Σε μια συνεδρίαση διακωμώδησης του θεσμικού χαρακτήρα του Δημοτικού Συμβουλίου με υπαιτιότητα του προέδρου του, Κώστα Σμέρου και του Δημάρχου Παλλήνης, Θανάση Ζούτσου, το αίτημα 15 Δημοτικών Συμβούλων της αντιπολίτευσης να προταχθεί συζήτηση για την καταστροφική πυρκαγιά της 20ης Ιουλίου 2022 αντιμετωπίστηκε με απαξία και αλαζονεία, δεν ενσωματώθηκε «επίσημα» στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης και όπως εκ του αποτελέσματος προέκυψε, το αίτημα της αντιπολίτευσης αξιοποιήθηκε από τη διοίκηση του Δήμου ως ευκαιρία για να πει «πόσο άψογα διαχειριστήκαμε τις φωτιές» προφανώς «δεν υπήρξαν λάθη, ολιγωρίες, παραλείψεις» και τα περισσότερα από 170 καμένα κτίρια που η αυτοψία των κλιμακίων του αρμόδιου υπουργείου χαρακτήρισε «κόκκινα», «κίτρινα» και «πράσινα» «μάλλον» βρίσκονται … εκτός ευθύνης της Δημοτικής Αρχής!
Τελικά, το … χατίρι της αντιπολίτευσης έγινε, η συνεδρίαση ξεκίνησε με την «ανεπίσημη» ενημέρωση του Δ.Σ. από τον Δήμαρχο Παλλήνης, διήρκεσε περίπου 1 ώρα
και μεταξύ άλλων, έγινε αναφορά
- στις «διαδρομές» της φωτιάς από το Δήμο Πεντέλης προς το Ντράφι και το Δήμο Παλλήνης,
- στις καταστροφές που προκλήθηκαν από το πέρασμα της,
- στους περίπου 40 κρουνούς που «όλοι λειτούργησαν άψογα»,
- στα ρέματα που διέρχονται από το Δήμο Παλλήνης που όμως δεν καθάρισε η Περιφέρεια και από τα οποία «μεταφέρθηκε η φωτιά στις τρεις δημοτικές ενότητες του Δήμου»,
- στους «ισχυρούς ανέμους που έπνεαν σε όλη τη διάρκεια εξέλιξης της φωτιάς»,
- «στα αντλιοστάσια υδροδότησης της πόλης που σταμάτησαν να λειτουργούν εξ αιτίας της διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος»
- «στις επιτυχείς εκκενώσεις των κατοικιών με την φροντίδα της αστυνομίας» -«σώθηκαν ζωές», είπε,
- «στην εξεύρεση ξενοδοχείων στο παραλιακό μέτωπο της Αθήνας (Γλυφάδα, κ.ά.) για τη φιλοξενία πυρόπληκτων γιατί τα δύο κοντινά στο Δήμο μας, ξενοδοχεία -είπε- εξυπηρετούν …. άλλες υπηρεσίες!
- «στην (μοναδική) υδροφόρα του Δήμου που -κατά τον κ. Καρρά- «έσωσε τον Ιερό Ναό Αγίων Μυροφόρων του Πανοράματος» παραλείποντας να πει ότι αν υπήρχε και δεύτερο υδροφόρο όχημα, μάλλον θα σωζότανε και ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου στη Νέα Παλλήνη, ο οποίος -προς θλίψη μεγάλη των κατοίκων του οικισμού- αποτεφρώθηκε. (φωτογραφία)
Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης
Σύσσωμη η αντιπολίτευση αντέδρασε έντονα για το περιεχόμενο και το ύφος της ομιλίας του Δημάρχου Παλλήνης, αμφισβήτησε πολλούς ισχυρισμούς του και τον επέκρινε για το έλλειμμα στοιχειώδους προετοιμασίας του Δήμου στην αντιμετώπιση της φωτιάς.
Τα θέματα για τα οποία καταγγέλθηκε ο Δήμαρχος
- Δεν διεκδίκησε από την Αντιπεριφέρεια Ανατολικής Αττικής τον έγκαιρο καθαρισμό των ρεμάτων από τα οποία, κατά κοινή ομολογία, επεκτάθηκε με ραγδαίο τρόπο η φωτιά. Έχοντας ο Δήμαρχος ως άλλοθι το επιχείρημα της αναρμοδιότητας, εξάντλησε τις ενέργειες του μέσω αλληλογραφίας και τίποτε περισσότερο. Στις αλλεπάλληλες ερωτήσεις του κ. Παν. Μερτύρη και της κ. Ειρήνης Κουνενάκη για το πότε η Περιφέρεια σκοπεύει να καθαρίσει τα ρέματα, η απάντηση του ήταν στερεότυπη: την ενημερώσαμε με έγγραφο μας!
- Στις κατά καιρούς ερωτήσεις της αντιπολίτευσης για το αν υπάρχει σχέδιο Πολιτικής Προστασίας, ο Δήμαρχος την διαβεβαίωνε θετικά. «Μην ανησυχείτε, έχουν γνώση οι φύλακες…» Χθες, προς έκπληξη όλων, αποκάλυψε, ότι ο Δήμος πρόσφατα ανέθεσε σε ειδικό, την σύνταξη μελέτης για την Πολιτική Προστασία του Δήμου Παλλήνης. Η αντιπολίτευση αντιδρώντας, τον χαρακτήρισε ψεύτη, λέγοντας του: «δηλαδή, μας κοροϊδεύετε τόσο καιρό…;»
- Απέφυγε με παρελκυστικούς τρόπους την ευθεία αντιμετώπιση των πολιτών που αφήνουν τα οικόπεδα τους χορταριασμένα κι ενώ ο ίδιος κατά διαστήματα διαβεβαίωνε ότι έχει τους τρόπους να τους εντοπίσει και να τους επιβάλει το προβλεπόμενο πρόστιμο. Χθες στην συνεδρίαση του Δ.Σ. άλλαξε «ρότα» και …αποκάλυψε ότι ζήτησε από τους συναρμόδιους υπουργούς να νομοθετήσουν υψηλά πρόστιμα σε όσους αδιαφορούν για τα οικόπεδα τους, παραλείποντας να πει ότι και σ΄αυτή την περίπτωση, είναι ο Δήμος εκείνος που θα εντοπίσει τον ιδιοκτήτη της γης.
- Κατηγορήθηκε από τον κ. Παναγιώτη Μερτύρη ότι οι περισσότεροι κρουνοί παρέμειναν «κλειδωμένοι» το βράδυ της μεγάλης δοκιμασίας. Όπως, είπε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, από κοινού με άλλα δυο άτομα αναζητούσαν στην Ανθούσα το βράδυ της φωτιάς τους κρουνούς και όσους εντόπιζαν ήταν «κλειδωμένοι.»
- Επικρίθηκε για την επιμονή του να μην προμηθευτεί ο Δήμος τουλάχιστον ακόμη δύο υδροφόρα οχήματα. Η επιχειρηματολογία που αναπτύχθηκε υπέρ της συγκεκριμένης πρότασης είχε ως αφετηρία τους ισχυρισμούς του Δημάρχου για τη χρησιμότητα της μοναδικής υδροφόρας στα μέτωπα της Ανθούσας και του Πανοράματος.
- Κατηγορήθηκε ο Δήμαρχος από την επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ. Ειρήνη Κουνενάκη γιατί τα αντλιοστάσια υδροδότησης με κάθε διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, σταματούν να λειτουργούν. «Φτάσαμε στο σημείο -είπε- το βράδυ της μεγάλης φωτιάς να μη μπορούν οι πολίτες να κάνουν χρήση νερού γιατί δεν λειτουργούσαν τα αντλιοστάσια και οι βρύσες ήταν στεγνές!. «Τι επιτέλους, περιμένετε -δήλωσε η κ. Ε. Κουνενάκη- για να προμηθευτείτε γεννήτριες που θα κρατάνε τα αντλιοστάσια σε λειτουργία, γιατί τόση αδιαφορία….;»
Απορρίφθηκαν όλες οι προτάσεις της αντιπολίτευσης
Με την ολοκλήρωση της κριτικής στην ομιλία του Δημάρχου, Θανάση Ζούτσου, ακολούθησαν προτάσεις των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων προς την κατεύθυνση θωράκισης της πολιτικής προστασίας με σύγχρονα μέσα και με τη συμμετοχή εθελοντών καθώς και της υποστήριξης των πυρόπληκτων με αύξηση της χρηματικής βοήθειας εκ μέρους του Δήμου Παλλήνης. Επίσης: προτάθηκε από την Ειρήνη Κουνενάκη, η δημιουργία Γραφείου Υποστήριξης Πυρόπληκτων προκειμένου να καταγραφούν και αντιμετωπιστούν θέματα της περιοχής, όπως οι αποζημιώσεις για τις εκτός σχεδίου περιοχές καθώς και οι αγροτικές καλλιέργειες, όπως, ελαιώνες, κ.ά.
Οι προτάσεις δεν έγιναν δεκτές από τον Δήμαρχο Παλλήνης, προκλήθηκε ολιγόλεπτη ένταση και ακολούθησε αποχώρηση από την συνεδρίαση του Δ.Σ. όλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, ως ένδειξη διαμαρτυρίας.