Κυβερνητική πρόθεση για ευρείες υπογειοποιήσεις ηλεκτρικών καλωδίων άνω των 2.000 χλμ.

Στην ανάθεση μελέτης για τις περιοχές όπου θα υπογειοποιηθούν κατά προτεραιότητα τα ηλεκτρικά δίκτυα προχωράει ο ΔΕΔΔΗΕ, έπειτα από συνεννόηση με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με στόχο να ξεκινήσουν τα πρώτα έργα εντός του τρέχοντος έτους.

(Εναπόκειται στη Δημοτική Αρχή Παλλήνης αν θα θέσει ή όχι στις προτεραιότητες της, τη διεκδίκηση υπογειοποίησης του ηλεκτρικού δικτύου της πόλης, σημαντικό τμήμα του οποίου διέρχεται μέσω αρκετών οικιστικών περιοχών, πολύ δε περισσότερο γιατί το ΚΥΤ Παλλήνης μετεξελίχθηκε σε κεντρικό τροφοδότη ηλεκτρικού ρεύματος μεγάλου μέρους του λεκανοπεδίου με τις όποιες παρενέργειες για τους οικισμούς της Κάντζας και του Αγίου Νικολάου.)

Την απόφαση γνωστοποίησε ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Σκρέκας στη Βουλή απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις βουλευτών, ενημερώνοντας επίσης ότι έχουν ενταχθεί ήδη στο πρόγραμμα του ΔΕΔΔΗΕ ευρείες υπογειοποιήσεις καλωδίων άνω των 2.000 χλμ. για τα επόμενα χρόνια.

Ο υπουργός αναφέρθηκε σε τρεις κατηγορίες άμεσης προτεραιότητας.

Η πρώτη αφορά περιοχές όπως τα δάση, μέσα από τα οποία διέρχονται γραμμές μέσης τάσης και υπάρχει κίνδυνος το καλοκαίρι, όπως π.χ. το Τατόι, η Πάρνηθα και τα βουνά στην Εύβοια.

Η δεύτερη, οικισμούς και περιοχές πόλεων με πυκνή βλάστηση, όπως ο βόρειος τομέας Αττικής, όπου η χιονόπτωση μπορεί να προκαλέσει πτώση δέντρων, και η τρίτη κατηγορία, παραδοσιακούς και ελκυστικούς προορισμούς όπως τα νησιά, όπου το θέμα είναι αισθητικού χαρακτήρα.

Το αρχικό πρόγραμμα υπογειοποίησης του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ ανέρχεται σε 200 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το υπουργείο έχει προτείνει ένα μεγάλο μέρος του να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο ΔΕΔΔΗΕ μετά και τις πρόσφατες βλάβες στο δίκτυο προσπαθεί να επιταχύνει το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και σταδιακής ψηφιοποίησης συνολικής επένδυσης 3,5 δισ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας.