#ΥΕΥS2021: Το 2ο ΓΕΛ Γέρακα εκπροσώπησε την Ελλάδα στη διήμερη εικονική Σύνοδο Κορυφής Νέων για την κλιματική αλλαγή

Ολοκληρώθηκε η διήμερη εικονική Σύνοδος Κορυφής Νέων για την κλιματική αλλαγή, η οποία διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Οικονομική & Κοινωνική Επιτροπή (EOKE) στις 18-19 Μαρτίου 2021 και στην οποία συμμετείχαν 234 μαθητές ηλικίας 16-18 ετών και 56 εκπαιδευτικοί από όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Την Ελλάδα εκπροσώπησε το 2ο ΓΕΛ Γέρακα με ομάδα 4 εκπαιδευτικών και 10 μαθητών Β΄ Λυκείου.

Τους μαθητές υποδέχθηκε η Christa Schweng, Πρόεδρος της ΕΟΚΕ, η οποία δήλωσε: «Είμαι γεμάτη ελπίδα για το μέλλον της Ευρώπης και πεπεισμένη ότι η επόμενη γενιά Ευρωπαίων βρίσκεται σε καλά χέρια. Χρειαζόμαστε μια πράσινη μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία που να μην αφήνει κανέναν στο περιθώριο. Για να επιτευχθεί αυτό χρειαζόμαστε ενεργούς πολίτες, πράγμα το οποίο ξεκινά με τη συμμετοχή των νέων».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν ιδέες και απόψεις με διάφορους προσκεκλημένους, όπως οι Βελγίδες ακτιβίστριες για το κλίμα Anuna de Wever και Adélaïde Charlier, ο Samuel Masse, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Νέων Γεωργών, και η Ska Keller, συμπρόεδρος της Ομάδας των Πρασίνων/Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η οποία δήλωσε: «Δεν εφευρίσκουμε εκ νέου τον τροχό· έχουν ήδη πραγματοποιηθεί πολλές έρευνες! Γνωρίζουμε ποιες διαδικασίες πρέπει να υιοθετήσουμε και να εφαρμόσουμε σε εθνικό επίπεδο! Ο νόμος για το κλίμα αποτελεί εξαιρετικά σημαντικό βήμα! Αυτό οφείλεται πραγματικά στις έξωθεν πιέσεις και στη συμμετοχή των νέων».

Oι μαθητές ανέλαβαν ρόλους της οργανωμένης Κοινωνίας των Πολιτών και ασχολήθηκαν με την επίλυση ενός τόσο σοβαρού προβλήματος, όπως η Κλιματική Αλλαγή.

Έπειτα από δύο ημέρες ζωηρών εικονικών συζητήσεων και διαλόγων οι μαθητές Λυκείων προερχόμενοι από όλες τις χώρες της Ευρώπης διατύπωσαν συγκεκριμένες προτάσεις, τις οποίες παρουσίασαν κατά τη διάρκεια της τελικής συνόδου ολομέλειας. Οι προτάσεις των μαθητών διαβιβάστηκαν στον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Frans Timmermans.

«Οι νέοι Ευρωπαίοι έχουν λόγο για το μέλλον της ΕΕ: χωρίς τα αιτήματά σας για δράση, δεν θα υπήρχε η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία», δήλωσε ο κ. Timmermans χαιρετίζοντας την εκδήλωση Η δική σου Ευρώπη, η δική σου φωνή! 2021. «Έχω πραγματικά εντυπωσιαστεί από την εκ μέρους σας βαθιά κατανόηση του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής και από τον τρόπο με τον οποίο μου παρουσιάσατε τις προτάσεις σας: αυτός είναι ο τρόπος για να ζήσετε μαζί και να κατανοήσετε ο ένας τον άλλον, καθώς είναι εξαιρετικά δύσκολο να μισήσετε ένα άτομο το οποίο μπορείτε να καταλάβετε», κατέληξε ο κ. Timmermans.

Οι μαθητές εκτέλεσαν το ρόλο μιας ομάδας ενδιαφερομένων σε προσομοίωση Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP) και συνεργάστηκαν με άλλες ομάδες για την κατάρτιση σχεδίου για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε ασφαλή επίπεδα, αρκετά κάτω από του 1,5ºC, έως το τέλος του αιώνα. Οι ομάδες εκπροσώπησαν πραγματικούς τομείς και κλάδους, των οποίων οι δραστηριότητες και οι αποφάσεις επηρεάζουν την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Στις προτάσεις περιλαμβάνονταν τα εξής:

  • Φύτευση δέντρων μέσα στην πόλη και εγκατάσταση κάθετων κήπων
  • «Ecological-Manhattan-Project» για την ΕΕ, με επένδυση τεράστιων ποσών σε νέες τεχνολογίες
  • Επένδυση σε περισσότερη εκπαίδευση για το ευρύ κοινό
  • Εφαρμογή εξατομικευμένων πολιτικών ανταποκρινόμενων στις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε χώρας
  • Υποστήριξη της δάσωσης ως μιας από τις αποδοτικότερες μακροπρόθεσμες λύσεις για την αφαίρεση του διοξειδίου του άνθρακα
  • Εισαγωγή υδρογόνου και βιοαερίου με παράλληλη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων
  • Γεφύρωση του χάσματος μεταξύ ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών

Το τελικό σχέδιο που καταρτίστηκε από τους νέους Ευρωπαίους προέβλεπε αύξηση της θερμοκρασίας κατά +1,4°C έως το 2100, επιτυγχάνοντας έτσι τον στόχο του εν λόγω εγχειρήματος, και παρουσιάστηκε από οκτώ μαθητές.

Ο Cillian Lohan, Αντιπρόεδρος της ΕΟΚΕ αρμόδιος για την επικοινωνία, έκλεισε την εκδήλωση με τις ακόλουθες παρατηρήσεις: «Ελπίζω ότι η εμπειρία που αντλήσατε από την YEYS σάς έδωσε την επιθυμία να γίνετε ενεργοί πολίτες, καθώς χρειαζόμαστε τη συμμετοχή σας για ισχυρή δημοκρατία. Το κίνημα των νέων έδειξε ότι η αλλαγή μπορεί να προέλθει από τον δρόμο. Σήμερα προωθούμε αυτά τα αιτήματα για περισσότερη δράση με στόχο να αντηχήσουν στους διαδρόμους εξουσίας».

Τέσσερις εκπαιδευτικοί και δέκα μαθητές της Β’ Λυκείου Γέρακα εκπροσώπησαν τη χώρα μας

η Διευθύντρια του 2ου ΓΕΛ Γέρακα κ. Ευαγγελία Γεωργάκη

Την Ελλάδα εκπροσώπησαν η Διευθύντρια του 2ου ΓΕΛ Γέρακα κ. Γεωργάκη Ευαγγελία, 3 εκπαιδευτικοί: Μπαλλάση Μαρία, Βιολόγος, Ταούζη Βασιλική, Αγγλικής Γλώσσας, Τσιαπράζη Μαρία, Πολιτικών Επιστημών και 10 μαθητές της Β΄Λυκείου.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών η ελληνική ομάδα δέχθηκε τα συγχαρητήρια της Οργανωτικής Επιτροπής και του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Cillian Lohan για την εξαιρετική παρουσία τους και την ενεργό συμμετοχή τους στις διαβουλεύσεις.