Επί τέλους…! Η ανέγερση του 3ου Δημοτικού Γέρακα σε αφετηρία εκκίνησης!

Ορατή η προοπτική ανέγερσης του 3ου Δημοτικού Σχολείου και του 3ου Νηπιαγωγείου Γέρακα.

Οι γραφειοκρατικές δυσκαμψίες και οι αργόσυρτοι χρόνοι «ταχύτητας» του ευρύτερου δημόσιου τομέα που ως και σήμερα διατηρούσαν σε «ομηρία» ένα ιδιαίτερα αναγκαίο για την πόλη έργο, μάλλον ξεπεράστηκαν και κατά τα φαινόμενα, η κατασκευαστική σκαπάνη τίθεται σχετικά σύντομα επί τω έργω..

Η νέα εξέλιξη που επιτρέπει την αισιοδοξία, οφείλεται στην ανάληψη κατασκευής του έργου από την εταιρεία «ΤΕΚΑ Α.Ε.», η οποία, μετά την παραίτηση της εταιρείας «Κ. Φωτιάδης –Αφοί Γιαβή ΗΡΑ Κατασκευαστική Α.Τ.Ε.» από τη θέση της αναδόχου του έργου, ζήτησε κάποιο χρόνο προκειμένου να δηλώσει αν δέχεται –ως δεύτερη μειοδότρια- την ευθύνη κατασκευής του Σχολείου.

Η απάντηση της «ΤΕΚΑ Α.Ε.» τελικά ήταν θετική –ο προβληματισμός για την ανάληψη η μη του έργου σχετίζεται με την εξελισσόμενη οικονομική κρίση- κι έτσι, μετά και την προσκόμιση εντός του τρέχοντος μηνός των εγγυητικών επιστολών από μέρους της αναδόχου εταιρείας – αναμένεται τα συνεργεία να «πάρουν θέση» στο οικόπεδο της οδού Μιαούλη και να αρχίσουν οι εργασίες ανέγερσης.

Το έργο είναι προϋπολογισμού 2.811.903 ευρώ

Σύντομο ιστορικό

Υπενθυμίζεται, ότι η υπόθεση ανέγερσης του 3ου Δημοτικού και 3ου Νηπιαγωγείου Γέρακα διήλθε εν μέσω ….μυρίων κυμάτων και προβλημάτων σε βαθμό που ίσως για κανένα άλλο σχολείο της πόλης δεν αναδείχθηκαν τέτοια προβλήματα. Το πλέον επίπονο πρόβλημα σε σχέση με όσα σε προγενέστερο στάδιο εμφανίστηκαν, ήταν τα ευρήματα της αρχαιολογικής σκαπάνης στο χώρο ανέγερσης. Εκδόθηκε προσωρινή απαγόρευση εργασιών και αν δεν παρενέβαινε η δημοτική αρχή με επιτόπιες επισκέψεις στην Αρχαιολογία, στον Ο.Σ.Κ. και στο υπουργείο Παιδείας, σε κάποιες περιπτώσεις από κοινού με τον δραστήριο οικείο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, ίσως το έργο να παρέμενε «βαλτωμένο» ως και σήμερα.

Αρκεί να ληφθεί υπόψη, ότι όταν η Αρχαιολογία αποδέχθηκε το αίτημα του Δήμου να αρχίσουν γρήγορα οι εργασίες αποτύπωσης-καταγραφής-αξιολόγησης των αρχαίων ευρημάτων, το αμέσως επόμενο πρόβλημα που προέκυψε ήταν η ….έλλειψη πιστώσεων εκ μέρους της Αρχαιολογίας!!!

Παρενέβη τότε ο Δήμαρχος κ. Αθ. Ζούτσος και έθεσε στην διάθεση της Αρχαιολογίας την απαιτούμενη υλικοτεχνική υποδομή, προκειμένου να επισπευσθεί η έκδοση αδείας και το έργο να περάσει στη φάση των οικοδομικών εργασιών. Αμέσως, μετά, προκύπτει η παραίτηση της αναδόχου εταιρείας από το έργο και τα πράγματα έφτασαν μόλις τώρα στην αφετηρία …εκκίνησης! Το Σχολείο, αναπόφευκτα, λόγω κατεδάφισης του κτιρίου που στεγαζότανε, λειτουργεί σε αίθουσες προκάτ στην συμβολή των οδών Νικηταρά και Γιατράκου και είναι αυτονόητα τα προβλήματα κάθε μορφής που χαρακτηρίζουν τη λειτουργία του. Παρ΄όλα αυτά, χάριν ιστορίας, οφείλεται να επισημανθεί –και να υπενθυμιστεί- ότι οι αίθουσες προκάτ βρέθηκαν από την τότε δημοτική αρχή Γέρακα και εγκαταστάθηκαν από τον αντιδήμαρχο Γιάννη Λεστάκη σε χρόνο άμεσο, κι αυτό απέτρεψε την συν-λειτουργία του 3ου Δ.Σ. με άλλο Δημοτικό Σχολείο σε κοινό κτιριακό συγκρότημα.

Υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα προκύψει νέα δυσκολία, ή απρόοπτο πρόβλημα ….απρόβλεπτης συγκυρίας, το 3ο Δημοτικό Σχολείο και το 3ο Νηπιαγωγείο Γέρακα σε διάστημα περίπου δύο ετών από σήμερα, θα πρέπει να υποδέχεται τους …ενοίκους του. Στο ….περιπετειώδες ιστορικό ανέγερσης του Σχολείου, δύο τα θετικά στοιχεία που ξεχωρίζουν:

η αντοχή και ανοχή των εκπαιδευτικών να μεταδίδουν ως και σήμερα τη γνώση στους μαθητές τους σε συνθήκες ιδιαίτερα δύσκολες

και η συνεπής επιμονή των γονέων μέσω του οικείου Συλλόγου τους με πρόεδρο του Δ.Σ. τον κ. Γιάννη Παρλαβάντζα, να υπενθυμίζουν και να πιέζουν προς κάθε κατεύθυνση ότι το Σχολείο πρέπει να αναγερθεί το ταχύτερο δυνατόν, ανεξαρτήτως του βαθμού δυσκολιών και του όγκου προβλημάτων.