Στις 27 Δεκεμβρίου και σε πέντε νοσοκομεία αναφοράς ξεκινούν τα εμβόλια

Οι πρώτες παρτίδες του εμβολίου κατά της covid-19 θα φτάσουν στη Ελλάδα στις 26 Δεκεμβρίου και από την επόμενη, στις 27 Δεκεμβρίου, θα έχουμε τους πρώτους εμβολιασμούς σε πέντε νοσοκομεία αναφοράς, αρχικώς στην Αθήνα και αμέσως μετά στη Θεσσαλονίκη, αποκάλυψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος προήδρευσε σε ευρεία σύσκεψη για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιασμού που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα διαχείρισης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. 

Όπως τόνισε, θα προηγηθούν οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και οι φιλοξενούμενοι σε μονάδες ηλικιωμένων.

Θα ακολουθήσουν οι πολίτες άνω των 65, σε αυτήν την ηλικιακή κατηγορία εντάσσονται συνολικά περί τα 2,4 εκατομμύρια ανθρώπων στην Ελλάδα.

«Οι πρώτοι συμπολίτες μας οι οποίοι θα εμβολιαστούν στη χώρα μας, θα είναι μία νοσηλεύτρια και ένας ηλικιωμένος συμπολίτης μας», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι δημιουργήθηκε ένα «κενό σε σχέση με τις αρχικές προσδοκίες οι οποίες είχαν καλλιεργηθεί» σχετικά με τις διαδικασίες παράδοσης του εμβολίου, σημειώνοντας ότι η κεντρική διαπραγμάτευση έγινε από τις Βρυξέλλες.

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι «μόνο όταν θα φτάσουμε κοντά στο 70% εμβολιασμού του συνόλου του ελληνικού πληθυσμού θα μπορούμε πια να μιλάμε με ασφάλεια ότι αφήσαμε πίσω μας την πανδημία».

Φωτ: ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Επανέλαβε δε ότι οι αρχηγοί των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, πολιτική και πολιτειακή ηγεσία θα κάνουν από τους πρώτους το εμβόλιο «για να δείξουμε με αυτό τον τρόπο την εμπιστοσύνη μας στην επιστήμη».

Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι «η πανδημία προφανώς δεν θα τελειώσει με το που θα αρχίσει η διαδικασία του εμβολιασμού».