Όπερα/”Κάρμεν” του Ζωρζ Μπιζέ από τη Λυρική Σκηνή στο Ηρώδειο, 27, 28, 29, 31 Ιουλίου 2018

Όπερα/"Κάρμεν" του Ζωρζ Μπιζέ

Η δημοφιλέστερη όπερα του γαλλικού ρεπερτορίου “Κάρμεν” του Ζωρζ Μπιζέ, σύμβολο του έρωτα και της ελευθερίας, επιστρέφει στο Ηρώδειο από την Εθνική Λυρική Σκηνή σε σκηνοθεσία του διακεκριμένου Βρετανού σκηνοθέτη και καλλιτεχνικού διευθυντή της Όπερας του Γκαίτεμποργκ Στήβεν Λάνγκριτζ. 

Μουσική διεύθυνση Λουκάς Καρυτινός

Σκηνοθεσία Στήβεν Λάνγκριτζ

27 (πρεμιέρα), 28, 29, 31 Ιουλίου 2018 με ώρα έναρξης 21.00 στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών  με τιμές εισιτηρίων: 25, 45, 55, 60, 85, 100 €, Φοιτητικό, παιδικό: 15 € . Η προπώληση ξεκινάει στις 9 Ιουνίου 2018.

Σκηνικά-κοστούμια Γιώργος Σουγλίδης, Βίντεο Silbersalz Film GmbH – Τόμας Μπέργκμαν, Φωτισμοί Τζουζέππε ντι Ιόριο

Διεύθυνση χορωδίας Αγαθάγγελος Γεωργακάτος

Διεύθυνση παιδικής χορωδίας Κωνσταντίνα Πιτσιάκου

Κάρμεν: Ανίτα Ραχβελισβίλι – Θ.Α.Δον Χοσέ: Πάβελ Τσέρνοχ – Δημήτρης Πακσόγλου, Εσκαμίγιο: Διονύσης Σούρμπης, Μικαέλα: Μαρία Μητσοπούλου – Μυρσίνη Μαργαρίτη

Συμμετέχουν η Ορχήστρα, η Χορωδία και Μονωδοί της Εθνικής Λυρικής Σκηνής καθώς και η Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής της αποστολής.

Η “Κάρμεν” του Ζωρζ Μπιζέ

Η δημοφιλέστερη όπερα του γαλλικού ρεπερτορίου, σύμβολο του έρωτα και της ελευθερίας, επιστρέφει στο Ηρώδειο από την ΕΛΣ στη σκηνοθεσία του διακεκριμένου Βρετανού σκηνοθέτη και καλλιτεχνικού διευθυντή της Όπερας, Γκαίτεμποργκ Στήβεν Λάνγκριτζ.

Η Κάρμεν του Λάνγκριτζ, που πρωτοανέβηκε στο Ηρώδειο το 2016, είναι σύγχρονη, αιχμηρή, επίκαιρη, και τοποθετείται στην Ευρώπη των κλειστών συνόρων και της φτώχειας. 

Με συμμάχους τους Γιώργο Σουγλίδη στα εντυπωσιακά σκηνικά και κοστούμια, Τζουζέππε Ντι Ιόριο στους απόκοσμους φωτισμούς και Τόμας Μπέργκμαν στις ατμοσφαιρικές προβολές, ο Λάνγκριτζ δημιουργεί ένα σύγχρονο, αλλά και διαχρονικό συνάμα, περιβάλλον για την ιστορία της Κάρμεν, «μια ιστορία για τα όρια και τη φτώχεια, την ελευθερία και τη σκλαβιά. Μια ιστορία για το σήμερα», όπως αναφέρει ο σκηνοθέτης.

Η Κάρμεν, μια από τις πλέον εμβληματικές όπερες, εξακολουθεί να προκαλεί σήμερα όπως και όταν πρωτοείδε το φως πριν από 142 χρόνια. Μια αντισυμβατική υπόθεση, την οποία εξέφρασε μέσα από την τότε εξίσου αντισυμβατική, σήμερα δημοφιλέστατη μουσική του ο Ζωρζ Μπιζέ. 

Η φερώνυμη ηρωίδα υπερασπίζεται την ελευθερία της και το δικαίωμα να επιλέγει η ίδια ερωτικούς συντρόφους, όχι να την επιλέγουν αυτοί. Αποτελεί απειλή για κοινωνίες ανδροκρατούμενες και πατριαρχικές. 

Οι επιλογές της απειλούν τα θεμέλιά τους. Μόνη λύση η εξόντωσή της. Την αναλαμβάνει ο ερωτευμένος και «προδομένος» Δον Χοσέ.