Η Γαλλία πρόκειται να ξεκινήσει κλινικές δοκιμές που περιλαμβάνουν μεταγγίσεις πλάσματος αίματος από επιζώντες με κορωνοϊό σε ασθενείς που έχουν σοβαρά συμπτώματα σε μια προσπάθεια να θεραπεύσουν την ασθένεια, όπως δήλωσαν το Σάββατο τα εμπλεκόμενα ιδρύματα.
Οι φαρμακευτικές βιομηχανίες αγωνίζονται να αναπτύξουν ένα εμβόλιο και θεραπεία για την πανδημία, η οποία έχει σκοτώσει πάνω από 60.000 ανθρώπους από τότε που πρωτοεμφανίστηκε ο κορωνοϊός στην Κίνα τον περασμένο Δεκέμβριο.
Το πλάσμα, το υγρό στο αίμα γεμάτο με αντισώματα μετά τη νόσο, έχει ήδη αποδειχθεί αποτελεσματικό σε μικρές μελέτες για τη θεραπεία μολυσματικών ασθενειών συμπεριλαμβανομένων των Ebola και SARS.
Οι γαλλικές δοκιμές θα ξεκινήσουν την Τρίτη, σύμφωνα με κοινή δήλωση της νοσοκομειακής αρχής του Παρισιού AP-HP, του εθνικού ινστιτούτου ιατρικής έρευνας INSERM και της εθνικής υπηρεσίας αίματος EFS.
“Αυτή η κλινική δοκιμή περιλαμβάνει τη μετάγγιση πλάσματος από ασθενείς που έχουν αναρρώσει από τον COVID-19, που περιέχει αντισώματα κατά του ιού και που θα μπορούσε να μεταφέρει αυτή την ανοσία σε έναν ασθενή που πάσχει από τον COVID-19“, ανέφερε το ανακοινωθέν.
“Το πλάσμα των ανθρώπων που έχουν αναρρώσει περιέχει αυτά τα αντισώματα που έχουν αναπτύξει οι οργανισμοί τους. Τα αντισώματα αυτά θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ασθενείς σε οξεία φάση της νόσου να καταπολεμήσουν τον ιό“.
Οι δοκιμές θα περιλαμβάνουν 60 ασθενείς στα νοσοκομεία του Παρισιού, οι μισοί από τους οποίους θα λάβουν το πλάσμα από τα άτομα που έχουν αναρρώσει.
Εκτιμάται ότι τα πρώτα αποτελέσματα θα μπορούσαν να γίνουν γνωστά σε δύο έως τρεις εβδομάδες μετά τις δοκιμές.
Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει ήδη εξουσιοδοτήσει τους γιατρούς να πειραματιστούν με τη στρατηγική για την καταπολέμηση του κορωνοϊού. Δοκιμές γίνονται επίσης και στην Κίνα.