Διεγράφη από τη Ν.Δ. ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος

Εκτός Ν.Δ. τέθηκε ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος με απόφαση του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος Παύλου Μαρινάκη. «Με απόφαση του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. Παύλου Μαρινάκη, ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος διαγράφεται από τη Νέα Δημοκρατία» αναφέρεται συγκεκριμένα στην ανακοίνωση που εξέδωσε το κόμμα.  

Σχετικά με τους λόγους της διαγραφής επισημαίνεται ότι «ο κ.Κύρτσος ο οποίος εξελέγη με το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ., με εντολή από τους ψηφοφόρους να προωθεί τις ελληνικές θέσεις στο Ευρωκοινοβούλιο, με τις αναρτήσεις του κάνει εντελώς το αντίθετο. Δυσφημεί διεθνώς τη χώρα αμφισβητώντας την ανεξαρτησία της ελληνικής δικαιοσύνης και συγκρίνοντας την Ελλάδα με κράτη που παραβιάζουν τους κανόνες του κράτους δικαίου».

«Με την στάση του προσβάλλει όλους εκείνους που τον εμπιστεύθηκαν να τους εκπροσωπεί. Μέχρι σήμερα έγινε ανεκτή η όποια κριτική του στην κυβέρνηση, ακόμη κι αν ξεπερνούσε τα όρια. Ανοχή όμως στην δυσφήμιση της χώρας δεν μπορεί να υπάρξει» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το κόμμα η απόφαση ελήφθη κατ’ εφαρμογήν του άρθρου 5 §1.2 του καταστικού της Νέας Δημοκρατίας «σύμφωνα με το οποίο η απώλεια της ιδιότητας του μέλους επέρχεται ‘με την αυτόβουλη απομάκρυνσή του από το κόμμα, η οποία εκδηλώνεται με λόγο ή πράξη και προκύπτει κατάδηλα, ενδεικτικά με την εγγραφή του σε άλλο πολιτικό κόμμα, ή με δημόσιες εκδηλώσεις του που αντιστρατεύονται έντονα τις ιδεολογικές και πολιτικές αρχές του κόμματος ή προωθούν το ρατσισμό, το μίσος και τη βία ή αμφισβητούν το κράτος δικαίου και το δημοκρατικό κοινοβουλευτικό πολίτευμα της χώρας’».

«Η διαπίστωση της συνδρομής των παραπάνω γίνεται με απόφαση του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής» καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.

Γ. Κύρτσος: «Έθεσα ζητήματα στην ηγεσία Ν.Δ. – ‘Απάντησαν’ με διαγραφή μου»

Την απόφαση της Νέας Δημοκρατίας σχολίασε ο ευρωβουλευτής με ανάρτησή του στο Twitter.

«Έθεσα ζητήματα στην ηγεσία Ν.Δ.: Λάθη και παραλείψεις στο θέμα της πανδημίας που κόστισαν χιλιάδες νεκρούς. Λάθη οικονομικής πολιτικής που φτωχοποίησαν κόσμο, οδηγούν σε νέες περιπέτειες. Κουκούλωμα σκανδάλου Novartis, διώξεις δημοσιογράφων, Τουλουπάκη. ‘Απάντησαν’ με διαγραφή μου» αναφέρει στο tweet του.

Οι αναρτήσεις του Γιώργου Κύρτσου λίγο πριν από τη διαγραφή

Με σειρά αναρτήσεών του στο Twitter λίγο πριν από τη διαγραφή του ο κ. Κύρτσος ασκούσε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση σε πολλαπλά μέτωπα. Μεταξύ άλλων ο κ. Κύρτσος χαρακτήριζε «πολιτικό και εθνικό σκάνδαλο» τη «χαλάρωση έως κατάργηση των μέτρων» την ώρα που ο αριθμός των νεκρών από την πανδημία βρίσκεται σε υψηλά επίιπεδα.

«Η κυβέρνηση επείγεται να στείλει τον κόσμο στα γήπεδα και τα νυχτερινά κέντρα ενώ έχει υποχρέωση να προστατεύσει τη δημόσια υγεία και την ίδια τη ζωή των πολιτών» έγραφε μεταξύ άλλων.

«Το ασφαλιστικό μαύρη τρύπα για κυβέρνηση, οικονομία. Το έλλειμμα μεγαλώνει σαν ποσοστό του ΑΕΠ. Οι αρμόδιοι δεν ενημερώνουν. Μπήκαμε σε λούκι αναδρομικών χωρίς λεφτά. Τεράστια η ουρά όσων περιμένουν σύνταξη. Οι οργανωτικές αλλαγές δαπανηρή αποτυχία. Οι θεσμοί αρκετά ανήσυχοι» σημείωσε σε άλλο tweet του.

Στο στόχαστρο του κ. Κύρτσου είχε βρεθεί και το θέμα της ακρίβειας και του ενεργειακού κόστους: «Το επιτελικό κράτος στηρίζεται συνήθως στην προεξόφληση θετικών σεναρίων, τα οποία δεν πραγματοποιούνται. Προϋπολογισμός 2022 με πρόγνωση πληθωρισμού 0,8%. Εξάρτηση από ‘φθηνό’ φυσικό αέριο που όμως είναι πανάκριβο. Προσωρινή ακρίβεια που γίνεται μόνιμη. Και άλλα πολλά».

Σε άλλη ανάρτησή του σημείωνε: «Ορισμένοι νομίζουν ότι έχουμε από τις λιγότερο ακριβές τιμές στο ηλεκτρικό στην ΕΕ. Η ελληνική οικονομία έχει υψηλό ενεργειακό κόστος. Οι αυξήσεις στην Ελλάδα εξαιτίας της κρίσης είναι από τις μεγαλύτερες. Τα νοικοκυριά έχουν τεράστια επιβάρυνση σε σχέση με το εισόδημά τους».

Ο κ. Κύρτσος είχε χαρακτηρίσει ακόμη «παγίδα για κυβέρνηση και την Ελλάδα τη δίωξη δημοσιογράφων και της Ελ. Τουλουπάκη». «Η κόντρα Βρυξελλών-Ουγγαρίας, Πολωνίας για κράτος Δικαίου στο ζενίθ. Το Ευρ. Δικαστήριο δέχθηκε σύνδεση κονδυλίων με σεβασμό δικαιωμάτων. Η κριτική από έγκυρα ΜΜΕ, όπως ARTE, σκληραίνει. Το Μαξίμου θεατής των εξελίξεων» σχολίαζε.