Οι απόψεις του Δημάρχου Παλλήνης για την πυρκαγιά της 20ης Ιουλίου & την αντιμετώπιση της από το Δήμο

Η ομιλία του Δημάρχου Παλλήνης Θανάση Ζούτσου στο Δημοτικό Συμβούλιο της 26ης Ιουλίου 2022 για τις συνθήκες εξέλιξης της πυρκαγιάς καθώς και για τα μέτρα και δράσεις που ακολούθησαν για την ανακούφιση των πληγέντων πολιτών, όπως διανεμήθηκε από τον ίδιο.  

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Δημάρχου:

Η πυρκαγιά ξεκίνησε στις 17:20 της 19ης Ιουλίου σε δυσπρόσιτο σημείο, βορείως του Ντραφίου, εντοπίστηκε άμεσα, όπως άμεση ήταν και η κινητοποίηση επίγειων και εναέριων μέσων πυρόσβεσης για την αντιμετώπισή της.

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν ήταν ακραίες, με ανέμους που ξεπερνούσαν τα 110 χιλιόμετρα την ώρα, με αποτέλεσμα, σε μικρό χρονικό διάστημα να δημιουργηθεί ένα εκτεταμένο μέτωπο στον ορεινό όγκο της Πεντέλης, βορείως της οδού Καλισσίων.

Στις 20:30 η πυρκαγιά εισήλθε στον Δήμο μας, στα Βόρεια της Ανθούσας, όπου και αντιμετωπίστηκε επιτυχώς χάρις στην ισχυρή παρουσία και αποτελεσματική παρέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με την συνδρομή και των δυνάμεων πολιτικής προστασίας του Δήμου μας αλλά και ομάδων εθελοντών.

Μετά τις 2:00 τα ξημερώματα της 20ης Ιουλίου, η κατεύθυνση των ανέμων άλλαξε, με ακόμα μεγαλύτερη έντασή, οδηγώντας την φωτιά νότια και μέσα από τα ρέματα που διατρέχουν την νότια πλευρά της Πεντέλης, προς τον οικιστικό ιστό, σε όλο το εύρος του Δήμου Παλλήνης.

Σε όλη την διάρκεια εξέλιξης του φαινομένου, υπήρχε διαρκής επικοινωνία της ομάδας Πολιτικής Προστασίας του Δήμου με το Συντονιστικό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας, το οποίο ανταποκρινόταν άμεσα.

Οι εντολές εκκένωσης που δόθηκαν σταδιακά, υλοποιήθηκαν με απόλυτη επιτυχία λόγω της άμεσης και καταλυτικής παρέμβασης της Ελληνικής Αστυνομίας, σε κάθε σημείο της πόλης, αλλά και της συνεργασίας των πολιτών. Οι δύο αυτοί παράγοντες συνέβαλαν καθοριστικά ώστε να μην έχουμε ανθρώπινα θύματα.

Πυροσβεστική Υπηρεσία, Αστυνομία, Πολιτική Προστασία του Δήμου, Εθελοντές, Περιφέρεια Αττικής αλλά και Δήμοι της ευρύτερης περιοχής που προσήλθαν προς βοήθεια, έδωσαν πραγματική μάχη για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς και τους απευθύνουμε δημόσια τις θερμές μας ευχαριστίες!

Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβλήθηκαν, η ένταση του φαινομένου ήταν τέτοια που δεν στάθηκε δυνατόν να αποφευχθούν οι υλικές ζημιές. Μέχρι σήμερα η πόλη μας μετράει 43 οικήματα που έχουν υποστεί ελαφρές ζημιές, 56 που χρήζουν επισκευών και 72 που έχουν υποστεί ολική καταστροφή και χρήζουν ανακατασκευής. Δυστυχώς, η καταμέτρηση των ζημιών δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Μπροστά στο μέγεθος αυτής της καταστροφής, το πρώτο μέλημα όλων μας είναι να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας που επλήγησαν από την πυρκαγιά να σταθούν και πάλι στα πόδια τους.

Ήδη από την δεύτερη μέρα της πυρκαγιάς, η κινητοποίηση τόσο του κρατικού μηχανισμού όσο και του Δήμου, για την ανακούφιση των πληγέντων ήταν άμεση και στοχευμένη:

Εξασφαλίστηκε προσωρινή φιλοξενία για τους πληγέντες σε ξενοδοχεία, τόσο από το Υπουργείο Εσωτερικών όσο και από το Δήμο.

Συνεργεία Μηχανικών της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών του Υπουργείου Υποδομών, ήδη διενεργούσαν αυτοψίες από την Τετάρτη το μεσημέρι, σε συνεργασία με τον Δήμο και ενώ η φωτιά έκαιγε ακόμα στο Πανόραμα.

Ειδικοί Ψυχικής Υγείας, με πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με τον Δήμο παρείχαν επιτόπια ψυχολογική υποστήριξη από την πρώτη στιγμή

Από Πέμπτη, 21/07 τέθηκε σε λειτουργία ο μηχανισμός παραλαβής αιτήσεων για έκτακτα οικονομικά βοηθήματα και την αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών σε είδη διαβίωσης (νερό-τρόφιμα), ρουχισμό, κλπ

Διανομή φρεσκομαγειρεμένου φαγητού σε 500 και πλέον συμπολίτες μας τις πρώτες μέρες και συνεχής διανομή ειδών πρώτης ανάγκης και ρουχισμού σε όλους τους πληγέντες και για όσο χρειαστεί.

Την Πέμπτη, 21/7 απεστάλη αίτημα κήρυξης του Δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το οποίο και εγκρίθηκε την Παρασκευή, 22/7.

Τα συναρμόδια Υπουργεία κινητοποιήθηκαν άμεσα και σε σύσκεψη των Υπουργών κ.κ. Στ. Πέτσα, Χρ. Τριαντόπουλου και Γεωρ. Αμυρά, με τους Δημάρχους των πληγέντων Δήμων, το Σάββατο 23/7, δρομολογήθηκαν μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων και την αποκατάσταση των υποδομών της πόλης και του φυσικού περιβάλλοντος:

α) Η επίσπευση καταβολής των αποζημιώσεων (ανακατασκευή καμένων σπιτιών και οικοσκευής).

β) Μέριμνα για κοπή και απομάκρυνση καμένων δένδρων.

γ) Κατασκευή αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων.

δ) Ενιαία αντιμετώπιση της αποκατάστασης του δασικού, περιαστικού και αστικού πρασίνου.

ε) Άμεση εξεύρεση λύσης για την απομάκρυνση επιβλαβών υλικών κατεδάφισης και Αμιάντου.

στ) Χρηματοδότηση των πληγέντων Δήμων για αποκατάσταση των καταστροφών οδικού δικτύου-κάδων-φωτιστικών-δικτύου ύδρευσης αλλά και για τους περιβάλλοντες χώρους κατοικιών.

Τέλος, ο Δήμαρχος εισηγήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, απαλλαγές και μειώσεις στους Λογαριασμούς Ύδρευσης, στα Δημοτικά Τέλη Καθαριότητας και στο Δημοτικό Φόρο, πρόταση η οποία έγινε ομόφωνα αποδεκτή.

Συγκινητική ήταν η έκφραση της κοινωνικής αλληλεγγύης από όλα τα μέρη της χώρας μας και ο Δήμαρχος ευχαρίστησε όλους τους πολίτες, κοινωνικούς φορείς, επιχειρήσεις και Δήμους από όλη την Ελλάδα που από την πρώτη στιγμή προσήλθαν σε συμπαράσταση των συμπολιτών μας συλλέγοντας και προσφέροντας τρόφιμα, ρουχισμό και είδη πρώτης ανάγκης.

Οι συμπολίτες μας και η πόλη μας έχουν πληγές. Πληγές που κατεγράφησαν από την πρώτη στιγμή, πληγές που χρειάζονται χρόνο, υπομονή και συστράτευση όλων, για να επουλωθούν στο σύνολό τους.

Ο Δήμος Παλλήνης είναι εδώ. Παρών στο τιτάνιο αυτό έργο, με μοναδικό στόχο την ανακούφιση των συμπολιτών μας και την επαναφορά της Πόλης στην πρότερη κατάσταση το ταχύτερο δυνατόν. Όλες οι δυνάμεις του Δήμου Παλλήνης εργάζονται μεθοδικά και ακούραστα προς αυτή την κατεύθυνση.