26ο Φεστιβάλ Μαθητικής Δημιουργίας στο Δήμο Νίκαιας- Αγ. Ι. Ρέντη. (Τροφή για ιδέες ή ιδέες προς υιοθεσία!)

26ο Φεστιβάλ Μαθητικής Δημιουργίας

Στο Δήμο Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη, πολλά χρόνια τώρα, εξελίσσεται μια ιδιαίτερα καλή πρωτοβουλία με συμμέτοχους τον τοπικό Δήμο, τα Σχολεία της πόλης και την Ένωση Συλλόγων Γονέων των Σχολείων του Δήμου. Συναποφάσισαν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές να οργανώσουν Φεστιβάλ Μαθητικής Δημιουργίας διάρκειας περίπου ενός μήνα και κάθε Σχολείο να παρουσιάσει τη δική του πολιτιστική δράση, να αναδείξει το δικό του πολιτιστικό στίγμα και να αφήσει το δικό του δημιουργικό αποτύπωμα. 

 

Οι προετοιμασίες στο κάθε Σχολείο ξεκίνησαν έγκαιρα, οι ημερομηνίες για κάθε δράση “κλείδωσαν” και από την Τετάρτη 24 Μαΐου, το 26ο Φεστιβάλ Μαθητικής Δημιουργίας ανοίγει αυλαία με ημερομηνία λήξης την Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017. Τα πλεονεκτήματα της συγκροτημένης και καλά επιμελημένης αυτής διοργάνωσης είναι πολυεπίπεδα. Ο υγιής ανταγωνισμός μεταξύ των Σχολείων, η υποστήριξη της συνοχής της εκπαιδευτικής κοινότητας και ακόμη, η δυνατότητα προσέλευσης σε κάθε πολιτιστική δράση, μαθητών, γονέων, εκπαιδευτικών και τοπικών παραγόντων αφού θα είναι η μοναδική εκδήλωση της ημέρας σε αντίθεση με το τι γίνεται στα Σχολεία της περιοχής μας, κάθε Ιούνιο. Δυο και τρεις εκδηλώσεις Σχολείων την ίδια ημέρα.

Τροφή για ιδέες και προβληματισμό το δοκιμασμένο στο χρόνο Φεστιβάλ Μαθητικής Δημιουργίας των Σχολείων του Δήμου Νίκαιας, μακάρι να βρεθεί τρόπος να υιοθετηθεί και στους Δήμους της περιοχής μας και γιατί, όχι, να προστεθούν και νέες, φρέσκιες ιδέες που θα ενισχύσουν τα ποιοτικά και οργανωτικά χαρακτηριστικά ενός αντίστοιχου Φεστιβάλ.

Είναι καιρός, οι εκδηλώσεις λήξης της εκπαιδευτικής περιόδου στα Σχολεία της περιοχής μας να “ανέβουν” επίπεδο, να αξιοποιηθούν οι δεξιότητες, οι ανησυχίες και το ταλέντο μεγάλου αριθμού μαθητών και να βγει ένα αποτέλεσμα που θα συνδέεται με την παραγωγή πολιτισμού και όχι με τη διαχείριση κακέκτυπου πολιτισμού. Δείγμα των δυνατοτήτων που χαρακτηρίζουν τους μαθητές των Σχολείων μας, οι μεμονωμένες δράσεις σχολικών μονάδων στην διάρκεια του έτους, είναι όμως λίγες, αποσπασματικές και εσωστρεφείς.

Ακολουθεί, σύντομη αναφορά στον χαρακτήρα των εκδηλώσεων του 26ου Φεστιβάλ Μαθητικής Δημιουργίας του Δήμου Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη, δήλωση του Δημάρχου, Γιώργου Ιωακειμίδη, ενός αυτοδιοικητικού με μεράκι, αγάπη και συνεπή αφοσίωση σε δράσεις εκλεπτυσμένης ποιότητας (εκλέγεται Δήμαρχος άνω της εικοσαετίας!) και το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων το οποίο αξίζει της προσοχής εξ αιτίας της πολιτιστικής πολυμορφίας του.

Το 26ο Φεστιβάλ Μαθητικής Δημιουργίας

Από τον «Πειραιά της Προσφυγιάς», στο «Γαϊτανάκι» της Ζωρζ Σαρρή και από τον «Οδυσσεβάχ» στις «Όρνιθες» του Αριστοφάνη. Παιδιά όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης παρουσιάζουν θεατρικές και μουσικοχορευτικές παραστάσεις στο πλαίσιο του 26ου Φεστιβάλ Μαθητικής Δημιουργίας που διοργανώνει ο Δήμος Νίκαιας- Αγ. Ι. Ρέντη και η Ένωση Συλλόγων Νίκαιας- Αγ. Ι. Ρέντη από τις 24 Μαΐου έως τις 22 Ιουνίου στο Δημοτικό Κηποθέατρο Νίκαιας. Είσοδος ελεύθερη.

Δήλωση του Δημάρχου Γιώργου Ιωακειμίδη

Ο Δήμαρχος Νίκαιας- Αγ. Ι. Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης αναφερόμενος στο φεστιβάλ επισημαίνει :

«Να ακονίσουμε τη φαντασία των παιδιών, να δώσουμε χώρο στην καλλιτεχνική τους έκφραση και δημιουργία, να ξεδιπλώσουμε μέσα από την τέχνη τον συναισθηματικό τους κόσμο είναι ο λόγος που διοργανώνουμε το 26ο Φεστιβάλ Μαθητικής Δημιουργίας σε συνεργασία με την Ένωση Συλλόγων Γονέων Νίκαιας- Ρέντη που φέτος είναι αφιερωμένο στον Νίκο Καζαντζάκη. Μας γεμίζει χαρά και αισιοδοξία το γεγονός ότι τα παιδιά κάθε χρόνο συμμετέχουν δυναμικά σ’ αυτό το φεστιβάλ και η συγκίνηση μεγαλώνει ότι οι λέξεις γίνονται εικόνες, η μουσική αφήγηση και ο χορός επικοινωνίας με πρωταγωνιστές τους μαθητές της πόλης μας».

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ