Συνεχίζεται η αναστάτωση στο 10ο Νηπιαγωγείο & στο 3ο Δημοτικό Γέρακα για την στέγαση υπεράριθμων μαθητών

10ο Νηπιαγωγείο Γέρακα

Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι πίσω από τα χαρούμενα χρώματα της πρόσοψης των σχολικών μονάδων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο Δήμο Παλλήνης, …λιμνάζουν προβλήματα και ελλείψεις που και την λειτουργία τους υπονομεύουν και την ουσία του εκπαιδευτικού χαρακτήρα τους, απαξιώνουν!

Ένα ακόμη ενδεικτικό δείγμα της υφέρπουσας αυτής εκτίμησης, η περίπτωση του 10ου Νηπιαγωγείου Γέρακα από την οποία συμπαρασύρεται και το 3ο Δημοτικό Σχολείο Γέρακα αφού τα νήπια του πρώτου μετακινήθηκαν (στριμώχτηκαν) στις αίθουσες του δεύτερου.

Το πρόβλημα αφορά τη στέγαση υπεράριθμων νηπίων και προνηπίων στο 10ο Νηπιαγωγείο Γέρακα και πρωτοαναδείχθηκε με προφορικά και έγγραφα διαβήματα, το τρίτο δεκαήμερο του παρελθόντος Σεπτεμβρίου από τους Συλλόγους Γονέων των δύο σχολικών μονάδων.

Παραλήπτες των διαβημάτων, ο Δήμαρχος Δήμου Παλλήνης, κ. Αθ. Ζούτσος, η Αντιδήμαρχος Παιδείας, κ. Βασιλική Μελισσά, ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Α’θμιας Εκπαίδευσης Δήμου Παλλήνης, κ. Γεώργιος Μουρτζιάπης, ο Διευθυντής ντη Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής, κ. Νικολετσόπουλος, ο κ. Αθαν. Αυγερινός, Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Ανατολ. Αττικής και η Ένωση Συλλόγων Γονέων Δήμου Παλλήνης.

Ακολουθούν οι δύο επιστολές διαμαρτυρίας των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των δύο σχολικών μονάδων. Η πρώτη επιδόθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2020 και η δεύτερη -γιατί η πρώτη προφανώς απευθύνθηκε εις ώτα μη ακουόντων….- στις 12 Νοεμβρίου 2020.

Αξίζει να τις διαβάσετε προσεκτικά, εκθέτουν με παραστατικό τρόπο και με ιδιαίτερα καλή σύνταξη, όλα όσα επιβαρύνουν και δυσκολεύουν τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τα Σχολεία τους, «θέτουν τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων» και απογοητευμένοι από το έλλειμμα ενδιαφέροντος προς όσα εκθέτουν προς τους αρμόδιους από τον περασμένο Σεπτέμβριο, δηλώνουν με ευθύ και σαφή τρόπο ότι «επιφυλασσόμεθα κάθε νομίμου δικαιώματος μας.»

Αμφότερα τα διαβήματα υπογράφονται από τις Προέδρους των Διοικητικών Συμβουλίων των Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων του 10ου Νηπιαγωγείου Γέρακα (Αντιγόνη Γκορόγια-Βλάχου) και του 3ου Δημοτικού Σχολείου Γέρακα. (Μαρία Στόκκου-Τήλιου)

Στέγαση υπεράριθμων νηπίων 10ου Νηπιαγωγείου Γέρακα

Οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων του 10ου Νηπιαγωγείου Γέρακα και του 3ου Δημοτικού Σχολείου Γέρακα εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σχετικά με την στέγαση 16 και 12 αντιστοίχως υπεράριθμων νηπίων και προνηπίων, επιτάσσοντας αίθουσες του 3ου & 5ου Δημοτικών Σχολείων Γέρακα.

Αυτή η κατάσταση έχει δημιουργήσει έντονη ανησυχία σε όλους μας καθώς γονείς και εκπαιδευτικοί θεωρούμε ότι θέτει σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια, τόσο των νηπίων, όσο και των μαθητών του Δημοτικού σχολείου.

Πρόκειται για μια άκρως αιφνιδιαστική κίνηση, μια ημέρα πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς (11/09/2020), για την οποία δεν είχε προηγηθεί καμία ενημέρωση, συζήτηση και διαβούλευση, τόσο με τη Διεύθυνση και τον Σύλλογο Διδασκόντων των δύο σχολείων, όσο και με τους αντίστοιχους Συλλόγους Γονέων.

Παρόλο που όλοι σας γνωρίζετε εξαιρετικά καλά τις πτυχές του συγκεκριμένου θέματος, θέλουμε να αναφερθούμε στο πώς φτάσαμε ως εδώ: Τη φετινή σχολική χρονιά εφαρμόστηκε η υποχρεωτική δίχρονη προσχολική εκπαίδευση χωρίς όμως να υπάρχουν οι απαραίτητες κτιριακές και λοιπές υποδομές στον Δήμο Παλλήνης.

Όλα τα υπόλοιπα νηπιαγωγεία της Δημοτικής Ενότητας Γέρακα «υπερκάλυψαν» αμέσως τις εκ του νόμου θέσεις των μαθητών εκτός από το 9ο και 10ο Νηπιαγωγεία. Το 10ο Νηπιαγωγείο Γέρακα, λοιπόν συνολικά ενέγραψε 71 μαθητές νηπιαγωγείου και προνηπίου, με αποτέλεσμα οι δύο αίθουσες να γεμίσουν ασφυκτικά με 25 και 18 παιδιά η κάθε μία και ακόμα 28 παιδιά να περιμένουν το πού θα περάσουν τη χρονιά τους.

Η προσωρινή λύση (κλασική περίπτωση του ουδέν μονιμότερον του προσωρινού) που δόθηκε από τους αρμοδίους σύμφωνα με το αρ. πρωτ. Π.Ε. Φ. 63.1/20522-11/09/2020, ήταν η μετακίνηση τους σε όποιο σχολείο έχει αίθουσα εκδηλώσεων, με την υπόσχεση ότι γρήγορα (τέλος Σεπτέμβρη) θα μεταφερθούν στο κτίριο του νέου Βρεφονηπιακού Σταθμού στην περιοχή Γαργηττός II, στο χώρο που περικλείεται από τις οδούς Κυκλάμινων, Νηρέως, Καμέλιας και Ηφαίστου.

Όλα τα παραπάνω μέχρι να ολοκληρωθεί η τοποθέτηση container/προκατ αιθουσών από την ΚΤΥΠ στην οδό Παπαφλέσσα, στο Γέρακα, όπως μας βεβαίωσε η κ. Βασιλική Μελισσά, Αντιδήμαρχος Παιδείας Δήμου Παλλήνης στις 14/09/2020 ημέρα αγιασμού των νηπίων.

Η συστέγαση του παραρτήματος του Νηπιαγωγείου, στο καθόλα φιλόξενο 3ο Δημοτικό Γέρακα, συνεπάγεται από μόνο του πολλά προβλήματα:

 • Ο χώρος που τελικά φιλοξενεί τα 16 από τα 71 προνήπια/νήπια είναι η αίθουσα της Σχολικής βιβλιοθήκης του 3ου Δημοτικού Γέρακα με αποτέλεσμα να μην μπορεί να πραγματοποιηθεί καμία δράση των μαθητών του δημοτικού (π.χ. δανεισμός, δράσης φιλαναγνωσίας κλπ.).
 • Η συγκεκριμένη αίθουσα που φιλοξενεί τους μικρούς μαθητές δεν είναι σχεδιασμένη για μαθητές νηπιαγωγείου, ούτε διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό (καρεκλάκια-τραπεζάκια, εποπτικό υλικό, κλπ.). Ακόμη και προσωρινά να μείνουν εκεί τα νήπια/προνήπια είναι αδιανόητο να μην έχουν τα στοιχειώδη έπιπλα για να λειτουργήσουν ως τάξη.
 • Υπάρχει μια νηπιαγωγός για 16 νήπια/προνήπια και είναι προφανές ότι δημιουργείται δυσκολία επιτήρησης, κυρίως εκτός αίθουσας (προσέλευση-αποχώρηση, διαλείμματα, συνοδεία-βοήθεια στο wc, κ.λπ.).
 • Υπάρχει μία τουαλέτα, η οποία παραχωρήθηκε από το Δημοτικό για αποκλειστική χρήση (λόγω covid ) από τα νήπια, η οποία είναι εκτός αίθουσας, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει δυνατότητα επίβλεψης ή βοήθειας των παιδιών που πηγαίνουν τουαλέτα. Από την άλλη αν χρειαστεί να βοηθήσει ένα παιδί (καθώς μιλάμε για νήπια), η νηπιαγωγός αναγκάζεται να αφήσει μόνα τους τα υπόλοιπα παιδιά του τμήματος. Και τίθεται το εξής απλό ερώτημα: «είναι δική της η ευθύνη, αν συμβεί οτιδήποτε σε τόσα νήπια, 4 και 5 ετών, που μένουν χωρίς επιτήρηση; Αν αυτή η πρακτική συνεχιστεί, τότε τι είδους εκπαιδευτικό πρόγραμμα (με συνεχείς διακοπές) θα είναι σε θέση να τηρήσει»;
 • Η λεκάνη στην τουαλέτα που χρησιμοποιείται από τα παιδιά της νηπιακής τάξης είναι σχεδιασμένη για χρήση από παιδιά ΑμεΑ του Δημοτικού, και όχι για χρήση από νήπια-προνήπια (είναι εντελώς ακατάλληλη λόγω ύψους της λεκάνης).
 • Δεν υπάρχει τουαλέτα για τη νηπιαγωγό.
 • Τα νήπια/προνήπια συγκεντρώνονται με τους γονείς τους κάθε πρωί έξω από την αυλόπορτα του 3ου Δημοτικού Σχολείου Γέρακα, στο πεζοδρόμιο, και περιμένουν να τα οδηγήσει όλα μαζί η νηπιαγωγός στην τάξη τους. Δεν υπάρχει δηλαδή, η δυνατότητα ο κάθε μαθητής που έρχεται να πηγαίνει απευθείας στην τάξη, εφόσον η νηπιαγωγός παραλαμβάνει στην αυλόπορτα τους μαθητές της, λόγω covid, και δεν μπορεί ταυτόχρονα να εποπτεύει και όσους βρίσκονται στην τάξη. Το παραπάνω θα συμβαίνει κάτω από όλες τις καιρικές συνθήκες (κρύο, βροχή).
 • Τα παιδιά προαυλίζονται σε ένα μικρό τμήμα της αυλής του Δημοτικού Σχολείου που δεν έχει καθόλου παιχνίδια εξωτερικού χώρου (π.χ. τσουλήθρα) για να απασχοληθούν τα παιδιά. Επιπλέον, ο χρόνος του διαλείμματος τους περιορίζεται σημαντικά, καθώς το Δημοτικό, λόγω covid, εφαρμόζει διαφορετικούς χρόνους διαλειμμάτων, ώστε να αποφευχθεί η ανάμειξη των τμημάτων.
 • Οι γονείς αναγκάζονται να μετακινούνται σε μεγαλύτερες αποστάσεις από τα σπίτια τους και μακριά από τα νηπιαγωγεία στα οποία γεωγραφικά ανήκουν. Οι μετακινήσεις αυτές θα γίνουν περισσότερο δύσκολες όταν θα επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες και επίσης, αν δεν διατεθεί σχολικό λεωφορείο από το Δήμο για την μεταφορά των νηπίων/προνηπίων.

Περαιτέρω, αρκετοί γονείς δεν έχουν μεταφορικό μέσο και επομένως δεν έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν τα παιδιά τους στο 3ο Δημοτικό Γέρακα, λόγω απόστασης (κάτοικοι περιοχής Μπαλάνα). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα κάποια από τα νήπια/προνήπια να στερηθούν το δικαίωμα τους στην δίχρονη προσχολική αγωγή

 • Προκύπτει το πρόβλημα του συγχρωτισμού λόγω της παρουσίας μεγάλου αριθμού παιδιών στο 3° Δημοτικό Σχολείο Γέρακα, αλλά και εκτός αυτού, κατά τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης των μαθητών και συνοδών τους.

Σε εποχές που μιλάμε για την απόλυτη αναγκαιότητα λήψης αυστηρών μέτρων ασφάλειας και υγιεινής (υποχρεωτική χρήση μάσκας, απολύμανση και σχολαστικός καθαρισμός όλων των χώρων), για τήρηση αποστάσεων και αποσυμφόρηση των σχολικών αιθουσών και κτιρίων (μικρότερος δυνατός αριθμός μαθητών ανά αίθουσα, διαφορετικά διαλείμματα, κ.ά.), είναι αδιανόητο να επιβαρύνουμε ακόμη περισσότερο μια σχολική μονάδα που στεγάζει 255 παιδιά και 30 διδάσκοντες.

Το πρόβλημα με τη στέγαση των νηπίων/προνηπίων του 10ου Νηπιαγωγείου Γέρακα- κι όχι μόνο – προκειμένου για την εφαρμογή της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης, ήταν ήδη γνωστό εδώ και μήνες στην Δημοτική Αρχή και τους δημόσιους φορείς και οι υπεύθυνοι όφειλαν να είχαν μεριμνήσει εγκαίρως ώστε να βρουν την πλέον κατάλληλη και ενδεδειγμένη λύση και να την ολοκληρώσουν ΕΓΚΑΙΡΑ και βέβαια πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς .

Σε αυτό το πλαίσιο ζητούμε συγκεκριμένες απαντήσεις στα εξής:

 1. Ζήτησε ο Δήμος αναστολή εφαρμογής ενός έτους στη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση, λόγω έλλειψης κατάλληλων αιθουσών, όπως έκαναν άλλοι Δήμοι;
 2. Πόσο καιρό θα στεγάζονται τα νήπια/προνήπια στα δημοτικά σχολεία του Δήμου μας;
 3. Πότε θα ξεκινήσει το σχολικό λεωφορείο για να εξυπηρετήσει και τα νήπια/προνήπια που μένουν μακριά από το σχολείο φοίτησης τους;
 4. Το 5° νηπιαγωγείο Γέρακα για ποιο λόγο δεν μπόρεσε να απορροφήσει τους μαθητές της περιοχής του εφόσον υπάρχουν αντίστοιχες αίθουσες κενές;
 5. Θα ακολουθήσει μετακίνηση των μικρών μαθητών, προσωρινή πάλι, στο κτίριο του νέου Βρεφονηπιακού σταθμού επί της οδού Κυκλάμινων; Υπάρχει σε αυτό το κτίριο ο ανάλογος εξοπλισμός και οι απαραίτητες προδιαγραφές για να φιλοξενηθούν νήπια;
 6. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα αποπεράτωσης των εργασιών για τα container/προκατ; Πώς θα εξοπλισθούν για να ανταποκριθούν στις ανάγκες των νηπίων;
 7. Πόσο καιρό θα παραμείνουν στα container/προκατ; Τι σχέδιο υπάρχει για τη συνέχεια;
 8. Ποια μελέτη έχει συνταχθεί από τις υπηρεσίες σας, η οποία έχει κρίνει ως ασφαλή τις αίθουσες container/προκατ με βάση την κείμενη νομοθεσία των σχολικών κτιρίων;

Επειδή γνωρίζουμε πολύ καλά τις τιτάνιες προσπάθειες της Προϊσταμένης του 10ου Νηπιαγωγείου Γέρακα, κ. Αδάμ, να λάβει κάποιες απαντήσεις στα έγγραφα που σας έχει κοινοποιήσει αρμοδίως, καθώς και την ανησυχία-αγωνία των Δ/ντών και των Συλλόγων Διδασκόντων των εμπλεκόμενων σχολικών μονάδων…

Επειδή, γονείς και εκπαιδευτικοί διεκδικούμε για τα παιδιά μια γόνιμη εκπαιδευτική διαδικασία με ασφάλεια…

Δια της παρούσης επιστολής μας διαμαρτυρόμαστε εντόνως και δηλώνουμε ότι επιφυλασσόμεθα κάθε δικαιώματος μας, διεκδικώντας:

 • την άμεση αντιμετώπιση των παραπάνω, ώστε όλα τα νήπια /προνήπια να έχουν ίση μεταχείριση και να εξασφαλισθεί η ομαλή σχολική ζωή τους σε κατάλληλες και ασφαλείς κτιριακές υποδομές,
 • την ανέγερση νέου κτιρίου ικανού να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες της προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης, με σαφές χρονοδιάγραμμα, σχεδιασμό και υλοποίηση.

Σε μία περίοδο που επικρατεί γενικευμένη ανασφάλεια, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, η υγεία των παιδιών όλων μας είναι το πρώτο μέλημά μας και αυτή καλούμαστε να διασφαλίσουμε!

Σε αναμονή απαντήσεων σας,

(υπογραφές)

Στέγαση υπεράριθμων νηπίων/προνηπίων 10ου Νηπιαγωγείου

ΣΧΕΤ. Η από 22 Σεπτεμβρίου 2020 επιστολή διαμαρτυρίας των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των 10ου Νηπιαγωγείου Γέρακα και 3ου Δημοτικού Σχολείου Γέρακα

Επιστολή διαμαρτυρίας – Καταγγελία

Οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων τον 10ου Νηπιαγωγείου Γέρακα και του 3ου Δημοτικού Σχολείου Γέρακα, σε συνέχεια της σχετικής επιστολής, εκφράζουμε εκ νέου την έντονη διαμαρτυρία μας για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σχετικά με την στέγαση 16 και 12 αντιστοίχως υπεράριθμων νήπιων και προνηπίων, επιτάσσοντας αίθουσες του 3ου & 5ου Δημοτικών Σχολείων Γέρακα.

Συγκεκριμένα αναφέρονται τα παρακάτω

 1. Παρά τις προφορικές διαβεβαιώσεις της Αντιδημάρχου Δήμου Παλλήνης κας Μελισσά Βασιλικής που πραγματοποιήθηκαν την 14 Σεπτεμβρίου 2020 κατά την τελετή αγιασμού στο 10ο Νηπιαγωγείο, ενώπιον γονέων, σχετικά με την ολοκλήρωση κατασκευής κατάλληλων κτιριακών υποδομών στέγασης των υπόψη υπεράριθμων νηπίων και προνηπίων μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου, δεν έχει υπάρξει μέχρι και σήμερα κάποια νεότερη εξέλιξη και ενημέρωση των Συλλόγων.
 2. Την Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2020, στο Δημαρχείο Παλλήνης, πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας γονέων νηπίων του 1ου Νηπιαγωγείου Γέρακα, μαζί με εκπροσώπους των Συλλόγων Γονέων του 10ου Νηπιαγωγείου Γέρακα, του 3ου Δημοτικού Γέρακα, του 5ου Δημοτικού Γέρακα, της Ένωσης Γονέων Δήμου Παλλήνης και του Συλλόγου των Εκπαιδευτικών, «Αλέξανδρος Δελμούζος», ενώπιον της Αντιδημάρχου Παιδείας και Στέγασης κ. Βασιλικής Μελισσά. Η κ. Μελισσά προέβηκε προφορικώς σε υποσχέσεις οι οποίες τελικά δεν γίνανε πράξεις (μεταφορά των νηπίων σε νέο κτίριο επί της οδού Κυκλάμινων μέχρι τις 4/10/2020).
 3. Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα τα εν λόγω υπεράριθμα νήπια/προνήπια να εξακολουθούν να στεγάζονται σε σχολικές αίθουσες οι οποίες δεν έχουν τις απαιτούμενες προδιαγραφές και είναι ακατάλληλες για την φιλοξενία νηπίων/προνηπίων (στην επισυναπτόμενη επιστολή αναφέρονται εκτενώς οι λόγοι για τους οποίους οι αίθουσες είναι ακατάλληλες για τη φοίτηση νηπίων/προνηπίων).
 4. Επιπρόσθετα, την τελευταία χρονική περίοδο έχουν αναφερθεί γεγονότα (πτώση παιδιού από υπερυψωμένη ξύλινη εξέδρα, πτώση επίπλου το οποίο δεν ήταν στερεωμένο) στους εν λόγω ακατάλληλους χώρους τα οποία από καθαρή τύχη δεν οδήγησαν σε σοβαρούς τραυματισμούς των μικρών μαθητών.

Η συγκεκριμένη κατάσταση έχει δημιουργήσει έντονη ανησυχία σε όλους μας καθώς γονείς και εκπαιδευτικοί θεωρούμε ότι θέτει σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των νηπίων/προνηπϊων. Επιπλέον, αισθανόμαστε πολλαπλά θιγόμενοι καθώς έχουμε λάβει διαβεβαιώσεις χωρίς αντίκρισμα από τους εκπροσώπους της Δημοτικής Αρχής, ενώ το «καλύτερο» που έχουμε να περιμένουμε, είναι προκάτ κατασκευές όπου θα στεγαστούν τα νήπια/προνήπια (σε αόριστο χρόνο).

Σε αυτό το πλαίσιο, πλέον των απαντήσεων που αναμένουμε στα ερωτήματα που τέθηκαν με την σχετική επιστολή (Αρ. πρωτ. 270791/22 9.2020) ζητούμε συγκεκριμένες απαντήσεις εγγράφως στα εξής ερωτήματα:

 1. Για ποιους λόγους δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι και σήμερα η οριστική διευθέτηση του προβλήματος στέγασης των υπεράριθμων νηπίων/προνηπίων;
 2. Σε περίπτωση σοβαρού ατυχήματος εντός των εν λόγω ακατάλληλων χώρων, ποιος θα θεωρηθεί υπόλογος, υπεύθυνος και τυχόν ηθικά/πειθαρχικά/ποινικά κολάσιμος;

Επειδή, γονείς και εκπαιδευτικοί διεκδικούμε για τα παιδιά μια γόνιμη εκπαιδευτική διαδικασία με ασφάλεια…

Δια της παρούσης επιστολής μας διαμαρτυρόμαστε εντόνως και δηλώνουμε ότι επιφυλασσόμεθα κάθε νομίμου δικαιώματος μας διεκδικώντας:

 • την άμεση αντιμετώπιση των παραπάνω, ώστε όλα τα νήπια /προνήπια να έχουν ίση μεταχείριση και να εξασφαλισθεί η ομαλή σχολική ζωή τους σε κατάλληλες και ασφαλείς κτιριακές υποδομές,
 • την ανέγερση/λειτουργία νέου κτιρίου ικανού να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες της προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης, με σαφές χρονοδιάγραμμα, σχεδιασμό και υλοποίηση

Σε μία περίοδο που επικρατεί γενικευμένη ανασφάλεια, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, η υγεία των παιδιών όλων μας είναι το πρώτο μέλημά μας και αυτή καλούμαστε να διασφαλίσουμε!

Σε αναμονή απαντήσεων σας.

(υπογραφές)