Κατά της απλής αναλογικής το κατά πλειοψηφία εγκεκριμένο ψήφισμα του κοινού Συνεδρίου ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ

Την αντίθεση του στην πρόταση του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη για απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές, εκφράζει με ψήφισμα του, το κοινό συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), οι διήμερες εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι. 

Το ψήφισμα καταψηφίστηκε από τις παρατάξεις, “Νέα Αυτοδιοίκηση” (επικεφαλής της, ο Πρόεδρος της ΠΕΔΑ και Δήμαρχος Νίκαιας/Ρέντη, Γιώργος Ιωακειμίδης) “Συντονισμός Αιρετών” (ΛΑΕ) και “Λαϊκή Συσπείρωση”. (οι δύο τελευταίες κατέθεσαν δικά τους ψηφίσματα.) 

Απείχε της ψηφοφορίας η  παράταξη Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία με επικεφαλής το Δ. Μπίρμπα. (πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ)   

Σύμφωνα με το κατά πλειοψηφία εγκεκριμένο ψήφισμα, το εκλογικό σύστημα που «ακούγεται», υπακούει «μόνο σε μικροκομματικές σκοπιμότητες, οδηγεί σε ακυβερνησία και πλήρη λειτουργική αναποτελεσματικότητα τους δήμους και τις περιφέρειες, παραβιάζοντας τη συνταγματική επιταγή με άμεσες αρνητικές επιπτώσεις τόσο για τους πολίτες, όσο και για τη χώρα.

Προτείνοντας μάλιστα την υιοθέτηση δύο διαφορετικών εκλογικών συστημάτων, αναλογικό με παρατάξεις για τις Περιφέρειες και τους δήμους και πλειοψηφικό με ενιαίο ψηφοδέλτιο για τις τοπικές κοινότητες κάτω των 500 κατοίκων, διευκολύνει την είσοδο στα θεσμικά όργανα της αυτοδιοίκησης εξωπολιτικών συμφερόντων ή πολιτικών μειοψηφιών που εκφράζουν τα άκρα».

Επίσης, στο ψήφισμα, εκφράζεται «κατηγορηματική αντίθεση στη μείωση της θητείας των αιρετών, από 5 σε 4 έτη». Σύμφωνα με το ψήφισμα, από τις δημόσιες τοποθετήσεις, τις συνεντεύξεις και την ομιλία του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη στο συνέδριο και των προέδρων και εκπροσώπων των κομμάτων διαπιστώνεται ότι, «το κυοφορούμενο εδώ και δύο τουλάχιστον χρόνια νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, για τη βελτίωση του «Καλλικράτη» δεν προωθεί καμία σημαντική αλλαγή στο μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας, στη λειτουργία του κράτους και της αυτοδιοίκησης. 

Περιορίζεται κυρίως στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος ανάδειξης των αιρετών της αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού, καθώς και στην αναιτιολόγητη συρρίκνωση της θητείας τους από τα πέντε, στα τέσσερα χρόνια. 

Παραπέμπει γενικώς στο μέλλον και χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, τις αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στο κράτος και την αυτοδιοίκηση, συνδέοντας τις με το εγχείρημα της συνταγματικής αναθεώρησης αλλά και τη δημοσιονομική ανάκαμψη της χώρας. Δεν ενσωματώνει κρίσιμα ζητήματα στρατηγικής ενίσχυσης της αποκέντρωσης και προώθησης της αυτοδιοικητικής διακυβέρνησης, όπως αυτά κατά κανόνα έχουν εκφραστεί ομόφωνα, σε συνέδρια των αυτοδιοικητικών συλλογικών οργάνων».

Με το ψήφισμα, ζητείται «η όποια αλλαγή του εκλογικού συστήματος να γίνει σε συμφωνία με τα θεσμικά όργανα της αυτοδιοίκησης, με την πρόβλεψη να ισχύσει από τις μεθεπόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές και να μην υπηρετεί σκοπιμότητες αναγόμενες στο στενό πολιτικό συμφέρον της εκάστοτε κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας». 

Τέλος, καλείται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών να δεσμευθεί δημόσια ότι ο χρόνος δημόσιας διαβούλευσης επί του νομοσχεδίου θα είναι τουλάχιστον δυο μήνες.