Επεισοδιακή η αποψινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με αφορμή τον ΧΥΤΥ Γραμματικού

Από την αποψινή, επεισοδιακή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής

Σοβαρές εντάσεις υπήρξαν στο αποψινό Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, στη διάρκεια του οποίου τέθηκε εκτός ημερησίας διάταξης, το ζήτημα της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Μαραθώνα.

Τη συνεδρίαση παρακολούθησαν κάτοικοι των περιοχών του Μαραθώνα όπως και ο Δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλίας Ψινάκης, οι οποίοι σε αρκετές περιπτώσεις ήρθαν σε έντονη αντιπαράθεση με την Περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου.

Αφορμή των εντάσεων οι «δοκιμαστικές ρίψεις» υπολειμμάτων που ξεκίνησαν τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής, όπου σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδια στον ΧΥΤΑ Μαραθώνα.

Την απόφαση της να μην κάνει βήμα πίσω στην λειτουργία του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) στο Γραμματικό, παρά τις έντονες αντιδράσεις κατοίκων, επανέλαβε κατηγορηματικά η Ρένα Δούρου στη συνεδρίαση, όπου εξήγησε πως δεν πρόκειται για νέα χωματερή αλλά νέο έργο, καθώς και ότι «όλες οι απαντήσεις για το Γραμματικό έχουν δοθεί εδώ και καιρό, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Το Γραμματικό θα λύσει το πρόβλημα του Δήμου Μαραθώνα που τα τελευταία 4.5 χρόνια δεν έχει να επιδείξει καμία βελτίωση στους δείκτες της διαχείρισης των απορριμμάτων, και τα θάβει στο 100%.

Η Περιφέρεια έχει δώσει κίνητρα στους δήμους για αλλαγή της διαχείρισης, στα οποία ελάχιστοι ανταποκρίθηκαν δυστυχώς, βάζοντας τη διαχείριση των απορριμμάτων ως προτεραιότητά τους».

Ρένα Δούρου, Περιφερειάρχης Αττικής

Η Περιφερειάρχης τόνισε ότι το ΧΥΤΥ Γραμματικού αφορά σε 23.000 τόνους ετησίως υπόλειμμα των μπλε κάδων «και όχι τους 120 χιλιάδες τόνους ακατέργαστου σκουπιδιού που προέβλεπε ο προηγούμενος σχεδιασμός».

«Δυνατά και αθόρυβα εφαρμόζουμε τον νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό από τον οποίο δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω», είπε η Ρένα Δούρου και σε άλλο σημείο υπογράμμισε ότι: «Αντί ευχολογίων και αντί εκ νέου υποσχέσεων και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο που αρκετοί στο Περιφερειακό Συμβούλιο τη θεωρούν “ευκαιρία”, η Περιφέρεια Αττικής τα τελευταία 4 χρόνια μιλάει με έργα και μάλιστα έχει και πρωτιές».

«Σήμερα λοιπόν ξεκινάμε τη δοκιμαστική λειτουργία μιας πρότυπης μονάδας όπου θα εναποθέτουμε υπολείμματα, επιτέλους, μετά από πολλά χρόνια ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε ακόμη και ξεκαθάρισε: «Σήμερα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, εξήγησα για άλλη μία φορά ότι δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω από την πολιτική μας για τη διαχείριση των απορριμμάτων γιατί δεν αντιμετωπίζουμε τους συμπολίτες μας ως πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας».

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των περιφερειακών παρατάξεων, αναφέρθηκαν στις διάφορες αιτιάσεις περί ακαταλληλότητας και μη νομιμότητας του έργου.

Το χαρακτήρισαν ως προσχεδιασμένο έγκλημα, ενώ ο κ. Σγουρός έκανε λόγο για εμπόριο ελπίδας και εμπαιγμό των κατοίκων.

Να σημειωθεί ότι στην συνεδρίαση του περιφερειακού Συμβουλίου τέθηκε το θέμα της προσωρινής αναστολής λειτουργίας του ΧΥΤΥ μέχρι να ολοκληρωθεί η δικαστική έρευνα.