Νέες εικόνες του Σύμπαντος από τη NASA που μοιάζουν …ψεύτικες!

Το Παρατηρητήριο Ακτίνων Χ Chandra, το πιο ισχυρό παρατηρητήριο ακτίνων Χ που έχει κατασκευαστεί ποτέ, έχει δημιουργήσει περισσότερα από 23 τρισεκατομμύρια bytes δεδομένων από τότε που ξεκίνησε στις 23 Ιουλίου 1999.

Από την εξαιρετικά ελλειπτική τροχιά του γύρω από τη Γη (το παρατηρητήριο κάνει το 1/3 του δρόμου προς το φεγγάρι), το Chandra έχει εντοπίσει μερικά από τα πιο παράξενα, πιο χαρισματικά και περίεργα αντικείμενα στο ηλιακό σύστημα … και πέρα από αυτό.

Εξερευνώντας τις πιο ζεστές περιοχές του σύμπαντός μας με όραση ακτίνων Χ, το Chandra βοηθά τους επιστήμονες να αποκαλύψουν μερικά από τα πιο φλέγοντα μυστήρια που αντιμετωπίζουμε σήμερα: Πώς δημιουργήθηκε το σύμπαν μας; Πώς θα τελειώσουν όλα;

Η NASA κυκλοφόρησε πρόσφατα μια σειρά από νέες εικόνες που τραβήχτηκαν από το Chandra σε συνεργασία με άλλα τηλεσκόπια όπως το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Hubble.

Παρακάτω είναι οι πιο εντυπωσιακές από αυτές:

1M82

neologos-nasa
CHANDRA X-RAY OBSERVATORY CENTER

Το Chandra έπιασε αυτήν την εικόνα των αερίων – σε αποχρώσεις του ροζ και του μπλε – να πετάγονται από τον M82, έναν μακρινό γαλαξία που σχηματίζει αστέρια, πάνω από 11 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τη Γη.

2Abell 2744

neologos-nasa
X-RAY NASA/CXC; OPTICAL: NASA/STSCI

Οι φουσκάλες πολύ ζεστών γαλαξιακών ομάδων όπως ο Abell 2744, που εμφανίζεται εδώ με μπλε χρώμα, είναι μερικά από τα μεγαλύτερα αντικείμενα του σύμπαντος, σύμφωνα με τη NASA.

3Supernova 1987A (SN 1987A)

neologos-nasa
RADIO: ALMA (ESO/NAOJ/NRAO), P.CIGAN AND R.INDEBETOUW; NRAO/AUI/NSF, B.SAXTON; X-RAY: NASA/CXC/SAO/PSU/K.FRANK ET AL.; OPTICAL: NASA/STSCI

Αυτό το παράξενο ουράνιο αντικείμενο είναι το σουπερνόβα 1987A. Λίγο αφότου οι αστρονόμοι εντόπισαν τη μαζική αστρική έκρηξη το 1987, το Chandra απεικόνισε το έντονο κύμα ακτίνων Χ που προέκυψε, που φαίνεται εδώ με το χρώμα μπλε.

4Eta Carinae

neologos-nasa
NASA/CXC; ULTRAVIOLET/OPTICAL: NASA/STSCI; COMBINED IMAGE: NASA/ESA/N.SMITH (UNIVERSITY OF ARIZONA), J.MORSE (BOLDLYGO INSTITUTE) AND A.PAGAN

Το Chandra συνεργάστηκε με το Hubble για να τραβήξει αυτήν την απίστευτη εικόνα της Eta Carinae, ενός αστρικού δίδυμου αστεριών σε τροχιά εν μέσω μιας σπείρας θανάτου. Οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι αυτά τα αστέρια που στροβιλίζονται, τα οποία βρίσκονται στον δικό μας γαλαξία, μπορεί σύντομα να γίνουν μαζί σουπερνόβα.

5Helix Nebula

neologos-nasa
X-RAY: NASA/CXC; ULTRAVIOLET: NASA/JPL-CALTECH/SSC; OPTICAL: NASA/STSCI (M.MEIXNER)/ESA/NRAO (T.A.RECTOR); INFRARED: NASA/JPL-CALTECH/K.SU

Ακόμα κι αν το Helix Nebula δείχνει να δονείται σαν το Eye of Sauron, το σύμπαν είναι ασφαλές. Αυτή η εικόνα – που τραβήχτηκε με την συνεργασία των Chandra, Hubble, Spitzer Space Telescope και Galaxy Evolution Explorer της NASA – δείχνει τη φάση του πλανητικού νεφελώματος κατά τη διάρκεια του θανάτου ενός αστεριού. Εδώ, το πεθαμένο αστέρι έχει συρρικνωθεί και έχει αρχίσει να απορρίπτει κοσμικό αέριο και σκόνη.

6Cartwheel Galaxy

neologos-nasa
X-RAY: NASA/CXC; OPTICAL: NASA/STSCI

Αυτή η εικόνα του κυκλωνικού γαλαξία Cartwheel λέει την ουράνια ιστορία στην οποία ένας γαλαξίας διαπερνάει έναν άλλον. Αυτή η διαγαλαξιακή σύγκρουση, με τη σειρά της, δημιούργησε μια σειρά από νέα αστέρια και καυτά αέρια (φαίνονται εδώ με το χρώμα μωβ).

7Το πρώτο φως – Cassiopeia A

neologos-nasa
X-RAY: NASA/CXC/RIKENT/T.SATO ET AL.; OPTICAL: NASA/STSCI

Όταν το Chandra ξεκίνησε το 1999, στράφηκε προς το υπόλειμμα της σουπερνόβας Κασσιόπιας Α. Τα λαμπερά συντρίμμια που εμφανίζονται σε αυτήν την συμπληρωμένη έκδοση της εικόνας “πρώτο φως” που κυκλοφόρησε μόλις πέρυσι αφηγούνται την ιστορία ενός τεράστιου αστεριού που πέθανε σε μια λαμπρή αστρική έκρηξη.

Οι αστρονόμοι έχουν προσδιορίσει την ημερομηνία αυτού του ουράνιου γεγονότος στο 1680. Δεν υπάρχουν αρχεία ανθρώπων που να παρακολουθούν το σουπερνόβα, αλλά θα ήταν ένα από τα πιο φωτεινά αντικείμενα στον ουρανό εκείνη την εποχή.