Τι ακριβώς συμβαίνει και οι λογαριασμοί της ΔΕΗ που καλούνται να πληρώσουν οι ελληνικές οικογένειες καθώς και οι επιχειρήσεις έχουν αγγίξει δυσθεώρητα ύψη, με συνέπεια τις μεγάλες, έντονες αντιδράσεις/διαμαρτυρίες από κάθε γωνιά της χώρας;
Η εξήγηση στις γραμμές που ακολουθούν:
Η αναλογία ΔΕΗ – Άλλοι Πάροχοι Ενέργειας είναι περίπου στο 65% με 35% με αποτέλεσμα, η Ρήτρα Αναπροσαρμογής διαφορετικά να υπολογίζεται σε μια εταιρία και διαφορετικά σε μία άλλη.
Σχετικά με το πραγματικό κόστος του ρεύματος, υπάρχει μεγάλη διαφορά στην τιμή που διαφημίζεται το ρεύμα από μια εταιρία και στην τελική τιμή που καταλήγουμε να πληρώνουμε, είπε.
Π.χ. μια τιμή προσφοράς μπορεί να αναφέρεται ως 0,05 ευρώ ανά κιλοβατώρα και να καταλήγει στα 0,25 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
Αυτό συμβαίνει:
- Λόγω της Ρήτρας Αναπροσαρμογής
- Λόγω των λεγόμενων Μη Ανταγωνιστικών Χρεώσεων
- Λόγω του ΦΠΑ 6%
Τι είναι η Ρήτρα Αναπροσαρμογής;
- Η χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας είναι ένα μέγεθος χρηματιστηριακό που μεταβάλλεται καθημερινά και καθορίζει την τιμή με την οποία αγοράζει ηλεκτρική ενέργεια καθημερινά ο όποιος Πάροχος.
Στα συμβόλαια που έχουμε υπογράψει με την ΔΕΗ ή τους Παρόχους, στα ψιλά γράμματα, αναφέρεται ότι, όταν η τιμή χονδρικής του ρεύματος ξεπερνάει ένα επίπεδο, τότε οι καταναλωτές λιανικής, πληρώνουμε επιπλέον ρεύμα με βάση ένα συγκεκριμένο μαθηματικό τύπο.
Αυτός ο μαθηματικός τύπος, τα προηγούμενα χρόνια που η τιμή χονδρικής κυμαίνονταν κάτω από αυτό το επίπεδο, δεν είχε ενεργοποιηθεί, άρα δεν βλέπαμε στους λογαριασμούς αυτές τις επιπλέον χρεώσεις.
Από τον Μάιο του 2021, η χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας έχει ξεπεράσει το επίπεδο των 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με αποτέλεσμα να αρχίσουν να εμφανίζονται αυτές οι επιβαρύνσεις στους λογαριασμούς.
Σήμερα, η τιμή χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας κυμαίνεται στα 220 με 230 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με αποτέλεσμα η επιπλέον χρέωση να είναι τεράστια.
Αυτό εξηγεί και την διαφορά στην τιμή προσφοράς (0,05) και στην τελική τιμή χρέωσης (0,25 με 0,30).
Υπενθυμίζεται ότι η κρατική επιδότηση για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας πρώτης κατοικίας έως 300 κιλοβατώρες τον μήνα, είναι μόνο 39 ευρώ ανά νοικοκυριό. (ψιχία σε σχέση με τον συνολικό λογαιασμό)