Στις 9 & 10 Φεβρουαρίου 2013 το 3ο Συμπόσιο “Επικούρειας Φιλοσοφίας” στο Πολιτιστικό Κέντρο Γέρακα

Ένα ξεχωριστό ιστορικό και πολιτισμικό γεγονός προγραμματίζεται για το Σαββατοκύριακο 9 & 10 Φεβρουαρίου 2013, στο Πολιτιστικό Κέντρο Γέρακα του Δήμου Παλλήνης. Πρόκειται για το 3ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας στον τόπο καταγωγής του Αθηναίου φιλοσόφου, τον αρχαίο Δήμο Γαργηττού από τους Φίλους Επικούρειας Φιλοσοφίας, «Κήπος Αθηνών» και «Κήπος Θεσσαλονίκης» με τη συνδιοργάνωση του Δήμου Παλλήνης και με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Πρόθεση των διοργανωτών είναι να τιμήσουν για τρίτο συνεχόμενο χρόνο το μεγάλο διαφωτιστή και ανθρωπιστή φιλόσοφο Επίκουρο με την παρουσίαση, ανάλυση και συζήτηση των κυριότερων πτυχών της φιλοσοφίας του.

Αξίζει να επισημανθεί ότι το Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας έχει γίνει πλέον θεσμός και διοργανώνεται κάθε χρόνο στο συγκεκριμένο τόπο και χρόνο. Σύμφωνα με το βιογράφο του Διογένη Λαέρτιο, ο μεγάλος φιλόσοφος καταγόταν από τον Αθηναϊκό Δήμο Γαργηττού (σημερινός Γέρακας του Δήμου Παλλήνης) και γεννήθηκε τον αττικό μήνα Γαμηλιώνα, περίπου το σημερινό Φεβρουάριο.

Ο Επίκουρος είχε αντιληφθεί ορθά τη φύση του σύμπαντος και του ανθρώπου, καθώς τα ευρήματα της σύγχρονης Επιστήμης υποστηρίζουν την εγκυρότητα των βασικών σημείων της Φυσικής και Ηθικής φιλοσοφίας του. Το ανθρωπιστικό μήνυμά του εκφράζει διαχρονικά με τον απλούστερο αλλά και αρτιότερο τρόπο το νόημα της ευδαιμονίας και τη μέθοδο προσέγγισης μιας ευτυχισμένης ζωής, ακόμη και σε δύσκολους καιρούς.

Η φιλοσοφία του Επίκουρου θεωρείται βασικό μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς του δυτικού πολιτισμού και έχει επηρεάσει πολλούς φιλοσόφους και στοχαστές του Διαφωτισμού και της Επιστήμης.

Η διοργάνωση του Συμποσίου στις κρίσιμες εποχές που περνάει η Ελλάδα και η ανθρωπότητα ολόκληρη, έχει ιδιαίτερη αξία επειδή προσφέρει μια διαχρονική πρόταση πνευματικής θωράκισης απέναντι στα σημερινά ψυχολογικά, κοινωνικά και πολιτικοοικονομικά αδιέξοδα.