Η διαχείριση του νερού μία από τις πλέον κρίσιμες προτεραιότητες της διεθνούς κοινότητας

Φωτ.: Shutterstock

Κίρστεν Τζέιμς*  Κάθε μέρα που περνάει γίνεται πιο ξεκάθαρο το πόσο επισφαλής είναι η κατάσταση του νερού παγκοσμίως. Κλιμακούμενη ρύπανση. Ξηρασίες ρεκόρ. Συρρίκνωση των υπόγειων υδροφορέων.   

Καθώς η κατάσταση επιδεινώνεται, περισσότεροι άνθρωποι, οικοσυστήματα και οικονομίες θα πληρώνουν το τίμημα. Σε πρόσφατα στοιχεία από το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Πόρων αναφέρεται ότι βάσει προβλέψεων το ένα τρίτο του παγκόσμιου Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος πιθανότατα θα είναι εκτεθειμένο σε ισχυρές πιέσεις λόγω υδάτων έως το 2050.

Η προειδοποίηση διατυπώθηκε, ενώ σχεδόν 15.000 διευθύνοντες σύμβουλοι επιχειρήσεων, πολιτικοί παράγοντες, περιβαλλοντικοί ακτιβιστές και ερευνητές συνήλθαν τον περασμένο μήνα στην Παγκόσμια Εβδομάδα Νερού στη Στοκχόλμη της Σουηδίας, το πρώτο παγκόσμιο συνέδριο για το νερό μετά την ιστορική Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών με το ίδιο θέμα φέτος τον Μάρτιο.

Δεδομένου του κατεπείγοντος του ζητήματος, οι συζητήσεις πέρασαν από τον ορισμό του προβλήματος σε μια εμπνευσμένη δράση. Και πώς αυτή η δράση θα μετασχηματίσει τον τρόπο, με τον οποίο οι κοινότητες, οι κυβερνήσεις και ο ιδιωτικός τομέας σκέφτονται, εκτιμούν και διαχειρίζονται το νερό.

Λειψυδρία και ρύπανση βασική προτεραιότητα

Καθ’ όλη τη διάρκεια της πενθήμερης εκδήλωσης δόθηκε έμφαση στο ότι πλέον η λειψυδρία και η ρύπανση δεν μπορεί να συνιστούν παράπλευρο ζήτημα, αλλά προτεραιότητα για τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα.

Επιπλέον, η προεδρία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων της επόμενης συνόδου για το κλίμα (COP28) ανακοίνωσε ότι καθιστά το νερό μία από τις κρίσιμες προτεραιότητές της στο πλαίσιο των συνομιλιών με στόχο την ανθεκτικότητα των αστικών υδάτων, την ενίσχυση τροφικών συστημάτων ανθεκτικών στο νερό και τη διατήρηση και αποκατάσταση των οικοσυστημάτων του γλυκού νερού.

Στο συνέδριο προσκλήθηκαν επενδυτές, εταιρείες και φορείς χάραξης πολιτικής να επανεξετάσουν την καινοτομία, όχι μόνο ως στοιχείο της τεχνολογίας αλλά και της διακυβέρνησης, των οικονομικών, των αξιών και του πολιτισμού.

Οι συνομιλίες παρακίνησαν τους επενδυτές και τις εταιρείες να σκεφτούν πέραν της πεπατημένης, όταν πρόκειται για χρηματοδότηση σχετική με παρεμβάσεις στο νερό και για τη συμμετοχή των αλυσίδων εφοδιασμού στην εξεύρεση λύσεων για τη διαχείρισή του. Η βιομηχανία είναι ο μοναδικός μεγαλύτερος χρήστης των πόρων γλυκού νερού παγκοσμίως και έχει πολλά να χάσει, διότι αυξάνονται οι πληθυσμιακές πιέσεις και οι κλιματικοί κίνδυνοι.

Οι μισές από τις εισηγμένες εταιρείες στους τέσσερις μεγάλους χρηματιστηριακούς δείκτες των ΗΠΑ είναι σε κλάδους με μέτριο έως υψηλό κίνδυνο νερού. Η ενίσχυση της επιχειρηματικής προσπάθειας για την ορθή και βιώσιμη διαχείριση του νερού είναι ένα βασικό πρώτο βήμα για τους επενδυτές και τις εταιρείες, που έχουν δεσμευτεί να κάνουν ουσιαστικές αλλαγές.

Αυτό περιλαμβάνει περισσότερους από 90 επενδυτικούς οίκους διεθνούς βεληνεκούς, οι οποίοι έχουν υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία αξίας 17 τρισ. δολαρίων και έχουν δεσμευθεί να συνεργαστούν με εταιρείες των οποίων η δραστηριότητα έχει μεγάλο αντίκτυπο στους υδάτινους πόρους μέσω της πρωτοβουλίας Valuing Water Finance.

Αυτοί οι επενδυτές έχουν παρουσιάσει ένα σύνολο έξι προτεραιοτήτων για το νερό, στις οποίες πρέπει να ανταποκριθούν οι εταιρείες για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από τις δραστηριότητές τους στο νερό μέχρι το 2030.

Μια προσεχής ανάλυση από εμάς στον μη κυβερνητικό οργανισμό CERES για τις επιπτώσεις της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο νερό και τις κορυφαίες πρακτικές για τη σωστή διαχείρισή του θα αποτελέσει καίριο εργαλείο για τους επενδυτές. Κι αυτό διότι συνεργάζονται με εταιρείες, ώστε να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους του νερού και να κάνουν την απαιτούμενη μεγάλης κλίμακας αλλαγή για την προστασία των συστημάτων ύδρευσης, που συντηρούν τις επιχειρήσεις τους.

* H κ. Κίρστεν Τζέιμς είναι διευθύντρια προγράμματος νερού στη ΜΚΟ CERES.