Στις εξετάσεις εισαγωγής στα νεοϊδρυθέντα Καλλιτεχνικά Σχολεία (Γυμνάσια) στο Περιστέρι και στο Κερατσίνι, σχολεία που προστιθέμενα στο αντίστοιχο του Γέρακα καλύπτουν όλες τις περιοχές της Αττικής αναφέρεται εκτενής ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Γονέων & Κηδεμόνων Περιφέρειας Αττικής, με την επισήμανση ότι είχαν ως κοινό χαρακτηριστικό τους «την απόλυτη προχειρότητα και την έλλειψη ισότιμης μεταχείρισης μεταξύ των διαγωνιζομένων μαθητών.»
Στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «το Υπουργείο Παιδείας, δια του εκπροσώπου του, κ. Κωνσταντάτου, αποδέχθηκε την πλήρη ευθύνη» για τα εκ μέρους της καταγγελλόμενα και αναμένει την επίσημη θέση του υπουργείου Παιδείας για να προσδιορίσει τις δικές της αντιδράσεις.
Ακολουθεί η ανακοίνωση.
«Το Σάββατο-Κυριακή 17-18 Ιουνίου καθώς και το Σάββατο 24 Ιουνίου, διεξάχθηκαν οι εξετάσεις εισαγωγής στα νεοϊδρυθέντα Καλλιτεχνικά Σχολεία (Γυμνάσια) στο Περιστέρι και στο Κερατσίνι, σχολεία που προστιθέμενα στο αντίστοιχο του Γέρακα καλύπτουν όλες τις περιοχές της Αττικής.
Οι εξετάσεις αυτές, είχαν σαν χαρακτηριστικό τους την απόλυτη προχειρότητα και την έλλειψη ισότιμης μεταχείρισης μεταξύ των διαγωνιζομένων μαθητών.
Πιο συγκεκριμένα:
• Οι εξετάσεις δόθηκαν σε σχολείο του Περάματος και όχι σε ένα (ή και στα δύο) από τα προαναφερθέντα σχολεία, με το αιτιολογικό πως:
• Αυτά δεν ήταν έτοιμα να φιλοξενήσουν το πλήθος των διαγωνιζομένων μαθητών
• Το Υπουργείο Παιδείας δεν διέθεσε χρήματα για την πληρωμή των καθηγητών της επιτροπής εξετάσεων, αλλά αντίθετα προσπάθησε να την συμπληρώσει με εθελοντές. Τελικά, βρέθηκαν μόνο 19 εθελοντές καθηγητές, αριθμός που δεν επαρκούσε για την συμπλήρωση δύο επιτροπών.
• Παρά το ότι απαιτήθηκαν e-mail και τηλέφωνα επικοινωνίας από τους γονείς των μαθητών της Γ’ Αθήνας (Καλλιτεχνικό Σχολείο Περιστερίου), προκειμένου να ειδοποιηθούν για την ημερομηνία διεξαγωγής των εξετάσεων, αυτά ουδέποτε χρησιμοποιήθηκαν, με αποτέλεσμα 34 παιδιά που είχαν δηλώσει συμμετοχή στις εξετάσεις, τελικά να μην συμμετάσχουν σε αυτές, επειδή δεν κατάφεραν να μάθουν την συγκεκριμένη ημερομηνία.
• Γίνονταν δεκτές αιτήσεις συμμετοχής μέχρι και την προηγούμενη ημέρα, Παρασκευή 16 Ιουνίου, με αποτέλεσμα η επιτροπή διενέργειας των εξετάσεων να μην μπορεί να προετοιμάσει το πρόγραμμα αυτών και την επόμενη ημέρα, Σάββατο 17 Ιουνίου, να δημιουργηθεί το αδιαχώρητο στο εξεταστικό κέντρο.• Το πρόγραμμα των εξετάσεων καταστρώθηκε επί τόπου από την επιτροπή εξετάσεων.
Παρατηρήθηκαν φαινόμενα, όπως:
-
να δίνουν γραπτές εξετάσεις παιδιά που θα έπρεπε να εξεταστούνπροφορικά λόγω μαθησιακών δυσκολιών
-
να υπάρχουν μαθητές που δεν μπόρεσαν να εξεταστούν στο μάθημα πουείχαν δηλώσει, επειδή την ίδια ώρα έδιναν άλλο μάθημα
-
να υπάρχουν μαθητές που περίμεναν έως και 6 ώρες μέσα σε αντίξοες καιρικές συνθήκες, επειδή προγραμματίστηκε να δώσουν το μάθημα επιλογής τους το απόγευμα o να υπάρξουν 59 μαθητές που δεν έγινε δυνατόν να δώσουν το μάθημα επιλογής τους το διήμερο 17-18/6 και στους οποίους δόθηκε υπόσχεση πως θα το δώσουν αργότερα. Τελικά το έδωσαν το επόμενο Σάββατο 24/6, με ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε την προηγούμενη ημέρα, Παρασκευή 23/6.
-
Τα θέματα ήταν ίδια ή παρόμοια σε μαθήματα που δίνονταν διαφορετικές ώρες, με αποτέλεσμα να προετοιμάζονται καλύτερα οι μαθητές που δεν έδιναν πρώτοι.
-
Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των επιτυχόντων, έγιναν καταγγελίες από γονείς στην Ομοσπονδία, ότι ΟΛΟΙ οι μαθητές γνωστής σχολής χορού στο Περιστέρι ήταν ανάμεσα στους επιτυχόντες και μάλιστα με άριστη βαθμολογία.Σημειωτέον πως η εν λόγω σχολή χορού, είχε στα χέρια της τα αποτελέσματα επιτυχίας, μία ημέρα πριν την ανακοίνωσή τους.
Με βάση όλα τα παραπάνω, αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Αττικής, μαζί με μέλη των Δ.Σ. Ενώσεων Γονέων, εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ένωσης Μουσικών και καλλιτεχνικών Σχολείων καθώς και γονείς εξετασθέντων μαθητών, επισκέφθηκε τη Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017 το Υπουργείο Παιδείας και έθεσε το θέμα της μη αποδοχής από το Υπουργείο των αποτελεσμάτων και την εκ νέου διεξαγωγή εισαγωγικών εξετάσεων με αδιάβλητους όρους.
Ταυτόχρονα, έθεσε ζητήματα που αφορούν όλα τα σχολεία Γενικής Παιδείας με στόχο την αναμόρφωση του Αναλυτικού Προγράμματος, έτσι ώστε αυτό να περιλαμβάνει μαθήματα πολιτιστικής παιδείας σε όλο το εύρος των 12 ετών (Δημοτικό – Γυμνάσιο – Λύκειο).
Το Υπουργείο Παιδείας, δια του εκπροσώπου του κ. Κωνσταντάτου, αποδέχθηκε την πλήρη ευθύνη για την έλλειψη οργάνωσης και επιφυλάχθηκε να απαντήσει άμεσα για το θέμα της διεξαγωγής νέων εξετάσεων, δηλώνοντας πως αυτό είναι θέμα πολιτικής απόφασης της ηγεσίας του Υπουργείου, υποσχέθηκε όμως να απαντήσει σύντομα.
Ως Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, πιστεύουμε πως τέτοιου είδους πρακτικές, είτε οφείλονται σε προχειρότητα είτε σε άλλους λόγους, καταρρακώνουν το κύρος της Δημόσιας Παιδείας στους μαθητές μας, οδηγούν τα παιδιά στην ιδιωτική εκπαίδευση και τελικά θέτουν φραγμούς στην μάθηση σε βάρος των παιδιών των φτωχών – λαϊκών οικογενειών.
Από την μεριά μας, επιφυλασσόμαστε μετά και την απάντηση του Υπουργείου, για δυναμικές κινητοποιήσεις με στόχο την ισοτιμία στην Εκπαίδευση.»