ΠΕΔΑ: Με διαδικασίες fast track η αντιπλημμυρική θωράκιση των Δήμων Δυτ. Αττικής & Πειραιά

Στις τραγικές συνέπειες της πλημμύρας στην Δυτική Αττική (Μάνδρα και Νέα Πέραμος) και στην άμεση αναγκαιότητα αποτελεσματικότερης αντιπλημμυρικής θωρακισης της Αττικής αναφέρεται η ανακοίνωση της Περιφερειακης Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ). Η ανακοίνωση της ΠΕΔΑ προτρέπει την πολιτεία να απλοποιήσει και να επιταχύνει με διαδικασίες fast track την ένταξη των Δήμων της Δυτικής Αττικής και του Πειραιά στον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό προκειμένου να μειωθεί κάτω από το μισό ο χρόνος υλοποίησης των έργων. 

Η ανακοίνωση του προεδρείου της ΠΕΔΑ

“Οι τραγικές συνέπειες της πλημμύρας στην περιοχή της Μάνδρας αναδεικνύουν για άλλη μια φορά την αναγκαιότητα αποτελεσματικότερης αντιπλημμυρικής θωράκισης της Αττικής. Οι αιτίες που οι πλημμύρες στην Αττική έχουν συχνά καταστροφικά αποτελέσματα είναι πολλές.

Η αποψίλωση από δέντρα των ορεινών όγκων γύρω από το πολεοδομικό συγκρότημα που οφείλεται είτε σε συνειδητές ανθρώπινες παρεμβάσεις του παρελθόντος είτε στις πυρκαγιές. Τα εμπόδια στην φυσική διαδρομή των ρεμάτων που ύψωσε η αυθαίρετη δόμηση δεκαετιών. Η πολύχρονη καθυστέρηση στην υλοποίηση ενός συνολικού σχεδιασμού για τη διαχείριση των νερών της βροχής στην Αττική. Οπότε είναι συχνό το φαινόμενο ένα έργο που ανακουφίζει κάποιον Δήμο να μεταθέτει το πρόβλημα στον αμέσως επόμενο κατά τη διαδρομή του νερού προς τη θάλασσα.

Συμφωνούμε με τις νηφάλιες φωνές που επισήμαναν ότι εν μέσω της καταστροφής που έπληξε τους συμπολίτες μας στη Δυτική Αττική δεν είναι στιγμή για επίρριψη ευθυνών. Είναι όμως η κατάλληλη ώρα για να αναδείξουμε τι πρέπει να διορθωθεί ώστε να σταματήσει να μετράμε ζημιές και να θρηνούμε θύματα.

Οι Δήμοι της Αττικής δεν έχουν απολύτως καμιά οικονομική δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν μεγάλης έκτασης αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν μπορούν καν να καταρτίσουν την υψηλής δυσκολίας μελέτης που απαιτείται.

Υπεύθυνη στάση των Δήμων σημαίνει να απαιτούν άρτιες και πλήρεις μελέτες γιατί ένα κακά σχεδιασμένο αντιπλημμυρικό έργο είναι περισσότερο επικίνδυνο και από κανένα έργο.

Τα χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ-ΠΕΠ, την Περιφέρεια και τα Υπουργεία αντιπλημμυρικά έργα εγκλωβίζονται, καθυστερούν για πολλά χρόνια εξαιτίας των αλληλοεπικαλύψεων αρμοδιοτήτων μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και συχνά καθυστερούν ακόμη περισσότερο λόγω διαφωνιών μεταξύ των Υπηρεσιών.

Καταλήγουμε λοιπόν στον τραγέλαφο ένας κρατικός φορέας (συνήθως ο Δήμος) να ζητά το έργο, άλλος φορέας να το χρηματοδοτεί και τρίτος και τέταρτος φορέας να πρέπει να το εγκρίνουν.

Ακόμη και υπό αυτές τις γραφειοκρατικές συνθήκες, έργα μικρά και μεγάλα υλοποιούνται και σημεία της Αττικής θωρακίζονται σε σχέση με το παρελθόν. Ωστόσο η αυξημένη συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων που προφανώς οφείλεται στην ανθρωπογενή αλλαγή του κλίματος, απαιτεί συνεχώς παρεμβάσεις σε ακόμη μεγαλύτερη κλίμακα. Που περιλαμβάνουν όχι μόνον την κατασκευή αγωγών αλλά και έργα ανάσχεσης της ορμής των υδάτων στους ορεινούς όγκους.

Εξ ου και η πιεστική ανάγκη αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου προκειμένου να υπάρξει απλοποίηση, αποσαφήνιση αρμοδιοτήτων και ρόλων και παράλληλος περιορισμός της γραφειοκρατίας, έτσι ώστε για ένα έργο, μία μελέτη, να μην είναι συναρμόδιοι οι Δήμοι, το Υπουργείο, η Περιφέρεια. Αυτό απαιτεί η αποτελεσματική, χρηστή άσκηση διοίκησης.

Οι Δήμοι της Αττικής καταβάλουν την μέγιστη προσπάθεια για να προστατεύσουν τις ζωές και τις περιουσίες των κατοίκων από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα. Επιδιώκουν και επιτυγχάνουν την καλύτερη δυνατή συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και κάθε άλλο εμπλεκόμενο φορέα ώστε με την κοινή πολιτική βούληση να ξεπερνιούνται οι γραφειοκρατικές καθυστερήσεις που αναφέραμε.

Η γνώμη μας είναι ότι απαιτείται άμεσα η παραπάνω νομοθετική ρύθμιση για την απλοποίηση των διαδικασιών και συγκέντρωση των αρμοδιοτήτων σε έναν φορέα που θα έχει και την οικονομική δυνατότητα υλοποίησης και την ευθύνη έγκρισης των προδιαγραφών των αντιπλημμυρικών έργων. Ο φορέας αυτός θα μπορούσε να είναι η Περιφέρεια Αττικής.

Ειδικά για τις περιοχές υψηλού κινδύνου όπως είναι η Δυτική Αττική, η Δυτική Αθήνα και οι Δήμοι του Πειραιά ζητάμε την ένταξη του αντιπλημμυρικού σχεδιασμού τους σε διαδικασίες fast track, ώστε να απλοποιηθούν και να επιταχυνθούν οι απαραίτητες διαδικασίες έτσι ώστε να μειωθεί κάτω από το μισό ο χρόνος μέχρι την υλοποίηση των έργων που σχετίζονται με κρίσιμες υποδομές.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη και συμπαράσταση μας στις οικογένειες των θυμάτων και στους κατοίκους των πληγεισών περιοχών, προς τους οποίους εκδηλώνεται ήδη κύμα έμπρακτης στήριξης από πολίτες και Δήμους της Αττικής.