«Ανεξήγητο» το γιατί ο κορωνοϊός πλήττει περισσότερο τους άνδρες. Ερωτήματα και για τους καπνιστές

Στις μονάδες εντατικής θεραπείας στο Παρίσι, την Νέα Υόρκη ή το Λονδίνο η ερώτηση επαναλαμβάνεται αδιάκοπα: για ποιον λόγο ο κορωνοϊός πλήττει σε τέτοιο βαθμό τους άρρενες υπέρβαρους ή παχύσαρκους; Προς το παρόν δεν υπάρχουν ικανοποιητικές απαντήσεις.

«Ολες οι μονάδες εντατικής θεραπείας στην Γαλλία διαπιστώνουν πολύ σημαντικό ποσοστό ασθενών υπέρβαρων ή παχύσαρκων. Παράλληλα, «τα τρία τέταρτα των ασθενών είναι άνδρες», επισημαίνει εντατικολόγος του νοσοκομείου Pitié-Salpêtrière στο Παρίσι.

Την διαπίστωση αυτή συμμερίζεται συνάδελφός του Mount Sinai Health System στην Νέα Υόρκη. «Θα έλεγα ότι το 80% των ασθενών είναι άνδρες», σχολιάζει στους New York Times.

Στο Λονδίνο, γιατρός του University College δηλώνει επίσης ότι «περισσότεροι άνδρες παρά γυναίκες» πλήττονται από τις σοβαρές μορφές της νόσου που προκαλεί ο ιός SARS-CoV-2 και «οι υπέρβαροι ασθενείς ή οι ασθενείς με προβλήματα υγείας διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο». Αλλωστε οι βρετανικές στατιστικές επιβεβαιώνουν την εμπειρική διαπίστωση: το 73 των σοβαρά ασθενών είναι άνδρες και το 73,4 είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Ο υπολογισμός έγινε στις 3 Απριλίου από τον ανεξάρτητο οργανισμό ICNARC και δείχνει ότι οι υπέρβαροι έχουν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να επιβιώσουν στην εντατική: το 42,4% των ανθρώπων με Δείκτη Μάζας Σώματος άνω του 30 επιβιώνει, έναντι 56,4% όσων έχουν ΔΜΣ κάτω του 25.

Επίσης, ο παράγοντας του φύλου βαρύνει σημαντικά: το 55,4% των γυναικών επιβιώνει στην εντατική, έναντι του 47,8% των ανδρών, σύμφωνα με υπολογισμούς επί δείγματος 2.200 ασθενών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Επιφυλακτικότητα

Πρόκειται για διαπιστώσεις, χωρίς εξηγήσεις. «Μέχρι σήμερα δεν έχω σαφή εξήγηση», λέει ο γάλλος ειδικός Jean-François Delfraissy, ο οποίος προβάλλει την υπόθεση της μεγαλύτερης συχνότητας παθολογιών στους άνδρες.

«Είμαι πολύ επιφυλακτικός απέναντι σε αυτόν τον ιό. Δεν τον γνώριζα πριν από τρεισήμισι μήνες. Υπάρχουν τόσα ερωτήματα», παραδέχεται ο επιστήμονας που προεδρεύει της επιστημονικής συμβουλευτικής επιτροπής της γαλλικής κυβέρνησης για την επιδημία.

Μια πιθανή εξήγηση για τον μεγαλύτερο αριθμό ανδρών ασθενών της Covid-19 στα νοσοκομεία: οι καλύτερες φυσικές άμυνες των γυναικών απέναντι στον ιό.

Είναι μία «γνωστή» κατάσταση που αφορά τις ιογενείς νόσους. Η εγγενής ανοσία είναι καλύτερη στις γυναίκες, κυρίως πριν από την εμμηνόπαυση, λέει ο καθηγητής Pierre Delobel, επικεφαλής του τμήματος λοιμωδών νόσων του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Τουλούζης.

Ο παράγοντας νικοτίνη

Για τον παράγοντα του βάρους, η πιο προφανής εξήγηση είναι η μεγάλη συχνότητα εμφάνισης διαβήτη και υπέρτασης στους υπέρβαρους και τους παχύσαρκους.

Υπέρταση και διαβήτης είναι δύο επιβαρυντικοί παράγοντες για την Covid-19, βάσει διαπιστώσεων που έγιναν τόσο στην Κίνα όσο και στην Ιταλία. Οπως επιβαρυντικός παράγοντας είναι η ηλικία, καθώς στις μεγαλύτερες ηλικίες η συχνότητα καρδιαγγειακών παθήσεων και εγκεφαλικών αγγειακών νόσων είναι μεγαλύτερη .

Οι επιβαρυντικοί αυτοί παράγοντες είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικοί για τις ΗΠΑ όπου άνω του ενός ενηλίκου στους τρεις είναι υπέρβαρος και όπου ο νέος κορωνοϊός έχει προκαλέσει ήδη πάνω από 15.000 θανάτους.

Απέναντι στην νέα νόσο, οι γιατροί βαδίζουν βήμα βήμα, κάνοντας μερικές φορές διαπιστώσεις που έρχονται σε αντίθεση με τα προγνωστικά.

«Υπάρχει κάτι πολύ ιδιαίτερο ως προς τον καπνό. Διαπιστώσαμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των σοβαρών περιστατικών δεν αφορά καπνιστές, ωσάν ο καπνός να δρα προστατευτικά απέναντι στον ιό, μέσω της νικοτίνης», απεκαλύπτει ο Jean-François Delfraissy.

Αλλά και ο Thibaud Soumagne, εντατικολόγος ου πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Μπεζανσόν στην ανατολική Γαλλία, επιβεβαιώνει ότι στην εντατική του νοσοκομείου του έχει συναντήσει «από λίγους έως κανέναν καπνιστή».

Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ένας καπνιστής που αναπτύσσει σοβαρά συμπτώματα κινδυνεύει περισσότερο εξαιτίας της λιγότερο καλής κατάστασης της πνευμονικής και καρδιαγγειακής του υγείας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP