Πλούσιες σε κάλιο οι πατάτες συμβάλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης

Βραστές, ψητές, στο φούρνο ή πουρέ, οι πατάτες είναι μια από τις τροφές που αγαπάμε όλοι. Ωστόσο, πολλοί τις αποφεύγουν θεωρώντας πως παχαίνουν και πως οι υδατάνθρακες και το άμυλο που περιέχουν επιβαρύνουν την υγεία τους. Ωστόσο αυτό δεν ισχύει όπως εξηγεί η Lauren Graf , διαιτολόγος και υπεύθυνη του προγράμματος για την υγεία της καρδιάς, Cardiac Wellness Program, στο Ιατρικό Κέντρο Montefiore της Νέας Υόρκης. 

patates-5121009Οι πατάτες είναι πλούσιες σε κάλιο, το οποίο συμβάλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης ενώ, ειδικά όταν καταναλώνονται με τη φλούδα, περιέχουν επίσης πολλές φυτικές ίνες οι οποίες είναι γνωστό πως μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα.

“Σίγουρα δεν εμπίπτουν στην κατηγορία του junk food ή των επεξεργασμένων υδατανθράκων” επισημαίνει η Graf. “Αντίθετα, η πατάτα θεωρείται πλέον ένα superfood για υγιή καρδιά!”.

Αυτός είναι ο πιο ιδιαίτερος τρόπος να απολαύσετε τις πατάτες σας!

Σε αμερικανική έρευνα από τον αμερικανικό οργανισμό γεωργίας, USDA Agricultural Research Service, επιστήμονες έβαλαν κάτω από το μικροσκόπιο πάνω από 100 ποικιλίας πατάτας και ανακάλυψαν πως περιέχουν 60 διαφορετικές βιταμίνες και φυτοχημικά. Στα πιο βασικά τους ευρήματα ήταν τα φλαβονοειδή (τα οποία έχουν αναγνωρισμένο όφελος για την υγεία της καρδιάς ενώ επιπλέον προστατεύουν από τον καρκίνο του προστάτη και των πνευμόνων), ανάμεσά τους κερκετίνη που συμβάλει στην καλή υγεία του ανοσοποιητικού.

Στην εν λόγω έρευνα, βρέθηκε πως μια μέτρια πατάτα με τη φλούδα προσφέρει το 20% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας καλίου, μετάλλου που πολεμά την υπέρταση.

Οι λόγοι όμως που η πατάτα θεωρείται το νέο superfood για υγιή καρδιά δεν σταματούν εδώ! Σύμφωνα με τις διατροφικές οδηγίες του 2010 από επίσημες πηγές στις ΗΠΑ, οι πατάτες είναι ιδανική τροφή για ανθρώπους που έχουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα καθώς δεν περιέχουν καθόλου χοληστερόλη και κορεσμένα λιπαρά.

Επιπλέον, είναι μια πολύ καλή πηγή βιταμίνης C η οποία προστατεύει τις αρτηρίες από τις βλάβες που προκαλεί η χοληστερόλη.