Παράταξης σε δήθεν συμφωνίες και σχεδιασμούς.

Θέλω να δηλώσω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι οι φήμες που διακινούν στους κατοίκους της Ανθούσας δεν έχουν καμία σχέση με την στάση μας στο σοβαρότατο αυτό θέμα.

Η Δημοτική Παράταξη ‘‘Παρέμβαση για Έναν Άλλο Δήμο” συνεπής στις θέσεις της θα εξακολουθήσει να ενεργεί με γνώμονα το συμφέρον του Δήμου και όλων των κατοίκων του Δήμου Παλλήνης.»

Απόστολος Βολιώτης