Σ. Φάμελλος: “αντιδημοκρατική η έγκριση του Εθνικού ​Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων”

Σωκράτης Φάμελλος

Με δήλωση του ο πρ. αναπ. Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σ. Φάμελλος, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρεται στην έγκριση του νέου δεκαετούς Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) που εγκρίθηκε σήμερα από το υπουργικό συμβούλιο τονίζοντας, μεταξύ άλλων ότι “ο κ. Κ. Χατζηδάκης, φρόντισε, η δημόσια “διαβούλευση” να διεξαχθεί και να ολοκληρωθεί εν μέσω θέρους, μέσα στον Αύγουστο, “κλείνοντας τα αυτιά του” στο αίτημα πολλών παραγωγικών, αυτοδιοικητικών και κοινωνικών φορέων για παράταση της διαβούλευσης.”

Ακολουθεί η δήλωση του κ. Σωκράτη Φάμελλου

“Ο κύριος Χατζηδάκης, μετά το νόμο-περιβαλλοντικό έγκλημα κατά των περιοχών Natura 2000, την κατάργηση των δασικών χαρτών και το σχέδιο ιδιωτικοποίησης των “πάντων”, επιχειρεί να θέσει σε εφαρμογή άλλο ένα σχέδιο εις βάρος του περιβάλλοντος και του δημοσίου συμφέροντος, με αντιδημοκρατικό μάλιστα τρόπο, στα απορρίμματα αυτήν τη φορά.

Το περιβαλλοντικό έγκλημα στη διαχείριση απορριμμάτων περιλαμβάνει και απαράδεκτες και αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις, εκ μέρους του κυρίου Χατζηδάκη, αφού φρόντισε η δημόσια “διαβούλευση” να διεξαχθεί και να ολοκληρωθεί εν μέσω θέρους, μέσα στον Αύγουστο, “κλείνοντας τα αυτιά του” στο αίτημα πολλών παραγωγικών, αυτοδιοικητικών και κοινωνικών φορέων για παράταση της διαβούλευσης.

Επέλεξε ακόμη να μην ακολουθήσει τη διαδικασία του 2015, όπου είχε πραγματοποιηθεί ευρεία διαβούλευση και συζήτηση στη Βουλή, σε δύο συνεδριάσεις, και να μην ακούσει τις απόψεις των Μη Κυβερνητικών Περιβαλλοντικών Οργανώσεων για ένα τόσο σοβαρό θέμα.

Έφτασε στο σημείο υποτίμησης και εξαίρεσης της Βουλής και όλα αυτά για έναν κοντόφθαλμο σχεδιασμό δεκαετίας που απομακρύνεται από τους ευρωπαϊκούς κανόνες και την ευρωπαϊκή κανονικότητα.

Το νέο Εθνικό Σχέδιο για τη Διαχείριση Αποβλήτων, παρά την περιορισμένη διαβούλευση και συζήτηση, που εγκρίθηκε, με fast track διαδικασίες από το Υπουργικό Συμβούλιο, όπως μαθαίνουμε από Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, περιλαμβάνει:

· Την καύση και την ιδιωτικοποίηση ως μονόδρομο στη διαχείριση απορριμμάτων με μεταφορά υψηλού κόστους στους πολίτες και τους επαγγελματίες και

· Την υποτίμηση και υπονόμευση της ανακύκλωσης και της ευρωπαϊκής στρατηγικής πρόληψης αποβλήτων και άρα την καθυστέρηση της Ελλάδας

Η πρακτική που έχει ακολουθήσει ο κύριος Χατζηδάκης για να επιβάλλει το σχέδιό του αποδεικνύει ότι πράγματι προσπαθεί να αποκρύψει τις πραγματικές του προθέσεις από την ελληνική κοινωνία.

Συγχαρητήρια κύριε Χατζηδάκη! Αυτή είναι η σύγχρονη Δεξιά, Αποφασίζομεν και διατάσσομεν… και στο περιβάλλον!”