Το Υπουργείο Υποδομών αναλαμβάνει την ευθύνη κατεδάφισης κτισμάτων στο Μάτι

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση σε σχέση με τα υπό κατεδάφιση κτίσματα στο Μάτι.  

Λύση στο πρόβλημα με τις εκκρεμείς κατεδαφίσεις κτισμάτων στο Μάτι δίνει ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, με τροπολογία στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, που συζητείται, σήμερα, στη Βουλή.

Υποστηρίζοντας την τροπολογία στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων, ο κ. Καραμανλής εξήγησε ότι το Υπουργείο διαπίστωσε πως εξαιτίας της πανδημίας, τόσο οι Δήμοι, όσο και η Περιφέρεια Αττικής, αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στον αυξημένο όγκο του υπό υλοποίηση έργου.

Για να βοηθηθεί, επομένως, η κατάσταση, και να μην χάνεται άλλος χρόνος, πρότεινε να καθοριστούν οι υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ως αρμόδιες για τις κατεδαφίσεις των κτιρίων που έχουν χαρακτηρισθεί ως ασύμφορα επισκευής.

Πρόκειται, όπως εξήγησε, για παλαιά κτίρια, κατασκευασμένα με παλαιότερο αντισεισμικό κανονισμό, με πολλές βλάβες οι οποίες αρχικά είχαν εκτιμηθεί ως επισκευάσιμες, όμως ανάλογα με την έκταση και το κόστος της επισκευής κρίνεται σε ορισμένες περιπτώσεις ως συμφέρουσα επιλογή η κατεδάφιση.

Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας η υποχρέωση κατεδάφισης του κτιρίου που έχει χαρακτηριστεί ως ασύμφορο επισκευής βαρύνει τον ίδιο τον ιδιοκτήτη, καθώς κατατάσσεται στην κατηγορία των επικινδύνων κτισμάτων, επισήμανε.

Μέχρι σήμερα στις πληγείσες περιοχές της Ανατολικής και Δυτικής Αττικής από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018 έχουν εγκριθεί ως ασύμφορα επισκευής 53 κτίρια, ανέφερε ο κ. Καραμανλής.

Με την τροπολογία το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα αναλάβει την κατεδάφιση των κτιρίων αυτής της κατηγορίας, απαλλάσσοντας τους ιδιοκτήτες τους από ένα σημαντικό κόστος.

Αφού κατεδαφιστούν αυτά τα κτίρια, η ελληνική πολιτεία θα δώσει στεγαστική συνδρομή το ποσό των 1000 ευρώ ανά κτίριο, με ανώτατο όριο μέχρι 150 τμ, ανακοίνωσε ο κ. Καραμανλής και εκτίμησε ότι αυτό θα δώσει λύση στο πρόβλημα.

Χρήστος Σπίρτζης στη Βουλή: Το απόλυτο μηδέν από την εταιρεία “Μάτι Ξανά”

Απαντώντας ο βουλευτής Ανατ. Αττικής ΣΥΡΙΖΑ κ. Χρήστος Σπίρτζης στην παραπάνω τροπολογία που κατέθεσε ο κ. Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, είπε:

«Πάμε στην τροπολογία του υπουργείου Υποδομών, μερικά πράγματα είναι έξω από κάθε λογική και στην αιτιολόγηση. Εξαιτίας, λέει, της πανδημίας οι δήμοι και η Περιφέρεια δεν πρόλαβαν να κάνουν τις κατεδαφίσεις. Μα οι κατεδαφίσεις από την πυρκαγιά δεν είναι στους Δήμους και την Περιφέρεια. Τα ξεχάσατε; Στο Υποδομών ήτανε, σας αφήσαμε διαγωνισμούς, τους υπέγραψε ο κος Καραμανλής και ήρθατε με εκείνη την επικοινωνιακή θύελλα και κάνατε εκείνη τη φοβερή εταιρεία, “Μάτι ξανά”. Η οποία μέχρι τώρα δεν έχει κάνει τίποτα, μηδέν».